Народът разчита на армията си, а армията застава зад народа си

06.05.2015 г. 12:01:28 ч.
/
Народът разчита на армията си, а армията застава зад народа си
Когато е трудно, народът разчита на армията си, а армията застава зад народа си. Не случайно българската армия винаги е сред най-уважаваните национални институции, заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев в словото си на военния парад в София по повод на Деня на храбростта и празник на Българската армия - 6 май.
Държавният глава изтъкна, че нашата славна армия е символ на българската държавност. Народът обича армията си, а въоръжените сили са негова здрава опора, като оказват навременна и ефективна помощ за преодоляване на последствията от стихийни бедствия, аварии и катастрофи, отбеляза президентът.
Той посочи, че отдавайки почит на Свети великомъченик Георги Победоносец и отбелязвайки професионалния празник на нашите въоръжени сили, ние се прекланяме пред нашите предци, защитили правото на българския народ за национално самоопределение. Отдаваме заслужена почит и на загиналите в мисии и операции зад граница.
На този ден поздравяваме нашите достойни ветерани и смелите български воини, изпълняващи своя воински дълг за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страната и за развитието на Родината по мирен и демократичен път, каза президентът Плевнелиев.
Той посочи, че днес е ред на политиците да вземат отговорни решения за бъдещето на Въоръжените сили. По думите на президента е постигнато широко политическо съгласие за приемане на нова програма и план за развитие на Въоръжените сили и за стартиране на приоритетни проекти за модернизация. От следващата година средствата за отбрана ще растат плавно до достигане на 2 процента от БВП на страната през 2024 г., посочи президентът.

Бъдещите инвестиции в отбраната трябва рязко да повишат нашата оперативна съвместимост с партньорите в НАТО, отбеляза президентът.

Като съюзник сме решени да допринесем за изпълнението на приетите общи решения в Алианса, насочени към неговото адаптиране в променящата се среда за сигурност. Високо е доверието на нашите съюзници и партньори към Българската армия, за което говорят високите оценки, които те дават на нашите контингенти при участието им в операции и мисии зад граница, отбеляза в словото си президентът Плевнелиев.
Той определи като недопустимо днес в Европа да бъдем свидетели на замразени конфликти, дестабилизация и нарушаване на международния правов ред, на преместване на граници със сила и на отстояване на политики от 19-ти век на велики сили с техните изконни интереси и сфери на влияния. Заставаме зад върховенството на закона, а не на интересите, каза президентът.
Според него не бива да допуснем да бъдем отклонени от правия път на европейското развитие от националния идеал, завещан от Левски за чиста и свята република с правила, които важат за всички, и институции в служба на хората. Днес имаме нужда от нова доза модерен патриотизъм като контрапункт на крайния национализъм, посочи още в словото си Росен Плевнелиев.
Снимка:www.md.government.bg
Източник:Dnes.bg

Коментирайте
Подобни новини
Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!
Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!
КНСБ: Работодателите в здравеопазването отказват преговори за нов колективен трудов договор
КНСБ: Работодателите в здравеопазването отказват преговори за нов колективен трудов договор
Рязък скок на цената на личната карта предлагат от МВР
Рязък скок на цената на личната карта предлагат от МВР
Премиерът на среща с ЦИК: Имате нашето пълно съдействие за подготовката на честни и прозрачни избори
Премиерът на среща с ЦИК: Имате нашето пълно съдействие за подготовката на честни и прозрачни избори



Яндекс.Метрика