Начало >Добруджа >Регионални

Николай Ангелов:Платих за януари, проблемът е в Каварна /ВИДЕО/

17.07.2017 г. 14:51:12 ч.
/
Николай Ангелов:Платих за януари, проблемът е в Каварна /ВИДЕО/
„Днес сме изчистили един месец от задълженията си към Добрич”, във връзка с неразплатените суми за депото в Стожер, каза пред МГ”Добруджа” кметът на Балчик Николай Ангелов.Общината е в много добро финансово състояние и ние нямаме проблем с плащанията, проблемът е в община Каварна, поясни Ангелов. На нас община Каварна ни дължи над 600 хиляди, а аз нямам никакво намерение да плащам задълженията на Каварна, категоричен е кметът на Белия град. Всичко дължимо за месец януари  е разплатено, но община Каварна не превежда нито една стотинка за претоварната станция и за депото в Стожер. По думите на Николай Ангелов община Шабла е коректна и на два- три месеца си превеждат сумите, но Каварна не е изплатила и стари задължения към  нас,  посочва Ангелов. Той не е оптимист по отношение  уреждане на финансовите взаимоотношения с партньорите  в Сдружението за управление на отпадъците. 
Припомняме в интервю за МГ”Добруджа”, финансистът на община Добрич Елка Димова сподели  за затрудненията, които изпитва общината с партньорите си за ползване на регионалното депо:
Начинът на плащане е такъв, че община Добрич плаща всички разходи, след това общините възстановяват тези разходи. За съжаление една от общините-Балчик,  спря да изпълнява задълженията си по това споразумение.Не възстановяват разходите които вече е платила община Добрич.Тази община има на своя територия претоварна станция, т.е. събира отпадъците на три общини Шабла Каварна и Балчик.От юли месец миналата година община Балчик спря да плаща своите задължения. След редица разговори, след редица кореспонденции разменени между двете общини, включително и нотариална покана за плащане, в началото на годината те изплатиха фактурите за оператор депо, но отчисленията по Закона за отпадъците не са плащали от юли 2016 до ден днешен.От януари 2017 до сега не са възстановили  нито лев разход по новите си  фактури.Община град Добрич не може да си позволи да не погасява своите задължения към оператора.Още по малко не може да си позволи да не погасява задължения по Закона за управление на отпадъци, там търпи и административни санкции. Към момента ние сме платили 840 хиляди лева   разходи ,които не са на община Добрич.Това са услуги, които ползват граждани и жители на други общини, а ние продължаваме да плащаме за тях.Миналата седмица отново сме изпратили покана на община Балчик за плащане и вече сме поставили седемдневен срок, в който ако не постъпят средства ние ще пристъпим към принудителни мерки.Много е неприятно, защото разбираме когато една община изпитва финансови затруднения, ние самите сме изпитвали такива, но е много некоректно.


Репортаж на Севдалина Сарандева и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Културен афиш на община Каварна за Април – Май  2024 г.
Културен афиш на община Каварна за Април – Май 2024 г.
Добрички общински съвет ще заседава утре
Добрички общински съвет ще заседава утре
Министър Цоков награди първокласниците от Тервел, които намериха и предадоха в Полицията сума пари
Министър Цоков награди първокласниците от Тервел, които намериха и предадоха в Полицията сума пари
Фолклорният събор „Цветница” ще се проведе на 28 април в Генерал Тошево
Фолклорният събор „Цветница” ще се проведе на 28 април в Генерал Тошево



Яндекс.Метрика