Начало >Добруджа >Регионални

Манастирът „Св.Пророк Илия“ и днес посреща поклонници (ВИДЕО)

20.07.2020 г. 14:46:23 ч.
/
Манастирът „Св.Пророк Илия“ и днес посреща поклонници (ВИДЕО)
На Илинден пътищата водят към манастира“ Св. Пророк Илия“ край село Александрия. Ако има пътища разбира се, защото двете ивици втвърдена угар трудно могат да се нарекат път. Заедно с кметския наместник  на с. Александрия Костадин Костадинов полагаме усилия да стигнем до там. Обикновено на този празник местността Текето се пълни с хора. Има събор, пеят се песни, въртят се скари… Днес не е същото. Коронавирусната пандемия и трудните природни условия особено след последните дъждове  от юни правят мястото почти необитаемо. Изненадващо за нас, поклонниците от Добрич са намерили пътя и са изпълнили  манастирската църква. Празнична литургия отслужва отец Емануил от храм „Св.Троица“ – Добрич. Той повел един автобус вярващи в точния ден на точното място. За историята на празника и за светеца е готов да разказва единствения монах в манастира йеромонах Андрей.
На мястото на днешния Александрийски манастир някога  е имало друг манастир, посветен на св. пророк Илия,  строен по времето на цар Иван Александър, който дава името на селото. Манастирът бил опожарен и  разрушен от турците. По-късно на неговото място е било издигнато дървено теке, но в наши дни и то не съществува. Строежа на сегашната обител започва през 2005г., като със средствата на дарители там е построен параклиса "Св. Илия". Обителта е готова 2008 година и бива осветена от  архиерей Стоян Стоянов.
Александрийският манастир е  бил действащ като женски метох първоначално .  И сега е действащ, но само с един монах. Обширният му двор е ограден от каменен зид, и там се намира параклиса "Св. пророк Илия" построен  и осветен на 2 август 2002 година. Мястото е почитано и от християни и от мюсюлмани. Там в близост до метоха може да се види стъпката на магарето на св.пророк Илия. Нему Господ заповядал да бъде пазител на населението от природни бедствия. Имало голяма суша, разказва свещеникът и пророкът е пратен да ги избави от сушата. В момента, когато свети Илия и магарето стъпват завалява дъжд. Вярващите измолили от царя мястото за манастир.
Аязмото е известно с трите си извора, продължава йеромонахът. От всеки от изворите блика лечебна вода. Единият спомага за зачеване на бездетни жени, другият  ако се миеш цери нерви и психични заболявания, ако пиеш водата лекува  вътрешни болести. Единият от потоците се почита само от мюсюлмани и религията им следва да бъдат завързани дрехи или конци, което означава,  че там оставят вързано злото. Освен, че е лековита водата от Текето е много вкусна и може да се използва за разреждане на ракия, разказва Георги Антонов.   Водата не позеленява дори да стои цяла година, ще я осветим на водосвета,  допълва   пчеларят, който до скоро гледал пчелин на близо.
Кметският наместник Костадин Костадинов е оптимист, че до края на годината ще има път към божието място. Има одобрен проект и само времето, бедствията и пандемията отлагат действията. Община Крушари прави всичко възможно, посочват кметът, който кара трети мандат.
 
Репортаж на Севдалина Сарандева и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
С празнична програма детска градина „Радост“ в с.Стефан Караджа ще отбележи  50 годишен юбилей
С празнична програма детска градина „Радост“ в с.Стефан Караджа ще отбележи 50 годишен юбилей
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (ВИДЕО)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (ВИДЕО)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (СНИМКИ)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (СНИМКИ)
Определят съставите на секционните избирателни комисии в Община Добричка на 30 април
Определят съставите на секционните избирателни комисии в Община Добричка на 30 април



Яндекс.Метрика