Кьовеши си отиде с реч на бъдещ кандидат-президент

10.07.2018 г. 12:39:32 ч.
/
Кьовеши си отиде с реч на бъдещ кандидат-президент
Йоханис спази "елегантно" конституцията" (в. "Гъндул"), "Президентът сви знамената, след като един месец се правеше, че се бори, четейки решението на Конституционния съд" (в. "Адевърул"), "Йоханис се готви да срине правителството" (в. "Ромъния либера"), "Кьовеши отстранена след 12 години хегемония начело на прокуратурите" (в. "Евениментул зилей"), "Лаура Кодруца Кьовеши, ангел на справедливостта или демон на злоупотребите" (в. "Гъндул") са част от заглавията в румънския печат днес след вчерашното решение на държавния глава да отстрани от длъжност главния прокурор на антикорупционната агенция.
Основната критика към президента Клаус Йоханис е насочена към начина, по който беше оповестено вчерашното решение, а именно чрез говорителя му Мадалина Довроволски. Малко неща могат да обяснят решението на президента да уволни шефката на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) чрез говорителя си. Тук не става въпрос за политика, а за характер. А малодушието е последната характеристика, която човек би асоциирал с най-високия държавен пост, коментира анализаторът Ливиу Аврам, цитиран от в. "Адевърул".
32 дни и заплахата от неизбежен импийчмънт заради нарушаване на решение на Конституционния съд - това беше ритъмът на реакция на президента Клаус Йоханис при подписването на указа за отстраняване на Лаура Кодруца Кьовеши от ръководството на Националната дирекция за борба с корупцията, пише в. "Журналул национал", цитиран от БТА.
Под заглавие "Излиза Йоханис, влиза Кьовеши" в. "Гъндул" коментира пресконференцията, дадена от Лаура Кодруца Кьовеши два часа след съобщението за отстраняването й. Според анализатора Лелия Мунтяну речта на Кьовеши, която започна с думите: "Това не е поражение!", е била "реч на политик, на бъдещ кандидат за президент". С всяка дума се усещаше как твърдото ядро на поддръжниците на Йоханис се мести към Кьовеши, коментира авторът, описвайки ситуацията като "политическа победа" за уволнената шефка на антикорупционната агенция.

Кьовеши представи снощи и равносметка за дейността си начело на НДБК, от която става ясно, че за пет години (от 2013 до 2018 г.) институцията е изпратила на съд 68 високопоставени официални представители, от които 14 министри и бивши министри, 39 депутати, 14 сенатори и един евродепутат, и е запорирала имущество на стойност 2 милиарда евро на обвиняемите. От изпратените на съд окончателно са били осъдени 37 души.

В. "Гъндул" напомня, че Лаура Кодруца Кьовеши беше най-младият главен прокурор в историята на Румъния, преди да оглави антикорупционната агенция. Хвалена и критикувана, Кьовеши стана емблема на румънското правосъдие през последните 12 години - с два мандата като главен прокурор и два мандата като ръководител на НДБК (вторият трябваше да изтече през 2019 г.), тя често разпалваше духовете с политическия свят и беше обвинявана, че е повлиявала върху изборни резултати чрез неправомерни разследвания.
Снимка:dnes.bg
Източник:Dnes.bg

Коментирайте
Подобни новини
Русия обяви, че ще върне на семействата им 48 депортирани украински деца
Русия обяви, че ще върне на семействата им 48 депортирани украински деца
Макрон: Икономическият модел на ЕС вече не е жизнеспособен
Макрон: Икономическият модел на ЕС вече не е жизнеспособен
Сделките с недвижими имоти в Европа се сринаха до най-ниските нива от 13 години
Сделките с недвижими имоти в Европа се сринаха до най-ниските нива от 13 години
ЕК изплати помощи на Украйна в размер 1,5 млрд. евро
ЕК изплати помощи на Украйна в размер 1,5 млрд. евро



Яндекс.Метрика