Край с помощите за деца, станали родители

15.07.2015 г. 11:32:08 ч.
/
Край с помощите за деца, станали родители
Народните представители приеха на второ четене промените в Закона за семейни помощи за деца. Текстовете, изготвени от социалното министерство и внесени от Министерския съвет, срещнаха подкрепата на повечето присъстващи в зала депутати.

Законопроектът разделя семейните помощи на два типа - еднократни и месечни, които могат да се предоставят в натура или в парични измерения.

Въвежда се ново изискване, при чието неспазване се прекратяват помощите в натура - освен неполагане на грижи за детето и неползване на помощите по предназначение,родителите ще губят подкрепа в натура и ако не оказват съдействие при прилагане на мерки за закрила на детето.

Помощите за дете ще се прекратяват, ако то стане родител, гласят текстовете, като мярката е насочена в борба с характерния за страната ни феномен „деца раждат деца".

Законопроектът гарантира грижа за непълнолетните бременни и майки, като ги разглежда като деца в риск. Непълнолетните родители със спрени месечни помощи могат да получат социално подпомагане на същата стойност, само че еднократно, ако продължат да посещават учебните си занятия.

Основното предложение, което е определящо за закона, енепълнолетните майки да получават помощи само в натура, а техните родители ще бъдат изцяло лишени от подпомагане. Родители, изоставили децата си, също няма да бъдат подпомагани.

Законовите текстове предвиждат и еднократна помощ при извършване на осиновяване в рамките на страната, чийто размер няма да надвишава помощта при раждане на първо дете.

Регламентира се и еднократните помощи при раждане на първо, второ и трето дете да са с по-висок размер от помощта за четвърто и следващо дете.

Предлага се въвеждането на разширена дефиниция за „семейство", като се въвежда законово определението за „семейство с един родител, който отглежда сам децата си".

Патриотът Димитър Байрактаров се обърна към колегите си с искане за корекции в текстовете, които регламентират спирането на помощи за онези родители, които не подложат децата си на задължителните ваксинации. Депутатът изтъкна, че има специална комисия, която освобождава някои малчугани от имунизации, защото те са противопоказни за здравето им. Те трябва да бъдат изключени в закона, за да не им се спират помощите, настоя народният представител.

Байрактаров е притеснен от това, че в закона остава текст, свързан с помощите на майки или осиновителки, които са студентки. Според справка, която той е направил, осиновителки студентки в редовна форма на обучение няма. За него този текст е неработещ, но ще остави отворена вратичка за злоупотреби със социалните фондове. Въпреки възраженията му обаче въпросният член от закона не отпадна.
Снимка:images.ibox.bg
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Продължават срещите на президента Румен Радев с потенциалните служебни премиери
Продължават срещите на президента Румен Радев с потенциалните служебни премиери
За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса
За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април



Яндекс.Метрика