МВР: Голяма част от телефонните измамници са рецидивисти

14.11.2017 г. 09:34:46 ч.
/
МВР: Голяма част от телефонните измамници са рецидивисти
Една значителна част от телефонните измамници са рецидивисти. Това каза в пред БНТ Златка Падинкова от ГД "Националната полиция". По думите й, през последните години се наблюдава, че наказателната отговорност при групите, които извършват телефонни измами, се поема или от лица, които до момента не са били осъждани или нямат криминални регистрации, или от непълнолетни лица.
"Тогава, когато в групата има непълнолетно лице, то поема наказателната отговорност. Той признава, че е извършител на измамата и останалите свидетелстват, че реално той е извършителя на измамата. Обикновено в съда се използва института на споразумението, т.е. дава се наказание, което под установения от закона минимум. Тогава, когато лицето поеме наказателната отговорност и всъщност поеме вината не е криминално проявен или не е осъждан. През миналата седмица например, от 4 задържани фактически извършители, трима от тях бяха с присъди, както за измами, така и за кражби. Обичайно присъдите са под 2 години лишаване от свобода, пробация или условно наказание лишаване от свобода". Това каза Златка Падинкова от ГД "Националната полиция". 
Падинкова обясни още, че е имало и един период, когато доста голяма част от тези престъпления са се извършвали директно от затворите, като отново извършителите са телефонни измамници, които си изтърпяват наказанието и в момент на изтърпяване на наказанието те си осигурявали и съответните средства като всъщност те са най-често са тези, които въвеждат в заблуждение гражданите, т. нар. "въртачи", а лица с които работят с тях играят ролята на "мулета".
Снимка:www.borbabg.com
Източник:24 часа

Коментирайте
Подобни новини
Почина актьорът Стефан Илиев
Почина актьорът Стефан Илиев
БСП внесе вота на недоверие към Борисов - 3
БСП внесе вота на недоверие към Борисов - 3
Депутатите удължиха срока за осребряване на лихвоточките
Депутатите удължиха срока за осребряване на лихвоточките
Ниска безработица и глад за квалифицирани кадри, отчете Бисер Петков
Ниска безработица и глад за квалифицирани кадри, отчете Бисер ПетковЯндекс.Метрика