Начало >Добруджа >Общество

Монтират бюстове на Йовков и Дора Габе в Двора на кирилицата в Плиска

22.10.2018 г. 09:25:04 ч.
/
Монтират бюстове на Йовков и Дора Габе в Двора на кирилицата в Плиска
На 22 октомври от 15.00 часа в Двора на кирилица в Плиска ще бъдат открити бюстове на Йордан Йовков и Дора Габе. Идеята е на Карен Алексанян, който финансира изработката на паметниците  и е собственик и създател на двора. Замисълът включва  алея на писателите творили на кирилица. Монтирани са вече 80 постамента, като двадесет са предвидени за български писатели. В Двора на кирилицата бюстове вече има на Пейо Яворов, Алеко Константинов,  Христо Ботев, Иван Вазов, Николай Хайтов и др.

Бюст-паметникът на Йовков е дело на възпитаника на Великотърновския университет – Евгений Воденичаров, който от почти четвърт век живее в САЩ и в момента е един от 55-мата скулптори, работещи за Холивуд. Негови скулптури участват в най-касовите продукции на “Дисни” и други холивудски компании. Той е автор на 9-метрова фигура на голямата кинозвезда на ХХ век Марлене Дитрих, негови произведения аранжират пространството в няколко казина в Лас Вегас, както и в парти къщата на боксовата легенда Майк Тайсън. На благотворителен търг по време на последната кандидат-президентска кампания Евгени се съгласява на 50% отстъпка за своя пластика, ако се изпълни условието му да се снима с богатия купувач.

Автор на бюст-паметника на Дора Габе е скулпторката Зоя Лекова. Завършила е НХА в ателието на проф. Крум Дамянов (2000). През 2016 г. защитава докторат за „метала в монументалните скулптури“ на няколко от най-известните български творци. В момента е хоноруван преподавател в Академията, катедра „Метал“. Във ФМИ на Софийския университет има неин бюст-паметник на акад. Кирил Попов. Първата й самостоятелна изложба е в Шумен през 2000 г, последвана от участия в национални и международни изложения. През 2005 получава наградата на публиката от II национален симпозиум-конкурс на ледената скулптура в Банско.
 

 

Коментирайте
Подобни новини
Времето на 20 юни
Времето на 20 юни
Летен клуб „Усмивки” - място за учене и нови приятелства (ВИДЕО)
Летен клуб „Усмивки” - място за учене и нови приятелства (ВИДЕО)
Безплатен профилактичен преглед за рак на гърдата в Добрич
Безплатен профилактичен преглед за рак на гърдата в Добрич
Експерти: Поясите в Добруджа трябва да се стопанисват от лесовъдите в горските и ловни стопанства
Експерти: Поясите в Добруджа трябва да се стопанисват от лесовъдите в горските и ловни стопанстваЯндекс.Метрика