На живо: В 97 общини гласуването започна, задържан е бившият кмет на Гърмен

03.11.2019 г. 10:44:41 ч.
/
На живо: В 97 общини гласуването започна, задържан е бившият кмет на Гърмен
Днес е вторият тур на местните избори у нас. За кмет ще се гласува в 97 общини, 377 кметства и 31 районни администрации в София, Пловдив и Варна. Осемнадесет от общините, в които ще има втори тур на изборите, са областни центрове, сред които и най-големите - София, Пловдив, Варна и Русе. Гласуването започна в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа.Президентът ще свика партиите и службите заради "отстъплението от честността"Президентът Румен Радев призова българските граждани да упражнят правото си на глас. След като самият той гласува на днешния втори тур на местните избори държавният глава съобщи, че ще свика на съвещание органите на реда, парламентарно представените партии и Централната избирателна комисия, за да бъдат обсъдени всички нарушения и "отстъплението от честността".

Според него много хора не отиват да гласуват, защото не са сигурни, че гласът им ще бъде отчетен коректно. "Виждам нежелание за въвеждане на машинното гласуване, а то ще намали броя на недействителните бюлетини%, добави президентът.

Помолен да коментира неблагоприятното за българските граждани изказване на френския президент Еманюел Макрон, Радев изрази мнение, че става дума за евтин вътрешнополитически пиар. "Българските граждани са граждани на Обединена Европа и свободата на движение е тяхно право", добави той.Twitter
 
Facebook
 
LinkedIn10:07Главният прокурор Сотир Цацаров, който е пловдивчанин, каза, че е гласувал за това градът да бъде такъв, какъвто си го спомня от времето, когато е бил дете. "Пловдив не се описва с епитети, той се описва с име - Пловдив. Гласувах, защото вярвам в Пловдив и смятам, че това е град, който заслужава", каза Цацаров.
 Арестуван е бившият кмет на Гърмен Ахмед БашевБившият кмет на Гърмен и бивш депутат от ДПС Ахмед Башев е арестуван заради купуване на гласове, съобщи БНР.

Башев, който е бил три мандата кмет на общината до 2013 г. и две години депутат, отпадна от надпреварата на 27-и октомври с трети резултат. Снощи обаче той е бил задържан по сигнал за купуване на гласове в полза на единия от кандидатите, участващи днес на балотажа. Прокуратурата е потвърдила за случая. Органите на реда са сезирани и за заплахи, отправени чрез есемес към кандидат за кмет на община Гърмен и неговото семейство.

В града има засилено присъствие на полиция, гранична полиция и автомобил на жандармерията, информира радиото.
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
На 26 април започва изплащането на великденските добавки за пенсионери
На 26 април започва изплащането на великденските добавки за пенсионери
Последен ден за регистрация на партии и коалиции за изборите 2  в1
Последен ден за регистрация на партии и коалиции за изборите 2 в1
ЦИК: 10 партии и 8 коалиции са подали документи досега за участие в изборите
ЦИК: 10 партии и 8 коалиции са подали документи досега за участие в изборите
Премиерът Димитър Главчев пое поста министър на външните работи
Премиерът Димитър Главчев пое поста министър на външните работи



Яндекс.Метрика