Начало >Добруджа >Култура

Мария Славова и Дона Стоянова - „Глас и орган“в коледния концерт на община Добрич

12.12.2019 г. 09:08:39 ч.
/
Мария Славова и Дона Стоянова - „Глас и орган“в коледния  концерт на община Добрич
В духа на старите европейски традиции и община  Добрич ще поднесе на гражданите и гостите на града ни един класически коледен концерт на 12 декември от 18.30 часа в Концертна зала „Добрич“. Органовите произведения, в изпълнение на Мария Славова ще се съчетаят с нежният сопранов глас на Дона Стоянова. Доколкото Мария Славова е известен на добричката публика органист, пианист и педагог, то за Дона Стоянова това ще е дебют като изпълнител в родния й град. Интересното в нейното развитие са проявите на разностранни таланти - художник, скулптор, автор на книгата „Праисторическа антропоморфна пластика. Проекции в българската скулптура“, преподавател в Националната художествена академия, доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства, хоров и солов певец. Освен успехите й в изобразителното изкуство и реализираните самостоятелни изложби, спечелените награди и отличия, Дона участва и в различни музикални проекти. В  НЧ „Йордан Йовков“ изучава класическа китара, след това се включва в младежкия хор „In sacris. Учи класическо пеене при Галя Павлова и се насочва към солова кариера. Самоусъвършенства се с майсторски класове по ренесансова музика в Кеймбридж при Филип Торби, по средновековна музика при ансамбъл „Органум“, Франция. Участва в бароковите семинари, организирани от „Бахово общество в България“ и в концертите на консорт за старинна музика „Concerto Antico” ръководен от Янко Маринов .  Пее  в  столичния храм „Св. София“ и в католическата катедрала „Св. Йосиф“.
Поканата към Дона за участие в коледния органов концерт е провокирана от желанието на Мария Славова отново да представи пред нас неизчерпаемото богатство на органовата музика и възможностите за едно прекрасно професионално сътрудничество. Самата Мария Славова като утвърдено име в музикалните среди освен  органовите си рецитали е изнасяла концерти и в различни формации и ансамбли - с флейта, обой, цигулка, хор и орган и пр. Богатият и разностранен репертоар и безспорните й качества като музикант я правят желан гост-изпълнител в почти всички органови зали, църкви и катедрали в България. През 2017 г. специално е поканена за церемонията по инаугурацията на органа в гр. Сливен съвместно със Симфоничен оркестър – Сливен.
Програмата, подбрана специално за да разкрие качествата на двете дами и да зарадва с красотата на класическите произведения включва „визитката“ на органовия репертоар - Баховите „Токата, адажио и фуга“ и Арии 13 и 49 из „Matthäus-Passion“, нежната Ария на ангела из ораторията „La Resurrezione“ и Соната HWV 579на Хендел, Вивалди.
Заповядайте на 12.12.2019 г. от 18.30 ч. в Концертна зала „Добрич“.
Билети на входа на залата.

Коментирайте
Подобни новини
Културен афиш за периода 27 януари  –  2 февруари 2020 г.
Културен афиш за периода 27 януари – 2 февруари 2020 г.
ДКТ"Дора Габе" стартира със "Сън", за сериозното-забавно
ДКТ"Дора Габе" стартира със "Сън", за сериозното-забавно
„Сън“ – първата премиера на ДКТ“Дора Габе“ за 2020 –а
„Сън“ – първата премиера на ДКТ“Дора Габе“ за 2020 –а
Стартира областният конкурс „Смешното в училище в карикатури“ 2020
Стартира областният конкурс „Смешното в училище в карикатури“ 2020Яндекс.Метрика