Манолова дава Изборния кодекс на конституционните съдии

15.02.2019 г. 12:37:03 ч.
/
Манолова дава Изборния кодекс на конституционните съдии
Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Конституционния съд за Изборния кодекс. Новината съобщи самата тя в парламента. Според нея измененията са грубо посегателството върху правата на българските граждани.
Отнемат правото на българите да гласуват за личности, отсече тя. Преференцията вече става абсолютно безсмислена, това е все едно да имаш право да си купиш хляб, но той да струва 130 000 лева, изтъкна общественият защитник. Именно толкова гласове са нужни за разместване на листата. Това било невъзможно да се случи. Лишават се българите зад граница от възможност да гласуват, защото за пореден път електронният вот не се въвежда. Манолова не е доволна, че се орязва и обжалването на актове на изборните комисии.

Тя не приема критиките относно изготвения от нея кодекс в качеството й на законотворец. Именно тя дала възможност за преференциален вот и да се избират кметове на малки населени места. Всяка следваща поправка отнема още и още права, недоволна е Манолова. Изборният кодекс ставал все по-трагичен.
Припомняме, преди дни левите обявиха, че ще се обърнат към омбудсмана и президента заради промените в Изборния кодекс. Нинова бе убедена, че ГЕРБ ще се опитат да фалшифицират изборите. Соцлидерът призова Румен Радев да наложи вето на Кодекса. Президентът разкритикува законодателните инициативи, заявявайки, че управляващите са изкушени от служебна победа.
Вчерашният дебат по предложенията за промени в Изборния кодекс в пленарна зала продължи цял ден. След бурното начало с взаимни обвинения,правната комисия се събра на извънредно заседание, което депутатите от БСП демонстративно напуснаха заради несъгласието си с почти всички промени.
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
На какво е празник 24 май
На какво е празник 24 май
А, Б, В, Г...
А, Б, В, Г...
Кампанията подсказва на Каракачанов, че е възможен Костинброд 2
Кампанията подсказва на Каракачанов, че е възможен Костинброд 2
Борисов: Зелени и опоненти на кабинета опитват бойкот на АМ "Струма" в Кресненското дефиле
Борисов: Зелени и опоненти на кабинета опитват бойкот на АМ "Струма" в Кресненското дефилеЯндекс.Метрика