На срещата на Г-7: Джонсън и Туск взаимно се нарекоха "господин без сделка"

25.08.2019 г. 07:35:41 ч.
/
На срещата на Г-7: Джонсън и Туск взаимно се нарекоха "господин без сделка"
Британският премиер Борис Джонсън не остана длъжен на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който вчера го попита риторично дали иска да влезе в историята като "Господин без сделка", предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.
Джонсън бързо реагира, като предупреди Туск, че именно той ще стане известен като "Господин без сделка", ако не се съгласи да бъдат внесени промени в споразумението за оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз.
Британският премиер увери, че не иска Брекзит без сделка, но подчерта, че това ще е възможно само ако от договора отпадне т. нар. предпазен механизъм за ирландската граница.
"Ще кажа на нашите приятели в ЕС, че ако те не искат Брекзит без сделка, тогава ще трябва да се отървем в договора от предпазния механизъм. Ако Доналд Туск не иска да си тръгне като Господин без сделка, тогава аз се надявам, че той също осъзнае това", заяви Джонсън пред репортери в Биариц.
По-рано вчера председателят на Европейския съвет даде да се разбере, че няма да сътрудничи в подготовката на Брекзит без сделка.
Продължава срещата на Г- 7 във френския курорт Биариц. След официалното откриване в събота вечер, лидерите на седемте най-развити индустриални държави започват същинската част от разговорите, съобщава Нова телевизия.
Те ще обсъждат ситуацията в Сирия, Либия, Иран и Украйна, отношенията с Русия, проблемите пред световната икономика, борбата с неравенството и въпросите на климата - сред тях и горските пожари в Бразилия. Заради различните си позиции вероятно участниците във форума няма да стигнат до общо заключително становище. Хиляди протестираха срещу срещата на върха в 4-километров поход до град на границата с Испания. В него се включиха антикапиталисти, природозащитници, алтерглобалисти.
Днес предстои и срещата между британския премиер Борис Джонсън и американския президент Доналд Тръмп.
 
Снимка:RFI
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Рускиня стана "Мисис Вселена-2020"
Рускиня стана "Мисис Вселена-2020"
Джеф Безос отново оглави списъка на най-богатите хора в света
Джеф Безос отново оглави списъка на най-богатите хора в света
Учебник по история вижда ЦРУ сред организаторите на атентатите от 11 септември
Учебник по история вижда ЦРУ сред организаторите на атентатите от 11 септември
Ирански депутат предлага 3 млн. долара за главата на Тръмп
Ирански депутат предлага 3 млн. долара за главата на ТръмпЯндекс.Метрика