Начало >Добруджа >Общество

Мариян Ананиев: Нашата Библия е Националния рамков договор (ВИДЕО)

23.01.2020 г. 13:38:33 ч.
/
Мариян Ананиев: Нашата  Библия е Националния рамков договор (ВИДЕО)
"Здравеопазването е ангажимент на държавата. Какво се случва в него и как се случва, зависи от държавната политика. От изминалата година не съм разочарован, но не съм и очарован".Така управителят на ДКЦ1 д-р Мариян Ананиев коментира изминалата 2019 година. „Нашата Библия е рамковия договор. Мирът и растежа в здравеопазването се диктуват от числата в Националния рамков договор. От числата в него зависи едногодишната ни дейност”, каза той и добави, че повишението за 2020 година е повече в сравнение с предишните години. 
По думите му след 2017 година, поради макроикономическата рамка на страната, приходите на ДКЦ 1 нарастват по-малко от колкото разходите. „Това ни напряга и все по-трудно успяваме да балансираме".
Реформата в здравеопазването, извършена преди 20 години, даде и взе много, коментира още медикът. „Посоката беше правилна. Имаше нужда, здравеопазването, наследено от социализма, да получи пазарни тласъци. Спазарихме здравеопазването, заложихме му десен модел, но отидохме много далеч и това донесе непоправими щети, на които днес отчитаме последствията”, категоричен е д-р Ананиев.
Мнението му е, че в основата на проблема е заложената грешна концепция, за това че ефективна и модерна система на здравеопазване може да бъде реализирана от лечебници, които се самоиздържат от дейност.
Притесненията на д-р Ананиев са свързани с макро условията в които се развива дейността. Проблемът с кадрите продължава да бъде актуален. „Нашите специалисти са добри и доказани, но през 2020 година  са с една година по-възрастни от миналата”, каза той.
Има амбулаторни специалности, за които ДКЦ1 може да бъде база за обучение, категоричен е още управителят, но пояснява, че наредбата за специализации не позволява това. „Условията са такива, че на наша територия изява могат да имат само специалисти”.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Времето в петък
Времето в петък
Издателство Клет България  провежда  информационно събитие  в Добрич
Издателство Клет България провежда информационно събитие в Добрич
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта  за ЕП и НС
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта за ЕП и НС



Яндекс.Метрика