Над половината от застрашените дървета в Европа са пред изчезване

27.09.2019 г. 13:59:57 ч.
/
Над половината от застрашените дървета в Европа са пред изчезване
Повече от половината от застрашените дървесни видове в Европа, включително конски кестен, са пред риск от изчезване, предупредиха природозащитници, обвинявайки инвазивните видове, масовата сеч и градоустройството затова.
В актуализация на секцията, касаеща дърветата в списъка със застрашени видове „Червената книга“, Международният съюз за опазване на природата (IUCN) твърди, че от 454 дървесни вида, появили се за първи път в Европа, 42% могат да изчезнат от континента. 58% от дървесните видове са ендемични за Европа, което означава, че те съществуват само на континента и сега се считат за застрашени от изчезване.
Още по-притеснително е, че 15% от тях, или 66 вида, се смятат за „критично застрашени“ или само на крачка от изчезване, пише АФП.
Докладът идва на фона на нарастващото притеснение във връзка с глобалната деградация на околната среда. Причина за него са бушуващите в Амазония пожари и предупрежденията на ООН през май, че изменението на климата, загубата на местообитания и други фактори тласкат един милион растителни и животински видове до ръба на изчезване.
IUCN определи развитието на дървесните видове в Европа като "тревожно", като заяви, че вредителите и болестите са особено подхранващи тяхното намаляване, както и инвазивните растения, създавани от хората.
„Дърветата са от съществено значение за живота на земята, а европейските дървета в цялото си разнообразие са източник на храна и убежище за безброй животински видове, като птици и катерици, и играят ключова икономическа роля“, каза Крейг Хилтън-Тейлър, който ръководи в IUCN отдела за „Червената книга“.
IUCN заяви, че емблематичният конски кестен е оценен като уязвим след значителни спадове в цяла Европа. Това се дължи главно на листния молец - инвазивен вид, възникнал на Балканите, но бързо разпространил се в целия континент - както и на дърводобива, горските пожари и туризма, се казва в съобщението.
Снимка:www.obekti.bg
Източник:БГНЕС

Коментирайте
Подобни новини
Юнкер: Има сделка за Брекзит
Юнкер: Има сделка за Брекзит
Меркел: Шансовете за дата за преговори с Албания и РС Македония не са добри
Меркел: Шансовете за дата за преговори с Албания и РС Македония не са добри
Джонсън и Юнкер в последен опит за изглаждане на различията по Брекзит
Джонсън и Юнкер в последен опит за изглаждане на различията по Брекзит
Повече от 300 арестувани по целия свят заради разбит сайт с детска порнография
Повече от 300 арестувани по целия свят заради разбит сайт с детска порнографияЯндекс.Метрика