Начало >Добруджа >Регионални

Министър Нено Димов идва да провери ситуацията с Шабленското езеро

20.03.2019 г. 13:07:33 ч.
/
Министър Нено Димов идва да провери ситуацията с Шабленското езеро
Министърът на околната среда и водите Нено Димов пътува за Шабла да провери на място ситуацията в защитена местност "Шабленско езеро". Той е изпратен по разпореждане на премиера Бойко Борисов, уточниха от Министерския съвет.
Очаква се министърът да бъде пред кметството на село Езерец около 16:30 часа.
Според министър-председателя е необходимо да се извърши проверка на място заедно с областния управител на Добрич и да се реагира веднага, ако се установят нарушения. Ние, които сме направили толкова много за опазване на околната среда, не искам да ни вкарват в тази тема, ако няма реална причина, категоричен беше министър-председателят.
Припомняме, за спад с около метър на нивото на езерата в Шабла и Езерец алармираха от Българското дружество за защита на птиците.
Голяма част от плитчините на влажните зони са пресушени. Те са ключови за пребиваването на десетки видове водолюбиви птици, сред които белоока потапница, малък воден бик, червена чапла и други, предупреждават от БДЗП.
Според дружеството драстичният спад на нивото ще повлияе негативно и на ихтиофауната (наличните риби) в двете езера, които губят традиционните си по-плитки места за хвърляне на хайвер.
От РИОСВ са обяснили, че изпускането е станало чрез прокопаване на канал в пясъчните дюни и че за тази дейност има официално разрешение от РИОСВ-Варна. То било издадено във връзка с писмо на община Шабла по повод наводнени помещения в резиденция "Шабла".

Коментирайте
Подобни новини
Авария на ПС Савово отстраняват от ВиК Добрич
Авария на ПС Савово отстраняват от ВиК Добрич
Мария Стефанова грабна специалната награда на конкурса за изпълнители в гр.Тервел (ВИДЕО)
Мария Стефанова грабна специалната награда на конкурса за изпълнители в гр.Тервел (ВИДЕО)
В Тервел се провежда  деветото издание на конкурса за  изпълнители на традиционна добруджанска народна песен „Калинка Вълчева”
В Тервел се провежда деветото издание на конкурса за изпълнители на традиционна добруджанска народна песен „Калинка Вълчева”
Представят изданието „Военните паметници на територията на община Добричка“
Представят изданието „Военните паметници на територията на община Добричка“Яндекс.Метрика