Красимир Ранков: Ще зарадваме публиката в Добрич с нови, по-мащабни заглавия

20.01.2016 г. 09:40:23 ч.
/
Красимир Ранков: Ще зарадваме публиката в Добрич с нови, по-мащабни заглавия
Красимир Ранков е роден в Балчик на 2 октомври 1951 година. Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Надежда Сейкова, след което и режисура през 1993 година, отново при проф. Надежда Сейкова. Известно време работи като неин асистент в НАТФИЗ.
Играе в различни театри в страната, но най-дълго в Сатиричния театър. Директор на Драматичен театър – Добрич от 1998 до 2002 година.
Участва в български и чужди филми. Най-успешното му превъплъщение е в охранителя Антон Ставрев в сериала „Стъклен дом“.
Краси Ранков е страстен ловец, а два дни преди Нова година се прочу с подвиг – залови 17 афганистанци по време на лов в Странджа планина.
На 18 януари на сцената на ДТ „Йордан Йовков” се състоя премиерата на постановката „Мафия и нежни чувства”, на която Ранков е режисьор и участва в ролята на мафиот.
В постановката, чиято премиера отбеляза голям успех, играят още Красимир Демиров, Пламен Маринов и Мария Генова.

 
- Красимир Ранков на добричка сцена – публиката показа, че за нея е удоволствие, колегите Ви споделиха същото, за Вас удоволствие ли е да сте отново тук?
Да, при това доста голямо удоволствие след едно дълго прекъсване. Репетиционният период мина доста спокойно, приятно, актьорите се отнесоха с нужния професионализъм и това доведе до безспорния успех на представлението. Публиката е във възторг, така че съм спокоен за живота на постановката за в бъдеще.
- Влизате в ролята на мафиота. Кое Ви се получава по-добре – ролята на охранителя, полицая или на мафиота?
Всяка роля е като едно малко дете. Човек се опитва първо да я създаде, след това да я отгледа и тя да израсне в своя свят. Приятно ми е и като мафиот, и като полицай. Обикновено и в двете амплоа винаги се опитвам да вкарам доста ирония и смях, хумор.
- Коя поред постановка Ви е тази като режисьор?
Оказа се, че е 48-а. Самият аз съм изненадан от тази бройка, защото без да полагам някакво старание да правя кариера в тази посока, постановките са се натрупали една след друга в годините. Вече съм доста по-уверен, опитвам се да извличам от колегите актьори дори неподозирани за тях качества. Изобщо всяка нова среща с актьорите ми е много интересна.
- Какво предстои на Красимир Ранков в близко бъдеще?
Аз съм много доволен и благодарен на директора на театъра Иван Мандев, с когото се познаваме от дълги години, работихме в един екип преди време, и му благодаря сърдечно, че ме покани отново да работя тук в Добрич. Да си призная, за мен не беше изненада, когато ми сподели съвсем наскоро, че в бъдеще ни предстоят по-сериозни и по-мащабни съвместни проекти и аз вече започвам да мисля за заглавия, с които да зарадваме не само добричката публика, а защо да не се представим и на национално ниво.
- Заглавия от българската или световната класика?
Задължително от българската. Обичам българската драматургия, хората също я предпочитат, това съм го установил, обикаляйки сцените из страната. Мисля, че това е вярната посока. 
- Само преди дни Ви се случи нещо много сериозно – хванахте бежанци…
Не знам защо всички го приеха чак толкова сериозно. Това си беше една обикновена случка, нищо особено. Групата ловци, с които бях, са от този район и имат опит при задържане на нарушители на границата. Просто си изпълнихме гражданския дълг. Спряхме тези афганистанци, те не се съпротивляваха, нямаше и как, все пак бяхме 20 въоръжени мъже и всичко мина нормално. Единственото нещо, което ми се наби в съзнанието, бяха празните погледи в тези хора, всички до един момчета на възраст между 18 и 30 години. Бяха отчаяни. Но това може би е естествено, тъй като цяла нощ са мръзнали в гората и като че ли сами искаха някой да ги хване и ние се случихме на точното място в точното време.
- Отчаяни и празни погледи се срещат обаче и по нашите улици…
За съжаление, да. Може би затова и доста хора мигрират от България, особено младите. Това за мен е зловещо.
- Да се върнем отново към „Мафия и нежни чувства”. Тази мафия, обрисувана в постановката, същата ли е, която иска да сложи ръка върху държавата?
Не. Мафията е по-скоро в представата на околните. То и нашите мафиоти не бях чак такива мафиоти, по-скоро играеха такива роли на босове, макар и доста опасни, защото аз съм преживял доста от този период, но винаги малко се преекспонират нещата. В пиесата става въпрос за един доста елементарен мафиот, който по френски модел, бива наказан от най-близките си хора, от най-доверения си човек.
- Добре ли се живее в Балчик? Взехте решение да се завърнете към родния град.
В Балчик се живее най-добре. Взех това кардинално решение, след като в последните няколко години вече не издържах в столицата, аз никога не съм харесвал този голям град, просто професията ме принуди да живея в София. Особено последните три години едва издържах, мислите ми, тялото ми, всичко ме теглеше към Балчик. Най-сетне взех решение и от лятото окончателно се прехвърлихме да живеем край морето.
Но това не означава, че съм скъсал окончателно със столицата и с работата си там. Имам две представления в Сатиричния театър, две в Пловдивския театър, едно в Хасково, в Бургас, пътувам непрекъснато, имам между 10 и 15 представления в месеца и това ме зарежда допълнително. Така че със завръщането ми в Балчик не се е случило нищо особено, освен че живея на по-приятно място и дишам по-чист въздух. 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика