Лидерите на ЕС ще опитат да излязат от задънената улица за Брекзит и миграцията

19.09.2018 г. 09:35:11 ч.
/
Лидерите на ЕС ще опитат да излязат от задънената улица за Брекзит и миграцията

Брекзит и миграцията са двете основни теми, които ще обсъдят лидерите на Европейския съюз на неформална среща в Залцбург днес и утре.
По време на вечеря в сряда държавните и правителствени ръководители ще оценят напредъка в намаляването на броя на нелегалните мигранти в сътрудничество с трети страни. В четвъртък във формат ЕС-27 (без Великобритания) те ще обсъдят хода и следващите стъпки в преговорите за Брекзит.
Неформалната среща в Залцбург ще бъде първият път, когато лидерите на ЕС ще се срещнат след представянето на британския план за Брекзит, станал известен като "плана от Чекърс", отбелязва Би Би Си. Премиерът Тереза Мей и няколко ключови министри прекараха доста време това лято в обиколки на европейските столици в опит да убедят евролидерите да обърнат гръб на твърде обсебената според тях от правила и регулации Европейска комисия.
Времето за постигане на споразумение бързо изтича, а Тереза Мей знае, че лидерите на ЕС искат да има сделка за Брекзит през есента.
Би Би Си отбелязва, че колегите на Мей виждат политическите безредици във Великобритания около Брекзит, както и трудната ситуация на премиера, и искат да й помогнат, защото преди всичко действително желаят да има сделка тази есен.
В същото време нито лидерите на ЕС изглеждат готови да направя компромис с ключовите принципи на съюза, нито Мей е склонна да отстъпи от "червените си линии". От една страна, премиерът иска да се сложи край на големите плащания в евробюджета, на свободата на движение на работници от ЕС, на върховенството на Съда на ЕС, на единния европейски пазар. От друга страна, ЕС отказва да позволи на Великобритания да избира кои привилегии да запази – или сте вън, или сте вътре, казва Брюксел, няма да има частично членство в единния пазар за Великобритания след Брекзит.
Снимка:www.dnevnik.bg
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Дачиан Чолош – новият лидер на либералите в ЕП
Дачиан Чолош – новият лидер на либералите в ЕП
Десетки пострадали при силно земетресение в Япония
Десетки пострадали при силно земетресение в Япония
Горбачов за Чернобил: Не криехме истината в първите дни, просто не знаехме
Горбачов за Чернобил: Не криехме истината в първите дни, просто не знаехме
Москва към Вашингтон: Откажете се или рискувате война с Иран
Москва към Вашингтон: Откажете се или рискувате война с ИранЯндекс.Метрика