Личният контакт с хибрида на полето е най-важен, казват от „Пионер Семена България” (ВИДЕО)

28.07.2017 г. 15:48:56 ч.
/
Личният контакт с хибрида на полето е най-важен, казват от „Пионер Семена България” (ВИДЕО)
 
Поради падналия дъжд над Добруджа специалистите от фирма „Пионер Семена България” ЕООД преминаха към презентация на хибридите царевица, слънчоглед и рапица. Над 100 души клиенти на фирмата, предимно от Добрич, Генерал Тошева и клиенти от Варненско присъстваха на представянето на портфолиото от малки до големи, които са доволни от хибридите и имат намерение да ги засеят в своите полета, разказва Георги Герджиков, регионален агроном за Североизточна България. Неочаквано добри резултати дадоха рапичните хибриди на фирмата през изминалата година. Добивите са в по-голямата си част над 400 кг. от декар и тъй като реализационната цена тази година на рапицата е 0.70 лв., то приходите на декар от тази култура са над 200 лв. , което е уникално дори за резултати в Добруджа. Фермерите, които заложиха на нашите хибриди рапица през тази година са останали доволни и в бъдеще ще продължат да ги използват. За съжаление не успяхме да покажем как изглеждат хибридите от царевица и слънчоглед на полето,  защото за първи път насяхме всички хибриди един до друг – на царевица над 30 хибриди, слънчоглед – 6 много известни хибрида от групата на експрес толерантните хибриди, като тези, които имат желание могат да отидат и да посетят полето в с. Победа и да наблюдават как се развиват посевите, за да вземат за себе си решение относно ползването им. По принцип засушаването през август и септември води до загуби от страна на фермерите и по тази причина намаляване на площите, но през тази година оцелелите от есента посеви дадоха уникални резултати, което дава кураж за увеличаване на засетите с рапица полета. Представителите на фирма Пионер се опитват да представят всички ключови моменти от развитието на слънчогледа, царевицата и рапицата  (Портфолио фарм) се извършва веднъж годишно за всеки от представителите на Пионер. И тъй като представителите за Добрич, Варна и Силистра са трима – то и презентациите са три. Но най-важен е личният контакт с хибрида на полето- него няма кой да го замести.
 
Петя Хараламбиева завършва своето образование в Аграрния университет в Пловдив. Нейният баща отглежда край Добрич пшеница,  слънчоглед и царевица, като ползва хибридите на фирма „Пионер” Доволни са от това, което получават като продукт. Все още не са ползвали рапичните хибриди на фирмата, но след презентацията на продуктовия мениджър на „Пионер Семена България” Иван Костадинов и чутото от него, нищо чудно рапицата да е следващият продукт, на който ще заложи семейството.  Петя е възпитаник на ПМГ в Добрич, но определено проява интерес към аграрните науки.
Фирма Пионер предлага продукти във всички сфери на рапицата – нискостеблени, клиър фийлд, конвенционални хибриди, така че всеки фермер може да подбере най-подходящият за своите климатични условия хибрид, казва Иван Костадинов, продуктов мениджър на „Пионер Семена България”. Важно за фермерите през този сезон е, че ранните и средноранни хибриди рапица дадоха максимални добиви, както в Южна, така и в Северна България, както при по-ниски нива на добиви, така и при по-високи, така че и при рапицата, както и при царевицата е много важно да се разпредели портфолиото във фермата по групи на раннозрялост и да не се залага само на един хибрид, защото никой не може да предвиди какъв ще е следващия сезон, какво ще е разпределението на валежите и от кой хибрид ще се получи максимален добив. Така фермерите се застраховат и биха получили високи добиви, допълни специалистът. Той отличи три хибрида в ранната и средноранна група, като на първо място постави РТ 264 – новият хит в продуктовата линия на фирмата. Това е и топ-предложението за настоящия сезон.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Павлина Живкова

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Фирмата с модерната мелница за брашно в Генерал Тошево с награда на „Форбс“
Фирмата с модерната мелница за брашно в Генерал Тошево с награда на „Форбс“
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?



Яндекс.Метрика