Начало >Добруджа >Общество

Мая Манолова и синдикът на мина Оброчище: Фрапантен случай на безхаберие от държавата (ВИДЕО)

02.06.2020 г. 17:52:15 ч.
/
Мая Манолова и синдикът на мина Оброчище: Фрапантен случай на безхаберие от държавата (ВИДЕО)
Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова посети днес Добрич, за да се  срещне с работещи в мангановата мина в с. Оброчище. „Тук съм, за да успокоя работещите в мината, че Фондът за гарантиране на вземания ще ги изчака и да направим план за това как и какви документи могат да бъдат осигурени, за да започне процедура по изплащане на техните обезщетения”, каза тя.

„Непростимо е в 21-и век да има дружество, при това е една от четирите най-големи мини в света за добив на манган, което да не съхранява документация за това как е изплащало заплати. Това е един фрапантен случай за държавническо безхаберие от страна на Министерството на енергетиката, което не прави нищо, за да защитава интереса на държавата и гражданите”, категорична е тя.
„Надявам се, държавата да се позаинтересува от своята собственост и да положи усилия да я съхрани. Абсурдно е да затриеш една мина, защото не желаеш да накараш концесионера да се държи адекватно и да изпълнява задълженията си по концесионния договор”, добави Манолова.
 
Тримесечният срок за предоставяне на заявления и доказателства  изтича след 11 дни и след него работниците рискуват да не си получат заработените средства от Фонда за гарантиране на вземанията.
Работещите в мината не са получавали възнагражденията си от година и половина. Някои от тях са завели и дела.
„Намираме се в ситуация в която миньорите ще си търсят задълженията от Фонда за гарантиране на вземания, който може да им изплати само шест заплати”, коментира Мая Манолова.

В пресконференцията се включи и синдикът на мината Иван Манолов.
„Работодателят не е бил коректен и не е подавал информация за осигурените при него лица. Некоректното водене на търговските книги и ведомости за заплати рефлектира в подаването на информация към НАП и НОИ”, каза той.
„Аз съм в невъзможност да изготвя нужните справки към всеки един от правоимащите, за да кандидатстват за изплащане на обезщетение от 6 работни заплати пред Фонда”.
Той допълни още, че не е в състояние да изготви и списък на кредиторите, който се съставя на база на търговските книги и счетоводството на  длъжника за работещите и служителите,защото такива не са водени редовно.
Получава се парадокс, казва той. „Инспекцията по труда, която е инициирала производството по несъстоятелност и е подала молба към съда, се оказва, че  не разполага с бюджет, с който да довърши това производство, за да има резултат”.

Синдикът на мината коментира още, че Министерството на енергетиката все още не е инспектирало състоянието на мината.
Към момента 60 са работниците, които все още се водят на работа. Прекратяването на техните договори ще започне на 8 юни.

Репортаж на Даниела Русева и Петър Петров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
В Младежкия център се откри шестото издание на конкурса „Науката на живо”
В Младежкия център се откри шестото издание на конкурса „Науката на живо”
Автобус, пътуващ за Добрич, се обърна в Турция
Автобус, пътуващ за Добрич, се обърна в Турция
20 април – Международен ден на свободния печат
20 април – Международен ден на свободния печат
В Храм „Свети Георги“ организират молитва към Богородица за празника Златна ябълка
В Храм „Свети Георги“ организират молитва към Богородица за празника Златна ябълка



Яндекс.Метрика