Начало >Добруджа >Общество

Мая Манолова и синдикът на мина Оброчище: Фрапантен случай на безхаберие от държавата (ВИДЕО)

02.06.2020 г. 17:52:15 ч.
/
Мая Манолова и синдикът на мина Оброчище: Фрапантен случай на безхаберие от държавата (ВИДЕО)
Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова посети днес Добрич, за да се  срещне с работещи в мангановата мина в с. Оброчище. „Тук съм, за да успокоя работещите в мината, че Фондът за гарантиране на вземания ще ги изчака и да направим план за това как и какви документи могат да бъдат осигурени, за да започне процедура по изплащане на техните обезщетения”, каза тя.

„Непростимо е в 21-и век да има дружество, при това е една от четирите най-големи мини в света за добив на манган, което да не съхранява документация за това как е изплащало заплати. Това е един фрапантен случай за държавническо безхаберие от страна на Министерството на енергетиката, което не прави нищо, за да защитава интереса на държавата и гражданите”, категорична е тя.
„Надявам се, държавата да се позаинтересува от своята собственост и да положи усилия да я съхрани. Абсурдно е да затриеш една мина, защото не желаеш да накараш концесионера да се държи адекватно и да изпълнява задълженията си по концесионния договор”, добави Манолова.
 
Тримесечният срок за предоставяне на заявления и доказателства  изтича след 11 дни и след него работниците рискуват да не си получат заработените средства от Фонда за гарантиране на вземанията.
Работещите в мината не са получавали възнагражденията си от година и половина. Някои от тях са завели и дела.
„Намираме се в ситуация в която миньорите ще си търсят задълженията от Фонда за гарантиране на вземания, който може да им изплати само шест заплати”, коментира Мая Манолова.

В пресконференцията се включи и синдикът на мината Иван Манолов.
„Работодателят не е бил коректен и не е подавал информация за осигурените при него лица. Некоректното водене на търговските книги и ведомости за заплати рефлектира в подаването на информация към НАП и НОИ”, каза той.
„Аз съм в невъзможност да изготвя нужните справки към всеки един от правоимащите, за да кандидатстват за изплащане на обезщетение от 6 работни заплати пред Фонда”.
Той допълни още, че не е в състояние да изготви и списък на кредиторите, който се съставя на база на търговските книги и счетоводството на  длъжника за работещите и служителите,защото такива не са водени редовно.
Получава се парадокс, казва той. „Инспекцията по труда, която е инициирала производството по несъстоятелност и е подала молба към съда, се оказва, че  не разполага с бюджет, с който да довърши това производство, за да има резултат”.

Синдикът на мината коментира още, че Министерството на енергетиката все още не е инспектирало състоянието на мината.
Към момента 60 са работниците, които все още се водят на работа. Прекратяването на техните договори ще започне на 8 юни.

Репортаж на Даниела Русева и Петър Петров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Област Добрич предлага кандидатурата на Виктория Златева за член на Съвета на децата
Област Добрич предлага кандидатурата на Виктория Златева за член на Съвета на децата
Времето на 3 август
Времето на 3 август
Излезе албумът на народния певец Стоян Варналиев, записан в Добрич (ВИДЕО)
Излезе албумът на народния певец Стоян Варналиев, записан в Добрич (ВИДЕО)
Водните аварии днес
Водните аварии днесЯндекс.Метрика