Начало >Добруджа >Общество

Ако до 20.00 часа не бъде отстранена аварията, обявяват частично бедствено положение в Добрич (ВИДЕО)

22.04.2018 г. 12:16:35 ч.
/
Ако до 20.00 часа не бъде отстранена аварията, обявяват частично бедствено положение в Добрич (ВИДЕО)
Ако до 20.00 часа не бъде отстранена аварията, ще бъде обявено частично бедствено положение, съобщи кметът на Добрич Йордан Йорданов след края на проведеното заседание на Щаба за изпълнение на Общинския план за действие при извънредни ситуации във връзка с продължаващия проблем с водата в града. Ако бедственото положение бъде въведено в сила, това означава преустановяване на дейностите на детските ясли и детските градини за утрешния ден, уточни кметът. 
Фирма FCC има готовност да доставя вода в 4 точки на града от 17.00 часа днес: в ЖК "Христо Ботев" – пред Джеронимо, ЖК "Балик" – на пазара, за живеещите в ЖК Дружба – на ул. „Никола Петков” - над Спортното училище  и за централна градска част - на паркинга на площад „Тракийски”. Това е вода за хигиенни нужди, уточни кметът.
До 16.00 часа БЧК Добрич също трябва да съобщят каква готовност имат за доставяне на вода за питейни нужди.
Към момента болницата има водоподаване, но с по-ниско налягане. ДКЦ 1 получава вода и функционира нормално. ДКЦ 2 има ограничена дейност и ако ситуацията се запази, ще има резерв за 4 часа.
Главният инженер на ВиК - Добрич Павел Павлов обясни подробности за аварията и какви дейности за предприети за отстраняването й. Ние като ВиК оператор имаме задачата да осигуряваме водоподаване и полагаме много големи усилия да правим това, но това е свързано с многобройни проблеми, предизвикани от остарялата мрежа, каза той. ПС Приморци, която е в основата на проблема, е най-важната помпена станция на града, защото събира водата от помпените станции Плачи дол, Стрелбище, Минково, собствните сондажи и ПС Оброчище, като я припомпва на резервоара, който е на Пети километър. Алтернативният източник е магистралният водопровод от Шабла, който осигурява капацитета за Добрич на 50%. Това правим и в момента, каза Павлов.
Другата авария край Бранище вече е приключена и се изчаква да завършат дейностите край Приморци, за да бъде пусната в експлоатация Помпената станция. Затова съм убеден, че до 20.00 часа това ще успеем да приключим и ще избегнем опасността от обявяването на частично бедствено положение, каза инж. Павлов.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Времето в петък
Времето в петък
Издателство Клет България  провежда  информационно събитие  в Добрич
Издателство Клет България провежда информационно събитие в Добрич
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта  за ЕП и НС
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта за ЕП и НС



Яндекс.Метрика