Над половината от застрашените дървета в Европа са пред изчезване

27.09.2019 г. 13:59:57 ч.
/
Над половината от застрашените дървета в Европа са пред изчезване
Повече от половината от застрашените дървесни видове в Европа, включително конски кестен, са пред риск от изчезване, предупредиха природозащитници, обвинявайки инвазивните видове, масовата сеч и градоустройството затова.
В актуализация на секцията, касаеща дърветата в списъка със застрашени видове „Червената книга“, Международният съюз за опазване на природата (IUCN) твърди, че от 454 дървесни вида, появили се за първи път в Европа, 42% могат да изчезнат от континента. 58% от дървесните видове са ендемични за Европа, което означава, че те съществуват само на континента и сега се считат за застрашени от изчезване.
Още по-притеснително е, че 15% от тях, или 66 вида, се смятат за „критично застрашени“ или само на крачка от изчезване, пише АФП.
Докладът идва на фона на нарастващото притеснение във връзка с глобалната деградация на околната среда. Причина за него са бушуващите в Амазония пожари и предупрежденията на ООН през май, че изменението на климата, загубата на местообитания и други фактори тласкат един милион растителни и животински видове до ръба на изчезване.
IUCN определи развитието на дървесните видове в Европа като "тревожно", като заяви, че вредителите и болестите са особено подхранващи тяхното намаляване, както и инвазивните растения, създавани от хората.
„Дърветата са от съществено значение за живота на земята, а европейските дървета в цялото си разнообразие са източник на храна и убежище за безброй животински видове, като птици и катерици, и играят ключова икономическа роля“, каза Крейг Хилтън-Тейлър, който ръководи в IUCN отдела за „Червената книга“.
IUCN заяви, че емблематичният конски кестен е оценен като уязвим след значителни спадове в цяла Европа. Това се дължи главно на листния молец - инвазивен вид, възникнал на Балканите, но бързо разпространил се в целия континент - както и на дърводобива, горските пожари и туризма, се казва в съобщението.
Снимка:www.obekti.bg
Източник:БГНЕС

Коментирайте
Подобни новини
МВнР потвърди: Българин е загинал при стрелбата в Ханау
МВнР потвърди: Българин е загинал при стрелбата в Ханау
Девет души убити при стрелба в два наргиле бара в Германия
Девет души убити при стрелба в два наргиле бара в Германия
Обсъждат последиците от забавяне на дългосрочния бюджет на ЕС
Обсъждат последиците от забавяне на дългосрочния бюджет на ЕС
Великобритания ще търси само квалифицирани чуждестранни работници чрез точкова система
Великобритания ще търси само квалифицирани чуждестранни работници чрез точкова системаЯндекс.Метрика