Начало >Добруджа >Регионални

Майстор от Жеравна ще помага за възстановяване на автентичния зид на църковния двор в Карапелит

13.09.2017 г. 10:52:18 ч.
/
Майстор от Жеравна ще помага за възстановяване на автентичния зид на църковния двор в Карапелит
С участието на членове на Движение „Възраждане”, водени от лидера си Костадин Костадинов,  на Сдружение „Доброджънци”, на доброволци от Карапелит и Добрич, в неделя, 10 септември, бяха извадени на повърхността  надгробните паметници на заровените в двора на църквата  жители от селото, като по този начин бяха открити част от надгробните плочи. На две от плочите има нарисувани пушки, споделя Калина Димитрова  и обяснява, че точно с тях са застреляни жертвите. Упомената е и годината – 1872 -73 г.
Другата добра новина е свързана с предстоящото възстановяване на автентичния зид на църквата в Карапелит. Майстор от Жеравна ще дойде за целта, за да покаже на доброволците как да се справят със задачата, ползвайки същите камъни,  а спонсор е поел разноските по реставрацията. Майсторът се очаква да пристигне след около две седмици.
След издаването на разрешение от владиката на Силистренска епархия, адвокат подготвя създаването на набирателна сметка, като се очаква до една седмица тя да бъде факт. Спешно трябва да се ремонтира покривът на църквата, за да не се пълни с вода и сняг през есента и зимата, и за да е възможно по-нататъшното възстановяване, което ще изисква повече време . Дворът на църквата е почистен основно и най-важното се подържа в отличен вид. Вече е безопасно там да играят деца и да се разхождат семейства, тъй като местността е много красива.
Преди три месеца всичко изглеждаше безнадеждно, а сега нещата вървят и то с много добри темпове, доволна е главната инициаторка на акцията. За жителите на Карапелит тя казва, че те още не могат да повярват, че нещо такова се случва.
Кметът на селото е поел ангажимент да постави указателни табели, за да могат външните хора по-лесно да откриват църквата, която е разположена в най-ниската част на Карапелит, в близост до язовира.  

Коментирайте
Подобни новини
С чай от 100 билки ще посрещат на Еньовския събор край язовир Дрян
С чай от 100 билки ще посрещат на Еньовския събор край язовир Дрян
С  3 250 000 лева община Тервел ще рехабилитира водопроводи в три села
С 3 250 000 лева община Тервел ще рехабилитира водопроводи в три села
Чистят деретата в община Генерал Тошево
Чистят деретата в община Генерал Тошево
Приемът на заявки за фестивала Богородица 2018 вече започна
Приемът на заявки за фестивала Богородица 2018 вече започнаЯндекс.Метрика