На 22 юли изтекоха 14 месеца от изпълнението на проект MOWE UP

01.08.2018 г. 15:22:33 ч.
/
На 22 юли изтекоха 14 месеца от изпълнението на проект MOWE UP
На 22 юли изтекоха 14 месеца от изпълнението на проект "MOWE UP – Подобряване мобилността на работещи и безработни", финансиран по програма INTERREG V-A Румъния – България.

Водещ партньор: Търговско-промишлена палата – Добрич
Партньори: Европейски институт по културен туризъм ЕВРИКА - Добрич; Камара за търговия, индустрия, навигация и земеделие – Констанца
 
Основни цели:
- да подпомогне работната сила за намиране на трансгранични работни места и подобри предприемаческия дух
- разработи и поддържа уеб базирана двуезична българо-румънска платформа MOWEUP, като източник за кариерно развитие и инструмент за самооценка на знания, умения и способности.
- да допринесе за създаването на интегрирана трансгранична зона, по отношение заетостта и мобилността на работната сила
- да допринесе трансграничният регион да бъде регион с по-добри възможности за живеене, учене и работа.
 
Какво направихме в последните 3 месеца:
Партньорите проведоха 1 среща в Добрич за обсъждане на дейностите и ангажиментите и текущото изпълнение на проекта.
Основният продукт по проекта – двуезичната  уеб-базирана платформа MOWEUP www.moweup.eu, бе представен на специално събитие, на 28 юни  2018, в гр. Русе и е достъпен за потребители.
Платформата е двуезична, с версии както за настолни компютри, така и за мобилни устройства, като смартфони, таблети и др.
Платформата представлява иновативен инструмент, който ще подпомага  хората от трансграничния регион Румъния – България при избор или промяна на професионална кариера с помощта на полезна информация, материали и видео филми, свързани с   трудовата заетост и мобилността.
Чрез он-лайн инструментите, регистриралите се могат да направят самооценка на личността, знанията и уменията си и да  и преценят възможностите си за кариерно развитие.
Включени са  видео представяне на 10-те най-търсени професии в трансграничния регион Румъния-България, между които : IT специалист, готвач, медицинска сестра, шивач, водач на МТС; както и  видео съвети за работа и заетост: за изготвяне на CV, подготовка и представяне по време на интервю за работа;
В Библиотеката, регулярно се ъплоадват полезни пособия и информация за кариерно развитие и мобилност на работната сила, линкове към онлайн тренинги и обучения, предоставени от членовете на мрежата MOWEUP (организации и институции, които са реализирали проекти по програмите Румъния – България 2007 – 2014, INTERREG V-A Румъния – България, или други).
 
До момента, около 45 организации от двете страни на границата са проявили интерес за включване в мрежата.
 
Започна и работата по създаване на Стратегия за устойчивост на платформата.
 
В края на август 2018, се планира стартиране на кръгли маси и пилотни обучения във всеки областен център – (8 в България и 7 в Румъния) – общо 30 събития, за представяне на платформата пред безработни, или хора, търсещи работа, както и пред организации, работещи по проекти с подобна насоченост, промотъри,  икономически и социални партньори.

Заинтересованите могат да следят медийните публикации, или да се свържат с всеки един от партньорите по проекта за подробности около конкретното събитие.

Коментирайте
Подобни новини
С 974 лв. средна заплата област Добрич е на 15-о място в България
С 974 лв. средна заплата област Добрич е на 15-о място в България
Заменят  линоловия  с олеинов  слънгоглед . От Кортева Агрисайънс са категорични, че новият хибрид не е  конюнктурна стока, която след 2 г.ще фалира (ВИДЕО)
Заменят линоловия с олеинов слънгоглед . От Кортева Агрисайънс са категорични, че новият хибрид не е конюнктурна стока, която след 2 г.ще фалира (ВИДЕО)
В Добрич бе открит новият технически център на „Бош Кар Сервиз” (ВИДЕО)
В Добрич бе открит новият технически център на „Бош Кар Сервиз” (ВИДЕО)
Веселин Банковски: Добрич и Северното Черноморие имат потенциал за целогодишен туризъм (ВИДЕО)
Веселин Банковски: Добрич и Северното Черноморие имат потенциал за целогодишен туризъм (ВИДЕО)Яндекс.Метрика