Начало >Добруджа >Общество

Мая Манолова пред миньорите:Работодателите в България се чувстват всесилни и вездесъщи /ВИДЕО/

23.03.2017 г. 13:09:12 ч.
/
Мая Манолова пред миньорите:Работодателите в България  се чувстват всесилни и вездесъщи /ВИДЕО/
Задължително е увеличаването на работните заплати, това каза омбудсманът Мая Манолова пред стачкуващите 13 дни миньори от мина „Оброчище”. До момента нямам отговор за какъв размер на концесионната такса става дума, това което моите експерти намериха, води до заключението, че е много ниска.Няма публикувана социалната програма, като приложение към договора  за да мога да направя съпоставка ,каза още Манолова. По действащото българско законодателство има много строги правила за работа под земята. За мен основно трудово възнаграждение за работник под земята на 460 лева е експлоатация. Факт е ,че върху тази сума се начисляват и ваучери за храна, но това не е трудово възнаграждение, поясни Манолова. Мая Манолова разполагаше със фишове за заплати и някои от работниците я помолиха да им ги покаже защото от седем години не са виждали фиш. Твърдят ,че няма счетоводство и охрана на труда, че се случва да работят извънредно по 13 дни в месеца и всяка събота, което означава почти без почивка.
Контролните органи много често не са си на мястото, категорична е Мая Манолова.Работодателите в България по думите и се чувстват всесилни и вездесъщи, поросто защото знаят, че хората нямат друг избор. Нямат други условия за поминък и затова са принудени да работят за жълти стотинки .Крайно време е държавата да се намеси, каза още националният защитник. Тези хора , посочи тя миньорите имат нужда от подкрепа от институциите  и държавата да застане зад тях. Вършат си работата а получават брутално възнаграждение, допълни омбудсманът.  Манолова препоръча да се седне на масата на преговорите, нещо което според работниците е безпредметно. Те искат разваляне на концесията.Повече от половин час Мая Манолова изслушваше миньорите, след което беше допусната до входа на шахтата. Там се появиха и представителите на Минисгерство на енергетиката. Диалог между протестиращите омбудсманът и министерските представители не се получи. Румен Биков който е извършил проверка в рудника твърдеше ,че мината е в добро състояние. Във времето за проверка се усъмниха както работниците така и защитникът..
По информация на   в.Капитал :Концесионерът на мина "Оброчище" "Евроманган" е декапитализиран
Зад концесионера на най-голямото манганово находище в Европа "Евроманган" обаче стоят някои въпросителни, които подкрепят съмненията на миньорите. Досега дружеството не е публикувало нито един отчет в Търговския регистър, но справка в КАПИ показва, че от 2008 г. досега то нито веднъж не е отчело печалба, а натрупаната оттогава загуба е над 28 млн. лв. (виж таблицата). Компанията има огромни разходи за лихви (неясно към кой) и е на практика декапитализирана. В допълнение към това стои и неясният въпрос за собствеността на "Евроманган". Документите водят към офшорно дружество, а индиректните връзки са с енергийния бос Христо Ковачки.

Заплатите в мината са между 460 лв. (минималната в страната) и 610 лв. За сравнение, по данни на Националния статистически институт за 2014 г. средната годишна заплата в добивната индустрия е 15 233 лв., т.е. 1270 лв. на месец. От синдикатите са категорични, че възнагражденията на миньорите в "Оброчище" противоречат на минималните осигурителни прагове за отделните професии, тъй като в отрасловия колективен договор за 2017 г. е записано, че минималната месечна заплата в сектора "е минималната работна заплата за страната, увеличена с коефициент 1.40, което прави 644 лв.".
Изпълнителния директор на "Евроманган" Дейвид Уелингс посочва, че цитираните суми са основните заплати, а над тях работниците получават ваучери за храна, пари за стаж, бонус за добро изпълнение и допълнително заплащане за извънреден труд. Той признава още, че през последните три месеци временно е бил отменен безплатният транспорт за работниците до някои селища. По думите му обаче за последната заплата работниците са били предупредени, че ще има забавяне. "Точно преди избори е възможно така организираният протест да има и други цели", казва той.

Какво показват документите

По-интересно е искането на миньорите да се преразгледа концесионният договор на "Евроманган" и съмненията им, че компанията се тласка към фалит. Справка в концесионния регистър показва, че "Евроманган" редовно плаща възнаграждението на държавата и по тази точка няма основание за прекратяване на договора. "Със сигурност има и други изисквания и държавата трябва да провери дали всички те се спазват", каза председателят на КНСБ в Добрич Гинка Василева за "Капитал". Финансовите резултати на дружеството пък дават сериозно основание за прокурорска проверка.
"Евроманган" получи 25-годишна концесия за добив в северозападния участък на находището през юни 1999 г. През годините компанията няколко пъти смени собствениците си, като последно през пролетта на 2008 г. дружеството беше поето от кипърската офшорка Poitner Trading Limited. Според документите в Търговския регистър Pointer Trading е собственост на друго кипърско дружество – Belserve Consultants Limited, което има двама директори – Мария Папапавлу и Марта Калеши.
Тези имена не са непознати в България.

Папапавлу е едноличен собственик на Magiava Holdings, която преди три години формално придоби "Мини Черно море" от предишния й собственик – регистрираната на Сейшелските острови Sevar. Това стана като част от прехвърлянето на собствеността на дружествата на Христо Ковачки от различни офшорни фирми към компании от Кипър и Великобритания. Промените последваха въведените тогава законови изисквания енергийни дружества да не са собственост на офшорки (за двете страни ограниченията не важат, тъй като са членки на ЕС). По същото време такива прехвърляния бяха направени и в топлофикациите на Ковачки.

Другият директор на Belserve Consultants – Марта Калеши, е директор и на кипърската Darklet Limited. Офшорката е официалният собственик на "Топлофикация - Габрово", която миналата зима остави града без отопление.

Мангановото находище край Оброчище (община Балчик) се определя от специалисти като най-голямото в Европа и сред четирите най-богати в света.


Репортаж на Севдалина Сарандева и Стефан Калев и публикация  от в.Капитал
 
 


Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
17-годишна англичанка е доброволец в РБ „Дора Габе” (ВИДЕО)
17-годишна англичанка е доброволец в РБ „Дора Габе” (ВИДЕО)
Времето в сряда
Времето в сряда
Семейство Станчеви – най-четящото семейство в Добрич (ВИДЕО)
Семейство Станчеви – най-четящото семейство в Добрич (ВИДЕО)
Областните етапи на състезанията "Млад огнеборец" и на "Защита при бедствия..." ще се проведат в Добрич
Областните етапи на състезанията "Млад огнеборец" и на "Защита при бедствия..." ще се проведат в Добрич



Яндекс.Метрика