Лондон ощетил ЕС с 2.7 млрд. евро от фалшиви фактури на китайски вносители

08.03.2018 г. 15:51:05 ч.
/
Лондон ощетил ЕС с 2.7 млрд. евро от фалшиви фактури на китайски вносители
Европейският съюз започна днес действия срещу Великобритания, за да бъдат възстановени 2.7 милиарда евро загубени мита, след като Лондон е пренебрегнал измама от страна на китайски вносители, съобщи БГНЕС. 

Еврослужбата за борба с измамите (ОЛАФ) заяви миналата година, че Великобритания не е обърнала внимание на неоспоримата употреба на фалшиви фактури и митнически декларации от страна на китайски вносители на текстил и обувки. Стартирането на т.нар. "действие заради нарушение" може да засили напрежението в отношенията между Лондон и Брюксел, които и без това са напрегнати заради преговорите по митническите и търговски отношения след Брекзит през следващата година.

"Днес Европейската комисия реши да изпрати официално уведомително писмо до Обединеното кралство, защото то отказва да предостави мита на бюджета на ЕС, както се изисква от законите на ЕС", се казва в изявление на комисията.

Великобритания сега има право да отговори на твърденията на Еврокомисията. Ако тя обаче не е удовлетворена от отговора, ЕС може да поиска допълнителни обяснения и в крайна сметка да отнесе случая до Европейския съд, който евентуално да нареди на Великобритания да изплати парите.

ЕС заяви, че докладът на службата за борба с измамите ОЛАФ от март 2017 г. разкрива, че вносителите "са избегнали голяма част от митата чрез използване на фиктивни и фалшиви фактури и неправилни декларации за митническата стойност".
"По-нататъшните инспекции на Комисията доведоха до рязко увеличаване на мащаба на схемата за измами при подценяване, действаща чрез хъб в Обединеното кралство между 2011 г. и 2017 г.", гласи документът.

Великобритания не е предприела действия "въпреки че беше информирана за рисковете", се казва още в доклада, и още: "Комисията изчислява, че нарушението на законодателството на ЕС от страна на Обединеното кралство доведе до загуби за бюджета на ЕС в размер на 2.7 милиарда евро".

Миналата година британското правителство отхвърли доклада и настоя, че Великобритания има твърдо отношение към измамите. Великобритания освен това заяви, че ще напусне митническия съюз и единния пазар на ЕС след Брекзит.

Президентът на Европейския съвет Доналд Туск пък вчера отхвърли надеждите на британския премиер Тереза Мей за "възможно най-дълбоките" търговски отношения след Брекзит, като заяви, че стандартно споразумение за свободна търговия е най-доброто, което Великобритания може да получи има предвид собствените й условия.
Снимка:www.karacitours.bg
Източник:Segabg.com

Коментирайте
Подобни новини
Жертвите на стихиите във Филипините са 127, а в САЩ 43
Жертвите на стихиите във Филипините са 127, а в САЩ 43
Атентат в Иран по време на парад. Има жертви
Атентат в Иран по време на парад. Има жертви
Япония се надява да превърне летящите коли в реалност
Япония се надява да превърне летящите коли в реалност
В град Меделин закриха музея на Пабло Ескобар
В град Меделин закриха музея на Пабло ЕскобарЯндекс.Метрика