Начало >Добруджа >Общество

Красимир Кирилов: Въпрос на лична отговорност и морал е спазването на мерките (ВИДЕО)

22.10.2020 г. 14:57:49 ч.
/
Красимир Кирилов: Въпрос на лична отговорност и морал е спазването на мерките (ВИДЕО)
"Умолявам гражданите да са добросъвестни и да спазват  епидемиологичните мерки", призовава областният управител Красимир Кирилов. Първият държавен наместник в Добрич преболедува коронавирусната инфекция   и сега се чувства добре. Неговата карантина продължи цял месец.  Заразата обходи цялото му семейство, но на този етап всички са излекувани. 35-годишният  Кирилов смята, че всеки сам трябва да реши дали да обяви появата на положителен тест за КОВИД-19, както го направи той самият. Кирилов цитира Закона за здравето, където е посочено, че тази информация е конфиденциална.

РЗИ и полицията ще продължат да извършват проверки за спазването и на новите мерки, посочва областният управител. Той отново обръща внимание, че е въпрос на лична отговорност да се спазват мерките и не може до всеки да застане полицай.
Още в понеделник от ОКЩ изискаха да се носят маски по пазари и тържища на открито, както и на закрито носенето е абсолютно задължително. Другата препоръка на щаба е да се спрат прояви на закрито. Сватбени тържества и кръщавки да допускат само до 30 души.
Има нарушения на мерките  информира още Красимир Кирилов, прави се организация, но има и недостиг на хора които проверяват.

От областна администрация предоставят и информация за направените проверки:

Служители от Дирекция „Обществено здраве“  в РЗИ Добрич съвместно с представители на ОД на МВР Добрич през изминалата седмица са извършили проверки по спазване на противоепидемичните мерки в сградата на Български пощи в центъра и в 17 транспортни средства за обществен превоз, като са установени 4 лица с неправилно поставени защитни маски и едно лице без защитна маска за лица, за което се предприемат съответните административно-наказателни мерки. В едно от транспортните средства е констатирано, че не е осигурен на удобно място дезинфектант за ръце и няма информационна табела на видно място, която да информира пътниците за спазване на дистанция и другите противоепидемични мерки. За констатираните несъответствия на фирмата е издадено предписание за провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки във всички транспортни средства, които стопанисва.

Спазването на противоепидемичните мерки в обекти с обществено значение е проверено през изминалата седмица и в 4 хотела, 2 плувни басейна, 6 спортни обекта, 7 фризьорски и козметични салона, 1 център за специални образователни потребности, 7 учебни заведения, 26 детски заведения, 21 търговски обекта за козметични продукти, 14 читалища и други, посочват в отчета си за изминалата седмица от РЗИ. В 7 учебни заведения е извършен насочен контрол относно предписани мерки по спазване на противоепидемичните мерки. В едно от проверените учебни заведения – в гр. Добрич, предстои на директора да бъде съставен акт за установяване на административно нарушение по повод неизпълнени предписани мерки.

Общо за изминалата седмица дирекция „Обществено здраве“ е проверила 147 обекта.
Служителите на ОД на МВР са извършили 2158 проверки на поставени под карантина лица – не са установени нарушения.
Инспекция по труда за изминалата седмица е проверила 17 обекта в областта с общо 280 служители и работници в тях. По отношение на противоепидемичните мерки има констатирани нарушения – не е осигурена необходимата дистанция между работните места от работодателя, не са поставени информационни табели, не е удостоверено с подписи, че е проведен извънреден инструктаж на заетите във връзка с коронавируса. Навсякъде по съответния ред се предприемат мерки и действия по отстраняване на несъответствията.
 
Репортаж на Севдалина Сарандева и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето в неделя
Прогноза за времето в неделя
На Акатистна събота много добричлии се помолиха пред иконата на Божията майка
На Акатистна събота много добричлии се помолиха пред иконата на Божията майка
В Младежкия център се откри шестото издание на конкурса „Науката на живо”
В Младежкия център се откри шестото издание на конкурса „Науката на живо”
Автобус, пътуващ за Добрич, се обърна в Турция
Автобус, пътуващ за Добрич, се обърна в Турция



Яндекс.Метрика