Начало >Добруджа >Култура

Мария Славова и Дона Стоянова - „Глас и орган“в коледния концерт на община Добрич

12.12.2019 г. 09:08:39 ч.
/
Мария Славова и Дона Стоянова - „Глас и орган“в коледния  концерт на община Добрич
В духа на старите европейски традиции и община  Добрич ще поднесе на гражданите и гостите на града ни един класически коледен концерт на 12 декември от 18.30 часа в Концертна зала „Добрич“. Органовите произведения, в изпълнение на Мария Славова ще се съчетаят с нежният сопранов глас на Дона Стоянова. Доколкото Мария Славова е известен на добричката публика органист, пианист и педагог, то за Дона Стоянова това ще е дебют като изпълнител в родния й град. Интересното в нейното развитие са проявите на разностранни таланти - художник, скулптор, автор на книгата „Праисторическа антропоморфна пластика. Проекции в българската скулптура“, преподавател в Националната художествена академия, доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства, хоров и солов певец. Освен успехите й в изобразителното изкуство и реализираните самостоятелни изложби, спечелените награди и отличия, Дона участва и в различни музикални проекти. В  НЧ „Йордан Йовков“ изучава класическа китара, след това се включва в младежкия хор „In sacris. Учи класическо пеене при Галя Павлова и се насочва към солова кариера. Самоусъвършенства се с майсторски класове по ренесансова музика в Кеймбридж при Филип Торби, по средновековна музика при ансамбъл „Органум“, Франция. Участва в бароковите семинари, организирани от „Бахово общество в България“ и в концертите на консорт за старинна музика „Concerto Antico” ръководен от Янко Маринов .  Пее  в  столичния храм „Св. София“ и в католическата катедрала „Св. Йосиф“.
Поканата към Дона за участие в коледния органов концерт е провокирана от желанието на Мария Славова отново да представи пред нас неизчерпаемото богатство на органовата музика и възможностите за едно прекрасно професионално сътрудничество. Самата Мария Славова като утвърдено име в музикалните среди освен  органовите си рецитали е изнасяла концерти и в различни формации и ансамбли - с флейта, обой, цигулка, хор и орган и пр. Богатият и разностранен репертоар и безспорните й качества като музикант я правят желан гост-изпълнител в почти всички органови зали, църкви и катедрали в България. През 2017 г. специално е поканена за церемонията по инаугурацията на органа в гр. Сливен съвместно със Симфоничен оркестър – Сливен.
Програмата, подбрана специално за да разкрие качествата на двете дами и да зарадва с красотата на класическите произведения включва „визитката“ на органовия репертоар - Баховите „Токата, адажио и фуга“ и Арии 13 и 49 из „Matthäus-Passion“, нежната Ария на ангела из ораторията „La Resurrezione“ и Соната HWV 579на Хендел, Вивалди.
Заповядайте на 12.12.2019 г. от 18.30 ч. в Концертна зала „Добрич“.
Билети на входа на залата.

Коментирайте
Подобни новини
Галя Дурмушлийска и Калинка Вълчева на една сцена с ПФА „Добруджа“ (ВИДЕО)
Галя Дурмушлийска и Калинка Вълчева на една сцена с ПФА „Добруджа“ (ВИДЕО)
Лина Мавродиева в ново амплоа: Когато затвориш изкуството, то намира, откъде да пробие (ВИДЕО)
Лина Мавродиева в ново амплоа: Когато затвориш изкуството, то намира, откъде да пробие (ВИДЕО)
Депутати от ГЕРБ канят децата на Добрич на куклен спектакъл
Депутати от ГЕРБ канят децата на Добрич на куклен спектакъл
Ден на отворени врати на 25 септември в Регионален исторически музей – Добрич
Ден на отворени врати на 25 септември в Регионален исторически музей – ДобричЯндекс.Метрика