Начало >Добруджа >Регионални

Лекарите в болницата в Каварна вземат заплати за ноември.Дарението чака потребление (ВИДЕО)

26.02.2020 г. 10:57:25 ч.
/
Лекарите в болницата в Каварна вземат заплати за ноември.Дарението чака потребление (ВИДЕО)
Непоискано добро.Така най-кратко може да се нарече дарението което каварненската болница получи от Швейцария. Да припомним: На 5 февруари обявихме, че Многопрофилната болница за активно лечение в Каварна получи специални болнични легла с електрическо регулиране, шкафчета и консумативи.  Дарението бе предадено на зам.-кмета на община Каварна Георги Балтаджиев от организатора на благородното дело фотографът Юри Чарийски. Съорганизатор на проекта е и българския посланик в Швейцария Ради Найденов и дарението вече е факт благодарение на неговото съдействие. Медицинската техника, оборудване и консумативи  са докарани от швейцарски болници с помощта на „Малтийския орден“. След това прес съобщение, организаторът на доставката Юри Чарийски гостува в студиото на МГ“Добруджа“  и сподели опасението си,  че му е болно от факта, че оборудването е било разтоварено в маза на болницата. Чарийски уточни, че швейцарските дарители ще поискат след време да видят, къде се намира дарението и в какво състояние е, като уточни, че никой няма право да ги продава, защото те са безвъзмездно дарени за болницата.
Обещахме си в присъствието на Юри Чарийски, да посетим МБАЛ-Каварна и да видим, къде е дарението и дали се използва по предназначение. Първата ни среща е с директора на болницата д-р Хамза  Велиев. Той ръководи болничното заведение след като д-р Десислав Тасков влезе в НС, като депутат от БСП. Д-р Велиев управлява болницата от ноември 2019 година в очакване да се проведе конкурс за директор. Д-р Велиев е педиатър с повече от 50 години стаж. Ето какво сподели откровено пред екипа ни:
Това прословуто дарение, не знам дали е голямо, също не знам кой  го е запланувал това дарение. Кой е казал какво да има в дарението? Дарението така или иначе е тук и в него има 70 легла, наистина  хубави легла, на ток, могат да се свалят предната или задна част.Удобни са за ортопедични, педиатрични или кардиологични отделения.От тези седемдесет легла 4-5 са счупени. Ние тук някога имахме около 200 легла. Тъй като политиката на правителството е към закриване на общинските болници и така леглата намаляха на около 40. Има разкрито Неврологично отделение с 8 легла, Вътрешно отделение с 12 легла, АГ -14 легла и Педиатрично отделение с 12 или общо 46 . Ние нямахме голяма нужда от тези легла. Ще се опитаме някои от старите легла да заменим с тези от дарението. Това обаче не решава въпросите в болницата. Някои от леглата не стават за деца, те са високи. В дарението освен легла има 5 дюшека. Ще ги ползваме. Има 5-6 стола и тях ще ползваме. В дарението са включени десетина пакета памперси за възрастни. Могат да влязат в употреба, но не вършат кой знае каква работа. До сега нашите пациенти, които се нуждаят си ги купуват.
В дарението има 15-20 пакета специализирано облекло  за коранавируса.Знаете, че коронавируса все още не е дошъл в България, слава Богу и дано не дойде. Разполагаме с тези гащеризони за борба с коронавируса.
Леглата и кашоните са поставени в кухненския блок, той вече не функционира, защото доставяме храна чрез кетъринг. Едва ли ще се повредят леглата, там е хигиенично. Но пак ви казвам ползата ни не е голяма.В същото време, това дарение на нас ни струва 10 хиляди лева. Дадени са от общината . Към 1500 лева за освобождаване от митницата и 8500 за превоз на дарението.
Болницата в Каварна е в тежко  материално и финансово състояние, затова защото имаме към 600 хиляди лева задължения към момента. Около 300 000 лв. са за заплати  на персонала защото от 4 месеца не са получавали заплати. Днес /25.02/ ще получим заплати за ноември.Всеки момент чакаме да ни преведат едни пари. През март ще получим заплати за декември и т.н. Имаме големи задължения към нашите контрагенти за газ, за вода, за ток, за асансьорно обслужване, за обслужване на медицинската техника. Тези задължения са натрупани в продължение на три години. За газ дължим към 134 хиляди лева, ток и другите неща също от три години не са платени.
 Политиката на правителството е към закриване на тези малки  болници. Изискванията към нас със всяка година растат и клиничните пътеки намаляват. Сега имаме договор за 23 клинични пътеки с РЗОК. Растат изискванията за тези пътеки, за да можем един ден да кажем ние сме до тук. Трудно задържаме лекари и медицински персонал защото плащаме едни минимални заплати. Такива заплати няма никъде. За сравнение , аз като дългогодишен педиатър с 50 години стаж, сам обслужвам в момента Детско отделение и моята заплата която още не съм получил фактически е 640 лева. Една чистачка в яслите  получава основна заплата 650 лева. На сестрите заплатата беше 580, на лекарите завеждащи отделения до 700 лева стигат. С увеличението на минималната заплата повишихме възнагражденията ,но пак минимално. Не можем да си
позволим заплати като в държавните болници.
От 44 години съм в Каварна, през последните години субсидиите от общината бяха към 400 хиляди лева. Обикновено не достигаха и сме стигали и до 450 хиляди лева. През последните 4 години, тези субсидии не са платени в пълен размер. За миналата година примерно са платени 277 хиляди лева, а преди това още по-малко. Може би тези задължения които имаме са  натрупани точно заради това, че субсидиите за комуналните разходи на болницата не са били достатъчни. В общинския съвет гласуваха една сума от 370 000лв ,която по същество не е увеличение , а намаление на субсидията.
В МБАЛ-Каварна на този етап работят десетина лекари, като 90% от тях са пенсионери. Около 60 са сестрите, половината на пенсионна възраст.  Дали ще можем да изпълняваме договора си със Здравна каса? Отговарям ви, че ще се помъчим. През март месец ще има конкурс за директор, друг ще поеме нещата. Аз не искам да обещавам , нещо което няма да мога да изпълня. Конкурсът ще бъде на 26 март.


Репортаж на Севдалина Сарандева и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
С празнична програма детска градина „Радост“ в с.Стефан Караджа ще отбележи  50 годишен юбилей
С празнична програма детска градина „Радост“ в с.Стефан Караджа ще отбележи 50 годишен юбилей
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (ВИДЕО)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (ВИДЕО)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (СНИМКИ)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (СНИМКИ)
Определят съставите на секционните избирателни комисии в Община Добричка на 30 април
Определят съставите на секционните избирателни комисии в Община Добричка на 30 април



Яндекс.Метрика