Начало >Добруджа >Регионални

Край на паркирането на дамбата в Балчик, ремонтът й приключва тази година (ВИДЕО)

15.07.2019 г. 14:54:16 ч.
/
Край на паркирането на дамбата в Балчик, ремонтът й приключва тази година (ВИДЕО)
Още от следващата седмица предприемаме рестриктивни мерки относно пропускателния режим по дамбата, като ограничим движението и в частта пред Двореца, заяви кметът на Община Балчик Николай Ангелов. Той отбеляза, че паркирането по крайбрежната алея от туристи, които се опитват да спрат почти на самия плаж, се превръща в сериозен проблем, който не само нарушава спокойствието на почиващите, но може да доведе и до нещастен случай. По дамбата има много крайбрежни ресторанти и хотели и ще очакваме от тях конструктивни предложения, обясни Николай Ангелов. Ако не получим вариант, който да удовлетворява всички страни, ще забраня движението по крайбрежната алея през светлата част на денонощието, и то с крути мерки – не с бариера, а с недвижими препятствия, заяви кметът на Балчик. При този вариант хотелите и ресторантите ще бъдат обслужвани само в тъмните часове. Декларирам категорично, че няма да позволя повече паркиране на дамбата, добави Николай Ангелов.
 
Той съобщи планираните промени по време на встъпителната пресконференция по проект „Синергия на природата и културата – потенциал за развитие на трансграничния регион“, която се проведе днес в Балчик.
 
Проектът се финансира по програма „INTERREG V-A Румъния – България“ и е на обща стойност 1 500 000 евро, които са разпределени поравно между партньорите – Община Балчик и Община Мангалия. Основаната цел е съхраняване и популяризиране на съвместното природно и културно наследство и създаване на устойчива трансгранична идентичност, която да генерира добавена стойност в секторите с потенциал за устойчиво развитие - туризъм, рибарство и опазване на околната среда, съобщи Димитър Димитров – ръководител на проекта.

В Балчик ще се извърши ремонт на крайбрежната алея – от Двореца до Мелницата, чиято дължина е 1700 метра. Ще бъде реконструирана настилката, ще се обособи велоалея, ще бъдат възстановени парапетите и отводнителните канавки.
 
Участъкът е разделен на четири части, като вече е преасфалтирана една от тях - тази около Двореца.
 
Всички обществени поръчки са приключили и след края на туристическия сезон, ще продължим с ремонтните дейности, съобщи кметът на Балчик. Проектът е 3-годишен и срокът му е до края на 2021 г., но Николай Ангелов очаква реконструкцията на Дамбата да приключи още през тази година. Уверен съм, че с нашите румънски приятели ще спечелим още много проекти, заяви кметът на Белия град.
 
Това е третият съвместен проект на Община Балчик с Община Мангалия. В румънския черноморски град ще се извърши ремонт на централния площад. В рамките на проекта ще бъде създаден румънско-български кулинарен наръчник с ястия от риба и морски дарове и ще бъде организиран демонстрационен семинар за приготвянето им.
 
Ще бъдат организирани и две музикални събития в Белия град. Фестивалът „Дни на пианото“ ще бъде 4-дневен. На специална сцена пред хотел "Мистрал" всяка вечер ще се провеждат концерти на майсторски класове за ученици и студенти от българските художествени училища. В заключителната вечер ще се проведе пиано маратон, на който ще бъдат поканени трима от най-добрите млади пианисти на България и Румъния. Във втория фестивал по проекта - "Джаз нощи в Балчик", също ще участват изпълнители от двете държави.
 
Репортаж на Димитър Узунов и Петър Петров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Дворецът  в  Балчик - Най-добър обект от 100-те национални туристически обекта на движение "Опознай България"
Дворецът в Балчик - Най-добър обект от 100-те национални туристически обекта на движение "Опознай България"
Грейнаха светлините на коледното дърво в Тервел
Грейнаха светлините на коледното дърво в Тервел
Наситена с ангажименти и много духовна година изпраща Община Тервел (ВИДЕО)
Наситена с ангажименти и много духовна година изпраща Община Тервел (ВИДЕО)
Част от Дамбата в Балчик вече е обновена, активната работа продължава (ВИДЕО)
Част от Дамбата в Балчик вече е обновена, активната работа продължава (ВИДЕО)Яндекс.Метрика