Начало >Добруджа >Култура

Млада добричлийка – гост-диригент на Български камерен оркестър Добрич

02.11.2018 г. 15:00:41 ч.
/
Млада добричлийка – гост-диригент на Български камерен оркестър Добрич
На 20 ноември от 18.00 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“ младо дарование ще има възможността да дирижира Български камерен оркестър Добрич, който наскоро отбеляза 50 годишен юбилей.
Светлана Галианова е родена през 1994 г. в гр. Добрич. Завършва СУ„Св.Св. Кирил и Методий“ в родния си град. От малка посещава уроци по пиано при музикалния педагог Йорданка Ковачева. През 2013 г. е приета в НМА "Проф. Панчо Владигеров" гр. София със специалност „Оперно-симфонично дирижиране“ в класа на проф. Пламен Джуров и доц. д-р Георги Патриков. Дебют като диригент прави с Академичен симфоничен оркестър (АСО) през месец ноември 2015 г. С Концерт за пиано и оркестър № 1 от Николай Метнер, тя представя премиерно за България изпълнение със солист Агнес Данкова, пиано. През 2017 г. дирижира мащабен концерт по повод 260-годишнината от рождението на Моцарт, изнесен от Академичния симфоничен оркестър на НМА със солист Нора Габровска, пиано.  Същата година, Светлана провежда първия си образователен концерт със Симфониета Видин. Заедно изнасят множество концерти, част от които в пещера „Магурата”. Работила е и със солиста на Московската филхармония Павел Минев, цигулка.  Със Симфониета Видин,  под нейната диригентска палка е и празничният 8-мартенски концерт със солист Десислава Стефанова, сопран.    През м. март  2017 г. дирижира юбилеен концерт на проф. д-р Петя Бъговска с гост-солист Пиер Марио Мурели (консерватория Милано, Италия). На 01.11.2017 г. Светлана участва в премиерата на спектакъла „Галактика на Поколенията“, изпълнен на сцената на театър „Сълза и Смях“, под съпровода на Академичния симфоничен оркестър с музика от Добромир Кисьов.  През май 2018 г. се дипломира като диригент с Концерт за пиано и оркестър № 2 от Камий Сен-Санс и Девета симфония от Дм. Шостакович в изпълнение на Академичния симфоничен оркестър на НМА със солист Елвис Василев, пиано. В репертоара й като диригент присъстват много и разностранни произведения. Светлана Галианова успешно продължава традицията на професионалните жени диригенти на класическа музика в България, чието начало е поставено от първата жена диригент - Радосвета Бояджиева (1923 - 2018).
Светлана Галианова споделя, че заедно с БКО-Добрич са подбрали програмата за този концерт. Произведението „Пет скици“ за струнен състав, написано през 1952 г. от Марин Големинов е по повод 110 годишнината от рождението на големия български композитор, диригент , музикален критик и педагог. Сюита „Холберг“ на Едвард Григ е написана от известния норвежки композитор по поръчка на гражданите на град Берген, роден град и на двамата, за отбелязване 200 годишнината от рождението на Холберг - виден философ, писател и драматург. Струнен квартет № 8 от Дмитрий Шостакович е с аранжимента на Рудолф Баршай. Написано е през 1960 г., докато композиторът е бил в Дрезден. Различни са интерпретациите за посланието на произведението, като една от тях е, че е в памет на жертвите от войната.
 
ПРОГРАМА:
 
Марин Големинов (1908-2000)
 -  Пет скици за  струнен оркестър.
Детска игра, Жътва, Танц, Приказка, Хороводна.
Посветено на 110 г. от рождението на композитора
 
Едвард Григ (1843-1907)
- Сюита, Оп. 40, от времето на Холберг
I. Präludium: Allegro vivace II. Sarabande: Andante III. Gavote: Allegretto - Musette: Un poco mosso - Gavotte IV. Air: Andante religioso V. Rigaudon: Allegro con brio
 
Дмитрий Шостакович (1906 - 1975) 
- Струнен квартет № 8 (оркестриран от Р. Баршай)
Largo, Allegro molto, Allegretto, Largo, Largo
 
Вход свободен
Снимка:static.bnr.bg
Източник:Община ДОБРИЧ

Коментирайте
Подобни новини
Димитрина Германова и фолклорните групи на Кочмар и Жегларци са първите победители в „Добруджа търси талант“ (ВИДЕО)
Димитрина Германова и фолклорните групи на Кочмар и Жегларци са първите победители в „Добруджа търси талант“ (ВИДЕО)
Органистът Стефан  Далчев : Добрич има специфична атмосфера, прекрасна зала и удобен орган (ВИДЕО)
Органистът Стефан Далчев : Добрич има специфична атмосфера, прекрасна зала и удобен орган (ВИДЕО)
Читалищната библиотека показва материали, посветени на Световния ден на земята и Световния ден на книгата
Читалищната библиотека показва материали, посветени на Световния ден на земята и Световния ден на книгата
Лилия Маравиля и Христо Шопов в Добрич с „Всяка година по същото време”
Лилия Маравиля и Христо Шопов в Добрич с „Всяка година по същото време”Яндекс.Метрика