Начало >Добруджа >Общество

Ловна вечеринка за 77-и път организира добричкото ЛРД , едно от най-старите в страната (ВИДЕО)

15.03.2019 г. 12:05:22 ч.
/
 Ловна вечеринка за 77-и път организира добричкото ЛРД , едно от най-старите в страната (ВИДЕО)
Осем ловно-рибарски дружинки ще бъдат наградени тази вечер, а най-заслужилият сред ловците ще бъде обявен за №1 по време на традиционната вечеринка, която организира за 77-и път Сдружение "Ловно-рибарско дружество - Добрич" от 1942 г.
Основният критерий за избор на Ловец на годината е количеството  отстреляни хищници, а мъжът, който ще получи приза тази вечер има в сметката си  над 50 отстреляни чакала, разкрива Петър Петров, ръководител на Сдружение "Ловно-рибарско дружество-Добрич".
Ресторант Ерка 3 ще посрещне от  19 часа тази вечер около 400 души, които ще вземат участие във вечеринката. Както винаги най-очаквана ще е ловна томбола. Тя включва ловни и  риболовни аксесоари, дивеч, а трите големи награди са фризер, телевизор и ловна пушка.
Поканени са гости от двете съседни страни, с които Сдружение "ЛРД Добрич"има подписани договори за съвместно сътрудничество - Кавала, Гърция и Констанца, Румъния. Очаква се и присъствието на председателя на Националното ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България" Васил Василев.
Годината, която сдружението изпраща е знаменателна,  заяви за МГ Добруджа ръководителят на ЛРД  Петър Петров. Причината е, че едно от знаковите събития през изминалата 2018 г.  е честването на 120 г. от основаването на Националната ловна организация. В местност край Карлово бе почетено тава събитие в присъствието на всички сдружения от страната, естествено и с участието на група от Добрич, още повече, че добричкото Ловно-рибарско дружество е един от съучредителите на Националната ловна организация на първия Ловен конгрес, проведен в София през 1898 г.  
Завършилият сезон е сравнително успешен, с доста отстрелян дивеч - над 70 диви свине, около 5000 пъдпъдъци и 2000 гургулици. Значително е и количеството на отстреляните регулирани хищници - 200 чакала и 200 лисици.  Благодарение на положения труд от страна на ловните дружинки се отбелязва ръст на популациите на фазан и яребица. В момента се провежда едно от основните мероприятия на Сдружение "ЛРД -Добрич", а именно пролетното преброяване на дивеча. Въпреки че то не е приключило окончателно, се очаква ръст от 25 %  на популацията от фазан и  15 % при яребицата.  
2018 г. неминуемо е свързана с проблема африканска чума по свинете, която се е разпространила в цяла Европа, Румъния и настъпва към България. От сдружението оказват активно съдействие на ветеринарните органи с цел прекъсване  разпространението на болестта. Основните разпространители са дивите свине, но е много голяма опасността от зараза на домашните прасета. При всеки отстрел на дива свиня се вземат проби, които се изпращат за тестване в специализирана лаборатория и при наличие на чума се вземат по-радикални мерки от страна на оторизираните органи. Целта е да бъдат опазени големите свинекомплекси, защото една зараза ще доведе до много големи щети за икономиката.
960 са ловците, които членуват  в ЛРД Добрич, разпределени в 34 дружинки. Текучество има, но по принцип колкото напуснат, почти толкова нови се вливат в редиците на сдружението. Средно отпадат около 40 стари членове и толкова нови се записват, завършва Петър Петров.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Издигнаха кандидатурата на добричлията Янко Янков за председател на Апелативен съд – Варна
Издигнаха кандидатурата на добричлията Янко Янков за председател на Апелативен съд – Варна
Времето на 20 април
Времето на 20 април
58 деца и млади хора ще участват в шестото издание на областния научен конкурс „Науката на живо“
58 деца и млади хора ще участват в шестото издание на областния научен конкурс „Науката на живо“
Панорама на средните училища в Добрич представя специалности и профили на обучение за 2024/2025 г. (ВИДЕО)
Панорама на средните училища в Добрич представя специалности и профили на обучение за 2024/2025 г. (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика