Начало >Добруджа >Общество

Не са налице всички юридически предпоставки за екстрадиране на лицата по казуса "Желяз Андреев" (ВИДЕО)

25.04.2018 г. 17:32:37 ч.
/ ИА Добруджа
Не са налице всички юридически предпоставки за екстрадиране на лицата по казуса "Желяз Андреев" (ВИДЕО)
Не са налице всички юридически предпоставки за екстрадиране на лицата по казуса "Желяз Андреев". Шансовете за екстрадиция са минимални. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг в Министерския съвет след среща с министър-председателя Бойко Борисов и посланика на САЩ Ерик Рубин.
Започнаха консултациите съобразно член 20 от Договора между България и САЩ за екстрадиция. Консултациите са водени от една страна от представители на Държавния департамент по правосъдие и американски прокурори и представители на Министерство на правосъдието и прокурори от ВКП. Първият резултат е налице, заяви Цацаров.
Той посочи, че съобразно действащия договор в неотложни случаи всяка от водещите страни може да поиска временно задържане за срок от 60 дни."Към настоящия момент такова задържане е било поискано по отношение на българския гражданин Желяз Андреев и то е било отказано от Добричкия окръжен съд. В същото време на същите основания за още 4 български граждани такова искане е направено и към настоящия момент прокуратурата не е пристъпила към неговото изпълнение". 
По думите на Цацаров американската страна ще приеме, че случаят с Желяз Андреев и останалите български граждани не е неотложен. Няма да се пристъпва към арести.
Цацаров коментира, че в определен срок при така направените вече искания, би следвало да пристигнат и искания за екстрадиция по същество със съответни придружаващи документи. "За да сме съвсем открити пред американската страна, както в хода на консултациите, които са водени чрез видеоконференция, така и днес в разговорите изложихме всички свои съображения. Юридическите съображения са свързани с това, че по наше разбиране не са налице всички юридически предпоставки за екстрадиране на лицата. Казано по друг начин липсват изискуаемата по договора и съобразно закона за европейската заповед за арест двойна наказуемост. Липсват и предпоставките по силата, на които могат да бъдат предавани български граждани", категоричен бе главният прокурор.Той бе категоричен, че ясно сме посочили, че шансове исканията за екстрадиция да бъдат уважени от българския съд са минимални. По думите му от страна на посланика на САЩ е налице разбиране и съвсем конструктивно отношение.
Удължаваме контактите, консултациите и диалога, така че да не се стигне до изпълнение на договора за екстрадиция, по причини, които главният прокурор вече сподели", заяви правосъдният министър Цецка Цачева. "Считаме, че няма неотложност. Очакваме, след като вече има разбиране от страна на САЩ, да бъде и писмено изразено нежеланието за предварителен арест", допълни правосъдният министър.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Времето в петък
Времето в петък
Издателство Клет България  провежда  информационно събитие  в Добрич
Издателство Клет България провежда информационно събитие в Добрич
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта  за ЕП и НС
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта за ЕП и НС



Яндекс.Метрика