Навършват се 155 години от рождението на Алеко Константинов

13.01.2018 г. 12:12:06 ч.
/
Навършват се 155 години от рождението на Алеко Константинов
Навършват 155 години от рождението на Алеко Константинов. Алеко Иваницов Константинов или Щастливеца, както също е известен писателят и общественик, е роден в град Свищов на 13 януари (1 януари стар стил) 1863 г. в семейството на видния свищовски търговец Иваница Хаджиконстантинов, а по майчина линия произхожда от голямата видинска фамилия Шишманови.
Учи при частните учители Емануил Васкидович и Янко Мустаков, в Свищовското училище и в Априловската гимназия в Габрово.
По време на Руско-турската освободителна война е писар в канцеларията на свищовския губернатор Марко Балабанов. Завършва средно образование в град Николаев, Русия и право в Новорусийския университет в Одеса.
След завръщането си в България Алеко Константинов е съдия и прокурор в Софийския окръжен съд, помощник-прокурор и съдия в Софийския апелативен съд. Два пъти е уволняван по политически причини. До края на живота си е адвокат на свободна практика в София.
Алеко Константинов подготвя и защитава успешно хабилитационен труд на тема "Правото за помилване по повод на новия наказателен закон" с цел да стане преподавател по углавно и гражданско право в Юридическия факултет на Софийския университет. Посещава Всемирното изложение в Париж, Земското индустриално изложение в Прага и Колумбовото изложение в Чикаго.
Константинов развива активна обществена дейност. Той е училищен настоятел, член на Върховния македонски комитет, на настоятелството на дружество "Славянска беседа", на Българското народообразователно дружество, на Комисията за насърчаване на местната индустрия, на Дружеството за насърчаване на изкуствата, на Музикалното общество, на Театралния комитет.
По негова инициатива се създава първото туристическо дружество в България, дало началото на организирания туризъм - изкачването на Черни връх.
Още като студент Алеко Константинов проявява пристрастия към Петко Каравелов - идеолог на парламентаризма и демокрацията. Сътрудничи на основаното от него сп. "Библиотека 'Свети Климент'". Той е член на Демократическата партия, водена от Петко Каравелов, участва в изготвянето на програмата и
Снимка:webnews.bg
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
МВР призна, че спад в престъпността май няма
МВР призна, че спад в престъпността май няма
Пенсиите се вдигат с 5,7% от юли 2019 г.
Пенсиите се вдигат с 5,7% от юли 2019 г.
Президентът прати АПК в Конституционния съд
Президентът прати АПК в Конституционния съд
10-годишно дете е било намерено починало в асансьор в Кюстендил
10-годишно дете е било намерено починало в асансьор в КюстендилЯндекс.Метрика