Начало >Добруджа >Общество

Костадин Костадинов: Има достатъчно пшеница в България, надяваме се на дъждовен април за посевите

01.04.2020 г. 12:56:41 ч.
/
Костадин Костадинов: Има достатъчно пшеница в България, надяваме се на дъждовен април за посевите
Ние сме в Черноморския регион и се конкурираме с най-големия износител на пшеница – Русия, която сега заради извънредното положение спря износа на пшеница. Така направиха и в Украйна. Но в България има достатъчни количества от тази култура. 1 700 000 тона пшеница има в момента в наличност в страната ни. Това каза за Медийна група „Добруджа“ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов.
Надявам се, че по отношение на тази основна култура, ситуацията ще има благоприятно развитие. Пшеницата е борсова стока, а борсите реагират на всяко предизвикателство и неяснота за бъдещето. Първоначално цената й се срина, сега се покачи и в момента е 195 евро на тон на борсата в Париж, Франция и запазва позициите си, въпреки прогнозите за добра реколта, обясни Костадинов.
Продукцията, която сега е на полето се развива добре. Тази година в Добруджа са по-малко валежите от дъжд. При нормални количества от около 400-500 л., ние имаме около 100 л., коментира Костадинов. Но той смята, че нуждата от влага ще се компенсира този месец, тъй като прогнозата е за дъждовен април.
Това се отнася и за пролетните култури. В момента текат обработки на терените и при затопляне на времето  ще започне сеитбата в нашия край. В южните част на страната сеитбата вече е на 70% извършена.
По отношение на ТОЛ таксите, нямаме притеснение за област Добрич, тъй като единственият път на територията на област Добрич, по който има таксуване е първокласния път Варна – Дуранкулак, каза още председателят на НАЗ Костадин Костадинов. На територията на съседната област Силистра ТОЛ такси има само за пътя Силистра - Шумен.
Сега на дневен ред е ситуацията с коронавируса. Имаше затруднения в придвижването на хората до работните им места в селата. В постоянна връзка сме със земеделския министър Десислава Танева.
В момента се обсъжда важен за нашия сектор проблем. При евентуален пробив в някоя ферма и установяване на случай с коронавирус да няма карантина за цялото стопанство. За целта хората по места са разделени на отделни екипи по максимум 2-ма души, като отделните групи нямат контакти помежду си. Целта е да не спре работния процес, обясни председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите.  

Коментирайте
Подобни новини
Панорама на средните училища в Добрич ще се проведе днес
Панорама на средните училища в Добрич ще се проведе днес
Водните аварии днес
Водните аварии днес
Времето в петък
Времето в петък
Моят град: Павел Павлов: Градското развитие изисква дългосрочно планиране и приоритизиране (ВИДЕО)
Моят град: Павел Павлов: Градското развитие изисква дългосрочно планиране и приоритизиране (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика