Начало >Добруджа >Общество

Над 160 потребители на социални услуги от три специализирани екипа (ВИДЕО)

03.04.2020 г. 13:56:41 ч.
/
 Над 160 потребители на социални услуги от три специализирани екипа (ВИДЕО)
Директорът и екипите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция, Дневния център за пълнолетни лица с увреждания и Дневния център за деца с увреждания  са предприели мерки за непрекъснат период на контакти със своите потребители в извънредната ситуация. В предаването „Моят град“ на МГ“Добруджа“ Албена Донева-директор на трите социални звена сподели за грижите, които полагат при оптимизиран процес, произтичащ от извънредното положение. „За работата която вършим трябва да имаш сърце и душа“, категорична е г-жа Донева. Тя самата е преминала през всички стъпала на социалните дейности за да стигне до поста  ръководител.  „Аз знам какво е да си част от екипа, преди да стана ръководител на този екип“, посочва директорът.
В Дневния център за деца с увреждания  работят 26 специалисти. Създаден е с решение на Общински съвет през 2003 г. с цел оказване подкрепа на семействата, отглеждащи деца с увреждания.Потребителите на услугите са  70 деца от 3- до 18-годишна възраст с физически и ментални увреждания, заболявания на централната и периферна нервна система, забавено интелектуално развитие. С децата работят широк спектър от специалисти-психолог, социални работници, трудотерапевти, арттерапевт, педагози, логопед, рехабилитатори, кинезитерапевти. При разпределението на часовете  подхождат индивидуално и се съветват с родителите, посочва директорът. Капацитетът на центъра е изцяло запълнен.
Дневния център за пълнолетни лица с увреждания има капацитет от 40 души. Специалистите които се грижат за пълнолетните хора с увреждания са 16. Почти същите специалности като в детския център.“Хората ни търсят все повече, което говори за нашата необходимост“, изтъква Албена Донева. Този център е разкрит през 2006 година.
Като първа социална услуга на територията на град Добрич през 1998 година се появява Центърът за социална рехабилитация и интеграция. Всяка една от социалните услуги има своето надграждане през годините, посочва директорът. При нас процесът е динамичен и всичко се променя, разказва Албена Донева. По думите и така и сега в усложнената обстановка на социална изолация се е наложило да променят методите си.  За да се подготвят максимално добре  за дистанционната работа в  ДЦДУ  започват от 23 март. С децата  работят дистанционно двама специалисти /арттерапевт и педагог от целодневна група/, чрез месинджър групи, с цел тестване на дистанционните занимания и адаптиране на децата и техните родители към нестандартния подход. За периода до  първи април. звената са на разположение за консултации, съдействие или помощ на всички лица, ползващи услугите. Сега  трите звена стартираха дейностите при всички специалисти, като е направено отново предварително проучване за готовността на всички семейства.
Водени са  разговори с всички потребители и техните близки, относно възможностите и желанията на всеки един от тях за включване в дистанционни дейности. Обобщеният анализ на социалните структури констатира, че голяма част от потребителите  /при по-възрастните / не разполагат с необходимата техника и интернет връзка. Това са основно лица от ЦСРИ. С тях се осъществява телефонен контакт. За лицата, които имат интернет са създадени отделни групи в месинджър за поддържане на постоянна връзка.  Директорът и екипите на ЦСРИ, ДЦПЛУ и ДЦДУ ежедневно провеждат срещи под формата на конферентни връзки за променящата се динамична ситуация.
Разработени са програми за работа на всички специалисти, след изготвяне на план-график, според нуждите на всички деца и лица. Социалните заведения са много активни в социалните мрежи и чрез страниците във  фейсбук, ежедневно се предоставя актуална информация за всички настъпили промени по отношение на възможностите на потребителите в реалната ситуация.
Резултатите от предварителната подготовка са повече от задоволителни, изтъква Донева. На лице е  и обратна връзка с потребителите, която няма как да не радва екипа. Възторг, радост и нетърпение от връзката си макар и виртуална показват децата и техните родители.“Те нямат търпение да ни видят“, споделя Албена Донева. Много от потребителите на услугите искат да са заедно дори и в почивните дни и големите празници. Наложило се да бъдат по-гъвкави  и да посещават дори домовете. Определено се усеща тревога  в потребителите, но психолозите ни са брилянтни и снижават този стрес,  разказва Донева. При децата се действа чрез родителите. „Ние не можем без нашите потребители, но и те не могат без нас“, категорична е Албена Донева.

Дейността на центровете не остава незабелязана. На това се дължат и многото награди през годините.

Дневен център за пълнолетни лица с увреждания получава  през  2018г. - Награда за „Добри практики в развитието на социалните услуги и работа с потребители”- НАСО, връчена лично от заместник министъра на МТСП  г-жа Султанка Петрова. Година по-късно през  2019г. - Награда за цялостен принос в развитието на националните партньорства, социалните политики и услуги в България – на Национален форум, връчена от г-н Георги Георгиев, председател на Национален алианс за социална отговорност (НАСО). Участието на ДЦПЛУ в „Мартеничкова кампания 2019” на Карин дом- гр. Варна. Събраните средства от продажбата на мартениците бяха използвани за финансиране на терапевтичната работа в „Център за семейно-медиирана интервенция”, в подкрепа на децата от Карин дом.
Дневен център за деца с увреждания „Надежда“ гр. Добрич също има своите отличия и международни изяви където популяризира българската традиция, свързана с празника Баба Марта, като потребителите на услугата изработиха мартеници, които бяха изпратени на деца и техните учители от детска градина "Laurentius"гр. Берлин, Германия. Мартеничките бяха придружени от писмо с обяснение за символиката на подаръците. Идеята се реализира със съдействието на г-жа Вяра Иванова, баба на дете от Дневния център. В отговор ДЦДУ получи благодарствено писмо, снимки на децата, закичени с мартеничките, рисунки и лакомства.- февруари 2020г.
ДЦДУ получи Специална награда и Грамота за активно участие и отлично представяне в конкурс за оригинални мартеници от рециклирани материали. В конкурса взеха участие 6 деца от Дневния център. Индивидуална награда за изработена мартеница спечели детето Недислав Недков Пеев. Организатор на конкурса - Община гр. Добрич в партньорство с Екоколект АД.-февруари 2020г. Потребителите от ДЦДУ спечелиха Голямата награда от конкурса на БГ Пощи "Най-красиво писмо до Дядо Коледа".Прочувственото писмо до Дядо Коледа на децата беше във формата на къщичка, чийто керемидки са с имената им, лично написани от тях.- декември 2019г.Колективна поощрителна награда от конкурс за най-красива Коледна картичка, организиран от Община гр. Добрич.- декември 2019г.
 
Репортаж на Севдалина Саарандева и Сефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Възпитаник на гимназията по туризъм в Добрич със сребърен медал от националното състезание по професии
Възпитаник на гимназията по туризъм в Добрич със сребърен медал от националното състезание по професии
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Времето в петък
Времето в петък
Издателство Клет България  провежда  информационно събитие  в Добрич
Издателство Клет България провежда информационно събитие в Добрич



Яндекс.Метрика