МВР призна, че спад в престъпността май няма

18.09.2018 г. 14:57:12 ч.
/
МВР призна, че спад в престъпността май няма
Както за премиера Бойко Борисов спазването на процедурите в държавата е една формалност, така стои и въпросът при разследването на престъпления от МВР. Оказва се, че статистиката за регистрираните престъпления може да се окаже лъжлива, за което пряка отговорност би трябвало да носи главният секретар на МВР. Но това е само "формалност".Незабелязано миналата седмица от МВР направиха признание, че гордостта му - спадът в регистрираната престъпност, всъщност не е нищо повече от стъкмистика. На заседанието на вътрешната комисия в парламента на 12 септември заместник-министърът на вътрешните Красимир Ципов е признал, че в някои управления на МВР в страната са констатирани сериозни пропуски и разминавания при отчитането на заявените престъпления и реално разследваните. 
МВР е започнало проверка, която е приключила с доклад. Според констатациите в него "на някои места" имало пропуски, които тепърва ще се изчистват.
Ципов заявява: 
Не само че има такъв доклад, но вече има и предложения за промяна във Вътрешните правила във връзка с работата, провеждане на съответните разследвания в този доклад и проверката доказа някои пропуски на някои места – трябва да го заявим съвсем ясно и конкретно, но ни даде възможност и да положим усилия да отстраним такива пропуски. Смятам, че след като приемем съответните промени във вътрешноведомствената нормативна уредба, която урежда тези въпроси, ще постигнем резултат да бъдат отстранени тези констатирани пропуски.
Става ясно, че подозренията за това, че спадът в регистрираните престъпления се дължи именно на "замитане" на сигналите за тях, са напълно реални. На практика се получава така, че за да си спестят работата по някои дребни битови престъпления, разследващите често не придвижват случая до прокуратурата. Това означава, че не се провежда разследване, защото според МВР няма и престъпление. И това се отразява на статистиката.
Както става ясно от думите на зам.-министър Ципов, тепърва ще се прави организация за прекратяване на тази практика, за която обаче пряка отговорност носи главният секретар на МВР, който:Закон за МВР, чл. 36, ал. 2:
1. планира, организира и контролира основните дейности на МВР и отговаря за изпълнението им;
2. организира и контролира взаимодействието между основните структури на МВР при извършване на основните дейности;
3. осъществява взаимодействие с други държавни органи и организации, както и със съответните структури с полицейски правомощия на други държави и с международни органи и организации при изпълнение на основните дейности;
Разбира се, няма как да очакваме Младен Маринов да поеме отговорност за това, защото става въпрос за една "формалност". Вместо това, издигнатият за шеф на СДВР от настоящия национален координатор на "Атака" в правителството на Пламен Орешарски, не пропуска да цитира данни за спад в регистрираната престъпност, правейки внушението за спад в престъпленията въобще.
Въпреки това, зрителят е принуден да повярва на думите на главсека, макар и опроверган от политическото ръководство на МВР. 
Съвсем нелицеприятна става картинката, ако към този факт добавим и друг - престъпленията може и да не са спаднали, но за сметка на това не се и разкриват. Данните за юли 2018 година показват, че разкриваемостта е била 29.6%, докато за същия период миналата година цифрата е 30.7%. Разликата от 1.1 % е само "формалност", зад която обаче се крият човешки съдби. За сравнение - средният процент на разкриваемост на престъпленията за цялата 2017 г. е 43.7%, което показва, че през лятото на 2018 г. работата на МВР е вървяла в отпускарско настроение. 
Излиза, че по времето, когато Маринов е главен секретар на МВР, разследването на престъпността бележи спад. Но това е "само формалност". Както формално е задължението му да координира работата на ГДОБП, които арестуваха журналисти по техен собствен сигнал. А както се оказа ясно и по-късно - макар че са били уведомени за престъпление, от ГДБОП са работили за статистиката на престъпленията, като са "пропуснали" да докладват в прокуратурата сигнала на "Биволъ" за прикриване на корупционни престъпления. 
Снимка:frognews.bg
Източник:OFFNEWS

Коментирайте
Подобни новини
Връщат в България Рангел Бизюрев утре
Връщат в България Рангел Бизюрев утре
Врачанският митрополит Григорий ще е наместник-председател на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия
Врачанският митрополит Григорий ще е наместник-председател на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия
Продължават разговорите за постигане на споразумение за съвместно управление и проектосъстав на кабинет между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ
Продължават разговорите за постигане на споразумение за съвместно управление и проектосъстав на кабинет между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ
Лекарите ще издават електронни рецепти и офлайн
Лекарите ще издават електронни рецепти и офлайн



Яндекс.Метрика