Консерваторите в Южна Корея бесни на договорката с Пхенян за игрите

18.01.2018 г. 17:02:55 ч.
/
Консерваторите в Южна Корея бесни на договорката с Пхенян за игрите
Когато спортистите от Северна и Южна Корея излязоха заедно под общ флаг за първи път на церемонията по откриването на Летните олимпийски игри в Сидни през 2000 г., това беше изключително емоционално събитие, което даваше надежди за помирение след първите проведени преговори между техните лидери в историята, припомня "Асошиейтед прес".
18 години по-късно, двете Кореи планират са сторят същото на Зимните олимпийски игри в южнокорейския зимен център Пьончан през следващия месец. Ала планът не предизвика толкова ентусиазъм сред южнокорейците, като мнозина консерватори питат защо техните спортисти не могат да носят своя собствен национален флаг по време на първите Зимни олимпийски игри на тяхна територия.
"Ние превръщаме Олимпийските игри в Пьончан в Олимпийски игри в Пхенян", изтъкна лидерът на основната консервативна опозиционна партия в Южна корея.
"Ние играем по свирката на (севернокорейския вожд) Ким, който се преструва, че провежда мирна офанзива", подчерта още партийният лидер.
Вчера Северна и Южна Корея постигнаха договорка спортистите им да излязат заедно по време на церемонията по откриването на олимпиадата, а също така да сформират общ отбор по хокей на лед за жени.
Договорките бяха постигнати след три кръга преговори, които започнаха, след като Ким Чен-ун обяви в новогодишното си обръщение към нацията, че иска да изпрати делегация на игрите в Пьончан.
Мнозина критици са скептични към внезапно появилото се желание на Ким за преговори, смятайки, че може да се опитва да използва Олимпийските игри, за да отслаби ръководения от САЩ международен натиск и санкции срещу страната му, които бяха затегнати в последно време заради поредицата от ядрени и ракетни изпитания на Северна Корея.
Снимка:webnews.bg
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Арменец прегазен от самолет
Арменец прегазен от самолет
Задържаха ексшефа на македонското контраразузнаване
Задържаха ексшефа на македонското контраразузнаване
Дерайлирал влак в Испания – 1 загинал и 44 ранени
Дерайлирал влак в Испания – 1 загинал и 44 ранени
Испания ще гласува против сделката за Брекзит, ако текстът за Гибралтар не бъде променен
Испания ще гласува против сделката за Брекзит, ако текстът за Гибралтар не бъде промененЯндекс.Метрика