Начало >Добруджа >Общество

МОЯТ ГРАД: Община и институции – заедно за по-доброто бъдеще на МБАЛ-Добрич (ВИДЕО)

14.08.2020 г. 10:45:59 ч.
/
МОЯТ ГРАД: Община и институции – заедно за по-доброто бъдеще на МБАЛ-Добрич (ВИДЕО)
Община Добрич, Министерство на здравеопазването и ресорните институции – Регионална здравна инспекция, Регионална здравно-осигурителна каса, Български лекарски съюз, заедно ще излъчат новото ръководство на МБАЛ-Добрич, което да възвърне доверието в болницата и да направи нова организация за работа и прием на пациенти. Около това се обединиха в предаването ни „Моят град” кметът на Добрич Йордан Йорданов, директорът на РЗИ д-р Светла Ангелова и председателят на лекарската колегия в Добрич д-р Валери Веселинов.
И тримата са категорични, че са необходими спешни мерки, за да се подобри състоянието на добричката болница.

„Министър Ангелов реагира изключително навременно. Надявам се неговото посещение да донесе спокойствие, така че болницата в бърз порядък да започне да реорганизира дейността си и да осигурява и на персонала си, и на пациентите безопасни условия за лечение и за работа”, посочи д-р Светла Ангелова. РЗИ-Добрич вчера връчи на ръководството на болницата поредно предписание с конкретни противоепидемични мерки.
„Всички институции полагаме усилия да възстановим дейността на инфекциозно отделение. От 1 юли болницата е в процедура на закриване на тази дейност. Водим този разговор с ръководството на болницата от 3 години. В предишните две успявах някак да спра закриването на отделението, но тази година нещата се обостриха, поради епидемичната ситуация и стигнаха до един неспасяем резултат. Всички - РЗИ, РЗОК, Община и Лекарски съюз, в момента правим всичко възможно инфекционистите да се върнат в Добрич или да бъдат намерени техни колеги, за да може болницата да работи по клинична пътека за Ковид“, заяви директорът на РЗИ – Добрич.

Според д-р Веселинов, най-належащо е новото ръководство да направи анализ на проблемите в болницата, след което да се търсят конкретни решения, как тези пропуски да бъдат отстранени.
Състоянието не е трагично. Болницата няма задължения, пропуските са чисто в организационен план, посочи председателят на Лекарския съюз в Добрич.

Относно възможността за разкриване на лаборатория за PCR-тестове в ДКЦ-2, д-р Веселинов уточни, че се касае за лаборатория не само за КОВИД диагностика, а за PCR – диагностика. Тя се прави за един много голям кръг от заболявания и коронавирусите са много малка част от тях. На Добрич като град определено му е необходим такъв диагностичен похват Това че има визия да бъде направено при нас в ДКЦ – 2, не е най-важното. По-важното е, че тръгва да се прави и се надявам много скоро да го има, каза д-р Веселинов. Той обясни, че все още с директора на РЗИ се доуточняват медицинските стандарти, касаещи кадровата и техническата обезпеченост за такава лаборатория,
Ние имаме клинична, микробиологична и патологична лаборатория, но трябва да видим точно какъв състав е необходим за такъв вид лаборатория. Принципно имаме нагласа, при необходимост, да назначим хора, каза д-р Веселинов. Конкретна сума все още не е окончателна, защото трябва да се знае точният вариант за оборудване, но сумата е около 65 хиляди, каза д-р Веселинов.
Според него до десетина дни може да се говори за нещо, което е започнало да става. Той уточни, че ще има и няколко дневен срок, в който лаборантите ще трябва да преминат обучение за работа с техниката.  

„Здравеопазването и образованието нямат политически цвят, смята кметът на Добрич. Затова той предлага следващият директор на болницата да не бъде политическо назначение, а да бъде избран съвместно от Министерството на здравеопазването, РЗИ, РЗОК, Български лекарски съюз и Община Добрич. Всички тези институции заедно трябва да поканим след това лекарите, които напуснаха МБАЛ – Добрич, да се върнат и отново да работят за хората от Добрич и областта”, заяви кметът на Добрич Йордан Йорданов.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето в петък
Прогноза за времето в петък
ОИЦ-Добрич се включи в провелата се днес трудова борса в сферата на туризма
ОИЦ-Добрич се включи в провелата се днес трудова борса в сферата на туризма
Ученици от Добрич се запознаха с трудовите правоотношения по време на лекция в Окръжен съд
Ученици от Добрич се запознаха с трудовите правоотношения по време на лекция в Окръжен съд
50 фирми на „Пчеломания” от днес до събота в Добрич (ВИДЕО)
50 фирми на „Пчеломания” от днес до събота в Добрич (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика