Начало >Добруджа >Регионални

Красен Георгиев е Ловец №1 за 2018 г.

16.03.2019 г. 08:40:44 ч.
/
Красен Георгиев е Ловец №1 за 2018 г.
Красен Георгиев от ловната дружинка на село - Божурово е Ловец на годината на Ловно-рибарско дружество – Добрич.
Ловецът на годината и осем ловно-рибарски дружинки бяха наградени снощи на традиционната вечеринка, организирана за 77-и път от Сдружение "Ловно-рибарско дружество - Добрич" . 
На събитието присъстваха и гости от две съседни държави, с които Сдружение "ЛРД - Добрич"има подписани договори за  сътрудничество -  от Кавала, Гърция и Констанца, Румъния.
„Годината, която сдружението изпраща, е знаменателна”,  заяви за Медийна група „Добруджа” ръководителят на ЛРД – Добрич,  Петър Петров. „Причината е, че едно от знаковите събития през изминалата 2018 г. бе честването на 120 години от основаването на Националната ловна организация.” 
Завършилият сезон е сравнително успешен, с доста отстрелян дивеч - над 70 диви свине, около 5000 пъдпъдъци и 2000 гургулици. Значително е и количеството на отстреляните регулирани хищници - 200 чакала и 200 лисици.  Благодарение на положения труд от страна на ловните дружинки, се отбелязва ръст на популациите на фазан и яребица. В момента се провежда едно от основните мероприятия на Сдружение "ЛРД -Добрич" - пролетното преброяване на дивеча. Въпреки че то не е приключило окончателно, се очаква ръст от 25 %  на популацията от фазан и  15 % при яребицата. 
2018 г. неминуемо е свързана и с проблема африканска чума по свинете, която се е разпространила в цяла Европа, Румъния и настъпва към България. От сдружението оказват активно съдействие на ветеринарните органи с цел прекъсване разпространението на болестта. Основните разпространители са дивите свине, но е много голяма опасността от зараза на домашните прасета. При всеки отстрел на дива свиня се вземат проби, които се изпращат за тестване в специализирана лаборатория и при наличие на чума се предприемат радикални мерки от страна на оторизираните органи. Целта е да бъдат опазени големите свинекомплекси, защото една зараза ще доведе до големи щети за икономиката.
„960 са ловците, които членуват  в ЛРД - Добрич, разпределени в 34 дружинки. Текучество има, но по принцип колкото напуснат, почти толкова нови се вливат в редиците на сдружението. Средно отпадат около 40 стари членове и толкова нови се записват”, заяви Петър Петров.
 
Наградените
Ловец на годината - Красен Георгиев, ЛРД - Божурово
Дружина, отстреляла най-много пъдпъдъци и гургулици - ЛРД - Златия
Дружина, отстреляла най-много бекаси – ЛРД –  Владимирово
Дружина, отстреляла най-много лисици – ЛРД – Бранище
Дружина, отстреляла най-много чакали – ЛРД - Гешаново
Дружина, отстреляла най-много скитащи кучета - ЛРД -Царевец
Дружина, отстреляла най-много фазани – ЛРД - Овчарово
Дружина, отстреляла най-много диви свине - ЛРД -Дебрене                                    

Коментирайте
Подобни новини
Каварна посрещна делегация от Асоциацията на европейските столици и градове на спорта
Каварна посрещна делегация от Асоциацията на европейските столици и градове на спорта
24 май в Албена
24 май в Албена
В златни писма тръгна кандидатурата на Каварна за европейски град на спорта за 2020 г.
В златни писма тръгна кандидатурата на Каварна за европейски град на спорта за 2020 г.
Общинският съвет на община Добричка ще заседава на 30 май
Общинският съвет на община Добричка ще заседава на 30 майЯндекс.Метрика