Начало >Добруджа >Регионални

ЛРД в Дончево е сред най-големите, а Ловец №1 Веселин Василев харесва преследването на хищници (ВИДЕО)

20.03.2018 г. 13:57:14 ч.
/ ИА Добруджа
ЛРД  в Дончево е сред най-големите, а Ловец №1 Веселин Василев харесва преследването на хищници (ВИДЕО)
Една от най-големите ловни дружинки в община Добричка е ЛРД Дончево. Те винаги са сред онези 10 дружинки, които получават награди по време на Ловната вечеринка  през март. Така е и тази година. Ловната дружинката в Дончево, чийто председател е Красимир Бойчев получи грамота за най-много отстреляни лисици. А Веселин Василев бе обявен за Ловец №1 на сдружение „Ловно-рибарско дружество” Добрич за 2017 г. Красимир Бойчев е начело на дружинката в Дончево от 7 години. В нея членуват близо 60 души, 52 са активни, но реално на лов ходят около 15 човека. Ловът стана скъпа инвестиция, по-възрастните ловци трудно си плащат билетите и си държат оръжието у дома, за да им напомня за младостта, казва председателят. Друга част от членовете пък си купуват ловен билет, за да си узаконят оръжието, после  го държат зад вратата и го показват на гостите си. Един ловец, вечер не се ли събуди преди лов от тръпката, че ще ловува през деня, че ще изкара една хубава емоция с колегите си, сред природата и животните,  той за мен не е ловец, заявява Красимир Бойчев и продължава: Тези хора изкарват курсовете, за да имат законно оръжие и нищо друго. Сдруженията обаче са доброволни и никой не може да ги изгони, само дето малко по-трудно стана приемането в тях. Сега се правят опити да се приемат по-млади хора, а тези от с. Дончево се приемат с предимство. От друга страна базата на дружинката е повод за гордост. Тя е построена със средства на ловците и с помощ от приятели и спонсори преди 7 години в местността Ефеклията на гола поляна, а сега има всякакви удобства, разположени върху 50 кв.м. Все още предстои официалното откриване. Без помощите, цената на ловната хижа е в рамките на 15-18 000 лв., пресмята Красимир Бойчев. Собственикът на Дончево Хънтинг Иван Маринов също членува в ЛРД Дончево. Той е заградил 7 000 дка, където се развъжда всякакъв дивеч и при определени условия и цени може да се влезе и да се ловува.
Добрият лов най-вече зависи от това да има хора, които да се грижат, да се прежалят, казва председателят и дава за пример Ловец №1 Веселин Василев и още един млад човек- Харьо, които със собствените си джипове разнасят хранилки, грижат се за дивеча и затова резултатите са много добри.
Веселин Василев е от Дончево. Завършил е електротехника в Механотехникума в Добрич и сега си има собствен сервиз за ремонт на автомобили. Той сам си е оборудвал джипа, с който ловува. Казва, че курсовете за ловец не са много трудни, проста трябва да се научи от учебника това, което е предвидено – дири, размножителен период на дивеча и т.н.. Хищници и диви прасета са сред любимите му ловувания. Адреналинът там се покачва от надхитрянето между ловците и  хищниците. Няма други ловци в рода на Веселин Василев, но се е запалил от приятели. Сега има пълно снаряжение за лов и не жали средства и време, за да има успешен лов. Все още си обучава кучето, което е птичар, но не го е пускал на лов, докато Красимир е имал 11 ловни кучета, но ги е раздал на приятели.
 
Видеомонтаж Павлина Живкова
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Димитър Димитров: Ръст със 7 - 8% на ранните записвания за летния сезон в нашия район (ВИДЕО)
Димитър Димитров: Ръст със 7 - 8% на ранните записвания за летния сезон в нашия район (ВИДЕО)
Съветниците одобриха добавянето на нови обекти в капиталовата програма на Община Добричка за 2024 г.
Съветниците одобриха добавянето на нови обекти в капиталовата програма на Община Добричка за 2024 г.
Фестивалът на Цацата в Кранево се завръща
Фестивалът на Цацата в Кранево се завръща
Увеличиха заплатите на кмета на Община Добричка и кметове на кметства (ВИДЕО)
Увеличиха заплатите на кмета на Община Добричка и кметове на кметства (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика