Начало >Добруджа >Общество

Добруджанци обсъждат водните проблеми и цената на водата

13.02.2018 г. 12:55:25 ч.
/
 Добруджанци обсъждат водните проблеми и цената на водата
Точно в 13.00 часа в зала „Европа” на Областна администрация започна срещата между ръководството на Асоциацията по ВиК, Съвета на директорите на „ВиК Добрич“ АД, представители на общините в областта и представители на гражданите. 
В срещата участва и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова. 
В началото на срещата Областният управител Красимир Кирилов представи кратка презентация, изготвена от Асоциацията по ВиК във връзка с бизнес плана на водното дружество.
Цената на водата в Добрич ще бъде по-ниска от Шумен и Силистра.
Предложената от ръководството на ВиК нова цена на водата – 3,28 ст., ще бъде по-ниска от цената в съседните области Силистра и Шумен и малко по-висока от Варна, обяви Областният управител. В тези три области повече от половината от водата се добива основно по гравитачен път, което показва, че изпълнителният директор Тодор Гикински предлага един изключително балансиран бизнес план, като защитава стойности, които са по-ниски отпреди това, каза още Красимир Кирилов. Той даде за пример бизнес плана на водното дружество, представен на Асоциацията през юли 2016 година, в който заложената цена на водната услуга през 2018 година е била 3,67. В настоящия план цената е 3,28 – т.е. почти 40 стотинки по-ниска, посочи още той.
Заместник-министър със странен въпрос: Кое е по-важно – колко са загубите на вода или каква цена плащате?
Заместник-министърът на регионалното развитие Малина Крумова отговори със странен въпрос на запитване от страна на гражданите на Добрич, защо приходите на ВиК-Добрич са само от 6 процента от добиваната вода. Това става ясно от бизнес плана на водното дружество. „Дружеството печели едва от 6 процента, останала вода къде е?”, попита Майя Сапожникова. „За Вас кое е по-важно – каква е цената, която плащате, или колко са загубите на дружеството”, отговори зам.-министърът. "Вие, ако сте собственик на частна фирма, ще допуснете ли тези загуби. Това е безотговорно отношение", заяви по този въпрос друга гражданка. 
Междувременно областният управител обясни защо е било отложено днешното събрание на Асоциацията. Юристи са се произнесли, че няма нужда, тъй като в бизнес плана, приет от АВиК през юли 2016 година, цената на водата е била по-висока от предложената в последния план, а инвестициите сега са в двоен размер повече.
Гражданите обаче изразиха опасение, че и в последния бизнес план загубите на вода остават на същото ниво и не се предприемат никакви мерки. 
Над 1 милиард и 200 милиона лева са необходимите инвестиции в област Добрич в дългосрочен план за следващите 30 години, посочи заместник-министър Малина Крумова. 
„Искаме да знаем как ВиК ще подобри работата си, как държавата контролира дейността му. Защото отново натоварвате единствено населението. Знаете, в Закона за водите водата е ценен продукт, бъдещето е изправено пред безводие. А Вие говорите, че няма значение колко са загубите. Защо смятате, че не разбираме нищо и сме дошли да слушаме Вашите захаросани приказки", обърна се към заместник-министъра гражданка.
Към 2012 година себестойността на един кубик вода, докаран до 5-ия километър на Добрич беше 22 стотинки, а цената на водата беше 2,60-2,70 лв. Колко е себестойността на водата сега, за да е цената 3,27? Говорим за вдигане на цената, без да знаем колко ни струва довеждането й до Добрич. А тази информация трябва да е публична, ВиК е монополист, заяви Мариян Няголов. 
Петър Калчев: Загубите на вода са единственият резерв
Не е вярно, че цената на водата в бизнес плана от 2016 година е по-висока от сега предложената. Комплексна цена в този план беше 3,15 лв. и точка по въпроса. Затова съм разпечатал тази част от плана.
Хората са прави, че през цената проблемът няма да може да се реши.
Има много други лостове, чрез които може да се работи за подобряване на състоянието. Затова през 2016 година се насочихме към намаляването на загубите на вода, при това чувствително. Когато видяха в КЕВР – подскочиха, че е невъзможно и нереалистично, защото го няма никъде в другите ВиК оператори, и ни отрязаха.
Тогава имахме инвестиционна програма, а сега такава програма не виждаме. Една табличка, в която има числа без никаква обосновка.
В тази инвестиционна програма беше заложено, че загубите на вода ще бъдат намалени с 30 процента, като само през 2017 година бяхме заложили 15 процента. А сега вместо да се намалят с 15, се увеличиха с 2 – 86 процента.
Това е единственият резерв – загубите на вода. Но се изисква образование, познания, опит, което това ръководство няма, посочи Петър Калчев. 

Общото събрание на Асоциацията по ВиК, което трябваше да се състои днес от 10.00 часа, предварително е било отложено, научи Медийна група „Добруджа”. Областният управител Красимир Кирилов е уведомил с писмо от 5 февруари всички кметове, че планираното за днес заседание се отлага. 
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
17-годишна англичанка е доброволец в РБ „Дора Габе” (ВИДЕО)
17-годишна англичанка е доброволец в РБ „Дора Габе” (ВИДЕО)
Времето в сряда
Времето в сряда
Семейство Станчеви – най-четящото семейство в Добрич (ВИДЕО)
Семейство Станчеви – най-четящото семейство в Добрич (ВИДЕО)
Областните етапи на състезанията "Млад огнеборец" и на "Защита при бедствия..." ще се проведат в Добрич
Областните етапи на състезанията "Млад огнеборец" и на "Защита при бедствия..." ще се проведат в Добрич



Яндекс.Метрика