Мюфтийството трябва да изплати задълженията си до 10 години, без да ползва субсидия

15.03.2019 г. 12:49:47 ч.
/
Мюфтийството трябва да изплати задълженията си до 10 години, без да ползва субсидия
Мюфтийството трябва да изплати задълженията си към държавата до 10 години, като за това не може да използва субсидиите от държавата. Това се разбра от думите на председателя на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов и на парламентарната комисия по финанси Менда Стоянова.
Изплащането на задълженията на вероизповеданията ще бъдe отсроченo за срок до 10 години, каза Цветанов и съобщи, че промените в Закона за вероизповеданията са готови. Няма опрощаване, а има отсрочване на натрупаните задължения към 31 декември 2018 г., обясни Цветанов.
В края на миналата година парламентът реши, че заплатите на имамите и свещениците от православната църква ще се изплащат от държавата. Заради задължения на главното мюфтийство към държавата за около 8 млн. лв. субсидията бе блокирана и мюфтиите не са получили заплатите си от началото на година. По предложение на ГЕРБ и ДПС, което мина на първо четене в парламента, задълженията на мюфтийството трябваше да бъдат опростениот държавата. Заради отрицателното обществено мнение ГЕРБ стигнаха до варианта с разсрочване.
"Предлагаме в Закона за вероизповеданията член, който разписва процедура по разсрочване на задълженията на абсолютно всички вероизповедания, които могат да се възползват от тази процедура. Такава процедура има подробно разписана в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, но тя не би могла да се приложи директно за вероизповеданията, защото е разписана за стопански субекти и има коефициенти за ефективност, за автономност и т.н.", обясни Менда Стоянова. В Закона за вероизповеданията ще бъде въведена подобна процедура в която ще бъдат фиксирани всички основи условия – за срока на отсрочване ще тече лихва, ще се изисква се предварително обезпечение в размера на главницата и лихвата до крайния срок на отсрочване. НАП ще е оторизирана да следи начина, по който се изпълнява цялата процедура. В процедурата не е разписано и не е нужно да бъде разписан източникът на средства, с които ще се погасяват задълженията, каза Стоянова. "Целта на това, което предлагаме, е парите, които ще дойдат от държавата с новия Закон за вероизповеданията, да не бъдат използвани за погасяване на задължения. Но това би освободило ресурс от собствените приходи на съответното вероизповедание, които то ще насочи към погасяване на тези задължения", разясни Менда Стоянова.
Снимка:gospodari.com
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Служебният кабинет осигури пълния размер на „украинската помощ“ за земеделските стопани
Служебният кабинет осигури пълния размер на „украинската помощ“ за земеделските стопани
На 26 април започва изплащането на великденските добавки за пенсионери
На 26 април започва изплащането на великденските добавки за пенсионери
Последен ден за регистрация на партии и коалиции за изборите 2  в1
Последен ден за регистрация на партии и коалиции за изборите 2 в1
ЦИК: 10 партии и 8 коалиции са подали документи досега за участие в изборите
ЦИК: 10 партии и 8 коалиции са подали документи досега за участие в изборите



Яндекс.Метрика