На 22 юли изтекоха 14 месеца от изпълнението на проект MOWE UP

01.08.2018 г. 15:22:33 ч.
/
На 22 юли изтекоха 14 месеца от изпълнението на проект MOWE UP
На 22 юли изтекоха 14 месеца от изпълнението на проект "MOWE UP – Подобряване мобилността на работещи и безработни", финансиран по програма INTERREG V-A Румъния – България.

Водещ партньор: Търговско-промишлена палата – Добрич
Партньори: Европейски институт по културен туризъм ЕВРИКА - Добрич; Камара за търговия, индустрия, навигация и земеделие – Констанца
 
Основни цели:
- да подпомогне работната сила за намиране на трансгранични работни места и подобри предприемаческия дух
- разработи и поддържа уеб базирана двуезична българо-румънска платформа MOWEUP, като източник за кариерно развитие и инструмент за самооценка на знания, умения и способности.
- да допринесе за създаването на интегрирана трансгранична зона, по отношение заетостта и мобилността на работната сила
- да допринесе трансграничният регион да бъде регион с по-добри възможности за живеене, учене и работа.
 
Какво направихме в последните 3 месеца:
Партньорите проведоха 1 среща в Добрич за обсъждане на дейностите и ангажиментите и текущото изпълнение на проекта.
Основният продукт по проекта – двуезичната  уеб-базирана платформа MOWEUP www.moweup.eu, бе представен на специално събитие, на 28 юни  2018, в гр. Русе и е достъпен за потребители.
Платформата е двуезична, с версии както за настолни компютри, така и за мобилни устройства, като смартфони, таблети и др.
Платформата представлява иновативен инструмент, който ще подпомага  хората от трансграничния регион Румъния – България при избор или промяна на професионална кариера с помощта на полезна информация, материали и видео филми, свързани с   трудовата заетост и мобилността.
Чрез он-лайн инструментите, регистриралите се могат да направят самооценка на личността, знанията и уменията си и да  и преценят възможностите си за кариерно развитие.
Включени са  видео представяне на 10-те най-търсени професии в трансграничния регион Румъния-България, между които : IT специалист, готвач, медицинска сестра, шивач, водач на МТС; както и  видео съвети за работа и заетост: за изготвяне на CV, подготовка и представяне по време на интервю за работа;
В Библиотеката, регулярно се ъплоадват полезни пособия и информация за кариерно развитие и мобилност на работната сила, линкове към онлайн тренинги и обучения, предоставени от членовете на мрежата MOWEUP (организации и институции, които са реализирали проекти по програмите Румъния – България 2007 – 2014, INTERREG V-A Румъния – България, или други).
 
До момента, около 45 организации от двете страни на границата са проявили интерес за включване в мрежата.
 
Започна и работата по създаване на Стратегия за устойчивост на платформата.
 
В края на август 2018, се планира стартиране на кръгли маси и пилотни обучения във всеки областен център – (8 в България и 7 в Румъния) – общо 30 събития, за представяне на платформата пред безработни, или хора, търсещи работа, както и пред организации, работещи по проекти с подобна насоченост, промотъри,  икономически и социални партньори.

Заинтересованите могат да следят медийните публикации, или да се свържат с всеки един от партньорите по проекта за подробности около конкретното събитие.

Коментирайте
Подобни новини
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Оптимизирайте бизнеса си с Visa
Оптимизирайте бизнеса си с Visa
Земеделското министерство готви промени в Закона за арендата
Земеделското министерство готви промени в Закона за арендата



Яндекс.Метрика