Над 6 млн. евро инвестиции в „Старт” АД през 2016 г.

25.07.2016 г. 12:10:29 ч.
/
Над 6 млн. евро инвестиции в „Старт” АД през 2016 г.
„Старт” АД е създадено през 1965 г. с предмет на дейност производство и дистрибуция на стартерни оловно-кисели батерии.
В периода 1969 - 1992 г. заводът е специализиран в производство и износ на акумулаторни батерии за автомобили „ВАЗ“ .
 От 2006 г. „Старт” АД преминава към „МОНБАТ ГРУП”. Групата има дистрибуторска мрежа в цяла Европа, Близкия Изток, Китай. В цял свят се продават батериите, като 95 на сто от продукцията на „Старт” АД се изнася и 5 на сто е за вътрешния пазар.
Благодарение на извършената реконструкция и модернизация, в завода е внедрена специална технология за зареждане на акумулаторни батерии, първа по рода си в Европа.
От 2009 г. „МОНБАТ ГРУП” е четвъртият по големина производител на батерии в Европа. Реализира продукцията си във всяка държава в Европа, а оборудването му е закупено от Англия, САЩ, Германия, Италия. Има изцяло ново оборудване с роботизирани линии.
От 2012 г. дружеството продава батерии и в Китай.
През  2014 г. година акумулаторният завод „Старт”  инвестира 1,5 милиона евро за закупуване на нови машини и технологии.
В периода 2014-2016 г. „Старт” АД усвоява нова технология на пастиране на щанцовани решетки, както и производството на 6- и 8-волтови батерии с широко приложение.Планираните инвестиции за 2016 г. са в размер на над 6 милиона евро, насочени към закупуване на нови машини и оборудване, както и строителство и модернизация на производствените и складови помещения, и обща инфраструктура.
Към настоящия момент в завода в Добрич работят 160 човека. Перспективата е до края на 2016 г. техният брой да нарасне до 200.
Амбициозната инвестиционна програма на “Старт” АД е повод за разговор с изпълнителния директор инж. Генчо Димитров.


- Инж. Димитров, какво Ви провокира да направите толкова големи инвестиции в акумулаторен завод „Старт”?
Решението,което  взехме   за такова взривно влагане на пари в завод „Старт”, дойде след задълбочен анализ. Анализа, който направихме за 2015 година за необходимостите на пазарите, за потребностите на нашите клиенти, за възможностите на завода и за потребностите му, показа, че изоставаме по линия на преки инвестиции. Защото до миналата година правихме инвестиции, които бяха частично решение на технологични проблеми на инфраструктура и частично на сгради. Парите, които сме влагали през тези години, всъщност никак не бяха малко. Най-малкото вложение е от порядъка на 1,5 - 2 милиона евро, но тези суми се оказаха крайно недостатъчни. И в тази връзка в края на 2015 г. беше направен инвестиционен план за цялостна реконструкция на технологичните линии, за минаване на технологии, които са непознати в Европа или малко познати. По този начин искахме да получим предимство на пазара, да си обновим и сградния фонд. Да подобрим и условията на труд на хората, защото не ни е самоцел да подновяваме машини, а хората да работят при тежки условия. В края на миналата година беше взето това решение за инвестиции от порядъка на 6 милиона евро. Всичко беше пресметнато, решено как да се случи, естествено през банков заем. Направихме постъпки към банките. Те съответно прецениха, че сме надеждни и лоялни  партньори. На всеки етап от работата, която вършим, банките си искат отчетите. Ние съответно ги представяме, но имаме и предварително вложени собствени средства. Грубо казано, общият обем инвестиции е 12 млн. лева. Голяма част от поддържащите дейности финансираме със собствени средства.
- Инвестирате изключително в техника. Как се разпределят средствата?
Разположението на инвестициите е 45% в техника, около 30 % в сгради и още трийсетина в инфраструктура. Вероятно ви е направило впечатление, че инфраструктурата около нас не е особено добра. И тъй като инфраструктурата е последен етап, сме пристъпили към завършване на оформлението. Доста машини купихме, но високата стойност действително идва от тях. Не сме похарчили парите, без да имаме нещо. Имаме вече изградени нови складове, нова инфраструктура. Всички машини, предвидени по тази инвестиционна програма, са тук. До края на юли трябва да сме приключили с монтирането им. До края на август трябва да сме ги пуснали в експлоатация с нови производствени норми.  Експлоатацията се бави с около месец, защото не се извършва от наши специалисти,  а от колеги от Дания,  САЩ и Гърция. Доста разнородна група – от Италия има колеги. Нещата с инвестициите към момента изглеждат успешни, въпросът е да успеем и на пазара. Продуктът, който предлагаме, ще бъде още по-добър, с по-малко рекламации и без проблемите, които сме имали при старите начини на работа.
- Г-н Димитров, влагате ли средства за обучение и за квалификация на работниците?
Умишлено не го казах, защото средствата, които влагаме за обучение на работниците, са пренебрежимо малко в сравнение с големите инвестиции за машините. Все още трудът и обучението в България не са толкова скъпи, за да затрудняват работодателите.  Общо взето имаме постоянен период на обучение, който приключва с тестове и успешното им решаване е съпроводено с  определен  материален стимул. Който си мине теста и определената стъпка на три месеца, на шест месеца, на година, си получава парите за това, че се движи нагоре и се развива. Става полезен за фирмата, по-ефективен. Това ги стимулира и за миналата година има доста добър ръст на заплатите като за нивото на големите градове на България, а не колкото плащат в този регион. Това означава средна заплата около 1000 лв. чисто. Амбицията ми е тези хора да получават над 1000 лева чисти пари. Отделно бонуси, извънреден труд. Плащаме и при заболяване, ако се случи, и отделно медицински  осигуровки. Опитваме се да има за хората, да се чувстват като нормални хора. В смисъл - да нямат материални проблеми, свързани със здравеопазване... Опитваме се да помагаме, да създаваме колектив. Но е доста трудно. Времето изчиства тези, които нямат трудови навици. Идват млади хора и работят. Създаваме им хигиенни навици, трудови, с хигиена на общуване, дори. Имаме големи амбиции в тази посока и много повече можем да дадем. Не сме стигнали върха, искаме още да се развиваме.
- Говорите за чуждестранни връзки при инсталиране на техниката. А как стои въпросът с пазара? Разшири ли се?
Пазарът ни е много голям. Само под 5%  от продукцията остават за вътрешен пазар, всичко друго изнасяме. За Европа, Азия, Африка, за бившите съветски републики изнасяме. За  Русия имаме сериозни проекти.  Хората, които инсталират машините, са тези, които ги произвеждат и е добре сами да ги пуснат в експлоатация, с  оглед на гаранционен срок.  От друга страна и ние имаме предимство, че хората ни обикалят света, свързват се с различни колеги. Тази година имахме посещения в Италия, в Дания, Южна Корея, в САЩ ходихме пролетта. Това са неща, които дават количествени натрупвания на интелект, на знания. В тази посока работим с чужди специалисти, но развиваме и своите.
- Виждаме предимно млади хора да работят в „Старт”…
Това е свързано с естеството на работа в самия производствен процес. Доста ръчни операции се извършват. Те са свързани с физически усилия. Имаме програма за роботизация, но всичко е свързано. Светът върви в тази посока. Взели сме мерки и за специалисти, които са създавали поточни линии за автомобилостроенето. В същото време е риск, хората ще намалеят. А ние нямаме практика да освобождаваме хора. Само в случаи, в които се налага- или абсолютно непригоден, или има здравословен проблем, или иска сам да напусне. Така - да освободим хора самоцелно, не се е случвало. Съблюдава се дисциплината. Хората, които напускат при нас, обикновено заминават за чужбина. Имаме такива наблюдения. За последната година са напуснали 18-19 човека, но са заминали за Германия, Франция. Няма случай да са напуснали, защото не им се работи. Смятам, че като подобрим заплатите, ще бъде още по-добре. Имаме стимули  всеки месец. Бонуси за добра работа – от 150 до 400 лева или цяла заплата, а не да чакаме някакви специални дати и поводи. Имаме решение на борда сега, когато завършим процеса на обновяване, хората, които са заслужили, да получат по една брутна  работна заплата - един допълнителен стимул.

 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика