Начало >Добруджа >Регионални

Красен Георгиев е Ловец №1 за 2018 г.

16.03.2019 г. 08:40:44 ч.
/
Красен Георгиев е Ловец №1 за 2018 г.
Красен Георгиев от ловната дружинка на село - Божурово е Ловец на годината на Ловно-рибарско дружество – Добрич.
Ловецът на годината и осем ловно-рибарски дружинки бяха наградени снощи на традиционната вечеринка, организирана за 77-и път от Сдружение "Ловно-рибарско дружество - Добрич" . 
На събитието присъстваха и гости от две съседни държави, с които Сдружение "ЛРД - Добрич"има подписани договори за  сътрудничество -  от Кавала, Гърция и Констанца, Румъния.
„Годината, която сдружението изпраща, е знаменателна”,  заяви за Медийна група „Добруджа” ръководителят на ЛРД – Добрич,  Петър Петров. „Причината е, че едно от знаковите събития през изминалата 2018 г. бе честването на 120 години от основаването на Националната ловна организация.” 
Завършилият сезон е сравнително успешен, с доста отстрелян дивеч - над 70 диви свине, около 5000 пъдпъдъци и 2000 гургулици. Значително е и количеството на отстреляните регулирани хищници - 200 чакала и 200 лисици.  Благодарение на положения труд от страна на ловните дружинки, се отбелязва ръст на популациите на фазан и яребица. В момента се провежда едно от основните мероприятия на Сдружение "ЛРД -Добрич" - пролетното преброяване на дивеча. Въпреки че то не е приключило окончателно, се очаква ръст от 25 %  на популацията от фазан и  15 % при яребицата. 
2018 г. неминуемо е свързана и с проблема африканска чума по свинете, която се е разпространила в цяла Европа, Румъния и настъпва към България. От сдружението оказват активно съдействие на ветеринарните органи с цел прекъсване разпространението на болестта. Основните разпространители са дивите свине, но е много голяма опасността от зараза на домашните прасета. При всеки отстрел на дива свиня се вземат проби, които се изпращат за тестване в специализирана лаборатория и при наличие на чума се предприемат радикални мерки от страна на оторизираните органи. Целта е да бъдат опазени големите свинекомплекси, защото една зараза ще доведе до големи щети за икономиката.
„960 са ловците, които членуват  в ЛРД - Добрич, разпределени в 34 дружинки. Текучество има, но по принцип колкото напуснат, почти толкова нови се вливат в редиците на сдружението. Средно отпадат около 40 стари членове и толкова нови се записват”, заяви Петър Петров.
 
Наградените
Ловец на годината - Красен Георгиев, ЛРД - Божурово
Дружина, отстреляла най-много пъдпъдъци и гургулици - ЛРД - Златия
Дружина, отстреляла най-много бекаси – ЛРД –  Владимирово
Дружина, отстреляла най-много лисици – ЛРД – Бранище
Дружина, отстреляла най-много чакали – ЛРД - Гешаново
Дружина, отстреляла най-много скитащи кучета - ЛРД -Царевец
Дружина, отстреляла най-много фазани – ЛРД - Овчарово
Дружина, отстреляла най-много диви свине - ЛРД -Дебрене                                    

Коментирайте
Подобни новини
Добрички общински съвет даде съгласие за откриване на  младежки клуб в село Фелдфебел Денково
Добрички общински съвет даде съгласие за откриване на младежки клуб в село Фелдфебел Денково
Включиха нови три обекта в капиталовата програма на Община Добричка (ВИДЕО)
Включиха нови три обекта в капиталовата програма на Община Добричка (ВИДЕО)
Фестивал на занаятите ще се проведе в „Двореца“
Фестивал на занаятите ще се проведе в „Двореца“
БЧК раздаде хранителни пакети на най-нуждаещите се лица в община Генерал Тошево
БЧК раздаде хранителни пакети на най-нуждаещите се лица в община Генерал Тошево



Яндекс.Метрика