Над 6 млн. евро инвестиции в „Старт”АД през 2016 г (ВИДЕО)

25.07.2016 г. 09:52:39 ч.
/
Над 6 млн. евро инвестиции в „Старт”АД през 2016 г (ВИДЕО)
„Старт” АД е създадено през 1965 г. с предмет на дейност производство и дистрибуция на стартерни оловно-кисели батерии.
В периода 1969 - 1992 г. заводът е специализиран в производство и износ на акумулаторни батерии за автомобили „ВАЗ“ .
 От 2006 г. „Старт” АД преминава към „МОНБАТ ГРУП”. Групата има дистрибуторска мрежа в цяла Европа, Близкия Изток, Китай. В цял свят се продават батериите, като 95 на сто от продукцията на „Старт” АД се изнася и 5 на сто е за вътрешния пазар.
Благодарение на извършената реконструкция и модернизация, в завода е внедрена специална технология за зареждане на акумулаторни батерии, първа по рода си в Европа.
От 2009 г. „МОНБАТ ГРУП” е четвъртият по големина производител на батерии в Европа. Реализира продукцията си във всяка държава в Европа, а оборудването му е закупено от Англия, САЩ, Германия, Италия. Има изцяло ново оборудване с роботизирани линии.
От 2012 г. дружеството продава батерии и в Китай.
През  2014 г. година акумулаторният завод „Старт”  инвестира 1,5 милиона евро за закупуване на нови машини и технологии.
В периода 2014-2016 г. „Старт” АД усвоява нова технология на пастиране на щанцовани решетки, както и производството на 6- и 8-волтови батерии с широко приложение.Планираните инвестиции за 2016 г. са в размер на над 6 милиона евро, насочени към закупуване на нови машини и оборудване, както и строителство и модернизация на производствените и складови помещения, и обща инфраструктура.
 
Цех „Основно производство” – 3 млн. евро – закупуване на две нови мелници за оловен прах, закупуване на нова пастир линия с конкаст /непрекъснато леене на оловна решетка/ със съпътстващото оборудване и инфраструктура
Цех „Монтажен” – 800 000 евро – закупуване на нова сепарираща машина и COS автомат, заедно със съпътстващото оборудване
Цех „Блоково формиране” – 2 млн. евро – закупуване на два нови модула за блоково формиране от OMI –Италия, с капацитет за формиране на 400 батерии на денонощие всеки, със съпътстващото оборудване и инфраструктура
Складово стопанство – 500 000 евро – изграждане на изцяло нова складова база, оборудвана със стелажни системи, закупуване на 6 нови складови машини /електрокари, газокари, стакерни колички/ 
Към настоящия момент в завода в Добрич работят 160 човека. Перспективата е до края на 2016 г. техният брой да нарасне до 200.

Репортаж на Севдалина Сарандева и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Фирмата с модерната мелница за брашно в Генерал Тошево с награда на „Форбс“
Фирмата с модерната мелница за брашно в Генерал Тошево с награда на „Форбс“
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?



Яндекс.Метрика