Начало >Добруджа >Регионални

Мария Статулова, Люба Маричкова и Галина Кралева представят филм за Иван Андонов на „Виа Понтика” днес

15.09.2019 г. 09:50:11 ч.
/
Мария Статулова, Люба Маричкова и Галина Кралева представят филм за Иван Андонов на „Виа Понтика” днес
Звездата на българския театър и кино - Мария Статулова, режисьорът Галина Кралева и съпругата на Иван Андонов – Люба Маричкова, ще се срещнат днес – 15 септември, с участници и гости на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика”, който се провежда за дванадесети път в Балчик. Срещата е предвидена за 20.00 часа в Каменна зала в Двореца и ще предшества прожекцията на филма „Поне за миг да полетя. На Иван Андонов с обич”. Една продукция на „КУЛЕВ ФИЛМ ПРОДУКЦИЯ” с подкрепата на НФЦ/НДК/ АУДИО ВИДЕО „ОРФЕЙ”. Продуцент на лентата е Анри Кулев, режисьор - Галина Кралева. В творческия екип влизат сценаристът Влади Киров и операторът Светла Ганева. Във филма участват Люба Маричкова, Илка Зафирова, Мария Статулова, Диана Райнова, Анани Явашев, Асен Шопов, Георги Данаилов, Георги Мишев, Кирил Маричков, Иван Веселинов, Христо Мутафчиев.
 
„Поне за миг да полетя” е филм-портрет за една изключителна фигура на българската култура – универсалния Иван Андонов (1934-2011). Продукцията е сложна артистична тъкан от незабравимите му игрални филми, авангардната му анимация, въздействащата живопис, редки интервюта, театрални спектакли, актьорски превъплъщения, свидетелства на колеги и приятели, кадри от достолепния родов дом в Пловдив… Стихове на Константин Павлов, четени за радиото с неотразимия му тембър, придават неочаквано интимни измерения на изображението. И всичко е стоплено през погледа на неговата жена-муза Люба Маричкова. Филм за интелигента, надмогващ времето, за твореца в чистия му вид, достоен за своя обект.

Два часа преди прожекцията на филма „Поне за миг да полетя”, Каменна зала в ДКИ КЦ “Двореца“ ще събере почитателите на музиката. В 18.00 часа днес тук ще започне инструменталният камерен концерт на Квартет Класически китари „4G’s” от Сърбия. Милош Вукович, Стефан Миленкович, Павле Жаркич и Стефан Деянович - студенти от Факултета за изкуства в
Университета в Ниш, с ръководител доц. Братислав Златкович, ще представят произведения на Пауло Белинати, Кларис Асад, Шигеру Мацуока, Пьотър Илич Чайковски, Йохан Пахелбел, Братислав Златкович.

Първият ден от новата седмица – 16 септември, ще се впише във фестивалната програма на „Виа Понтика” с концерт на Дуо „Колаж”. В 18.00 часа Нона Кръстникова – сопран, и Мария Русева – пиано, ще поведат посетителите в храма „Св. св. Константин и Елена” (Гръцката църква) в Белия град на музикално пътешествие, озаглавено ”Мелодии с дъх на смола”. Ще звучат произведения на Морис Равел и Едвард  Григ.

Коментирайте
Подобни новини
25,21 % избирателна активност към 12,30 ч. в село Житница
25,21 % избирателна активност към 12,30 ч. в село Житница
Частични избори за кмет се провеждат в село Житница
Частични избори за кмет се провеждат в село Житница
Бившата гранична застава край село Йовково се превръща в туристически посетителски център
Бившата гранична застава край село Йовково се превръща в туристически посетителски център
Започна частична рехабилитация на улици в град Генерал Тошево
Започна частична рехабилитация на улици в град Генерал ТошевоЯндекс.Метрика