Начало >Добруджа >Общество

Кризата с коронавируса не пощади и местните занаятчии (ВИДЕО)

29.06.2020 г. 14:57:43 ч.
/
Кризата с коронавируса не пощади и местните занаятчии (ВИДЕО)
Кризата с коронавируса ни се отрази сериозно. Работилницата „Чупи – купи“ бе затворена за 2,5 месеца, спазвайки всички дарени указания. Отварянето на ателието след тази пауза, ми се стори по-трудно, отколкото първият дни при отварянето на грънчарницата преди 4 десетилетия. Това разказа днес пред екип на медийна група „Добруджа“ домакинята в грънчарница „Чупи-купи“ в АЕМО „Старият Добрич“ Жени Петрова. Срещата с нея бе по повод Деня на занаятите, който традиционно се отбелязва на 29 юни - Петровден.
Очаквам скоро да се върнат синовете ми, които традиционно идват в този период да ми помагат,  но не знам какво ще правим. Почти няма посещения. Намаляване на цените има, с единствената цел да се стимулира и оживи търговията, но хората почти не влизат в грънчарницата. В контакт съм с колегите и ситуацията е подобна и в другите работилници в ЕАМО „Старият Добрич“, каза Жени Петрова.
Тя заяви, че за туристи въобще не може да се говори сега. Определено е имало посещения през май и първите дни на юни на туристи от Турция. Това се е случило в периода около Рамазан Байрам, но след това – не.
Грънчарката обясни, че минали години в почивните дни, когато времето е по-хладно и не става за плаж, в АЕМО „Старият Добрич“ са идвали да се разходят, а и да пазаруват туристи от Варна и Балчик. А сега, например в събота – 27 юни, в етнографския комплекс се чуваше само граченето на гаргите, описва тревожната ситуация дългогодишната грънчарка.
Все още имаме надежда, че клиентите ще се завърнат, но с времето губя вяра, добавя тя. Жени Петрова е притеснена най-вече от това, че дори и по-младите й колеги са изплашени от това, което се случва.  
На фона на липсата на финансови постъпления, разходите продължават да се трупат. Грънчарката е категорична, че ако ситуацията не се промени,  през септември тя не само няма да е на печалба, а ще трябва да вложи пари от други източници, ако държи да запази работилницата и да плати дължимата концесионна такса.

Репортаж на Галина Бозукова и Стефан Калев
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Вестник ГЛАС: Расте броят на заразените с ковид-19, върнаха част от мерките
Вестник ГЛАС: Расте броят на заразените с ковид-19, върнаха част от мерките
Три нови случая на коронавирус в област Добрич
Три нови случая на коронавирус в област Добрич
Мая Димитрова е новият стар председател на БСП-Добрич
Мая Димитрова е новият стар председател на БСП-Добрич
15 души - абитуриенти, работещи в детска градина и други  са новите случаи с COVID-19 в област Добрич
15 души - абитуриенти, работещи в детска градина и други са новите случаи с COVID-19 в област ДобричЯндекс.Метрика