Нина Ставрева: Надграждаме културния календар, с което ще удължим летния сезон

10.03.2016 г. 09:55:25 ч.
/
Нина Ставрева: Надграждаме културния календар, с което ще удължим летния сезон
- Кои са акцентите във Вашата програма за управление и как ще работите?
Управленската програма на община Каварна за мандат 2015–2019 година беше гласувана на изминалото заседание на общинския съвет от 15 души „за” и един глас „въздържал се”.
Самата програма започва с работа през мандата, с безкомпромисната позиция в полза на обществото. С открито управление и отношение към хората.
В програмата са посочени 4 основни цели, а след това и приоритетите, които предлагаме с конкретни дейности, чрез които ще ги постигнем.
Като цел №1 сме поставили финансова прозрачност и стабилност. Това е една изключително болезнена тема за цялата каварненска общественост, предвид на предишното управление. Към тази цел отнасяме и ефективното разходване на общински средства.
Аз още в началото на мандата заявих, че искам Каварна да стане известна със социалната си политика. Без аз да съм най-известният кмет в страната. Така че по отношение на разходването на общинските средства наистина ще гледаме приоритетно те да са за най-уязвимите групи от обществото – малките деца и възрастните хора. Грижата за хората по населените места, а не само в града.
Втората ни цел е подобряване на облика на всички населени места в община Каварна. Отново споменавам селата.
Цел № 3: Подпомагане и насърчаване на отделните сектори на икономиката. Като тук отново имаме приоритети. Това са туризма и селското стопанство. Така или иначе това са двата основни отрасъла, които могат да доведат до някакво икономическо развитие. Разбира се, не подценяваме отношението и към всички останали сектори на икономиката. В Каварна има успешна търговска дейност, има строителни предприемачи. Подкрепа за всички тях.
Четвъртата голяма цел е укрепване на здравната, образователната и социалната инфраструктура на територията на общината. И отношение към културната дейност, с която община Каварна е вече достатъчно известна.
Това са четирите основни цели, от които произтичат и приоритетите, на които сме заложили.
- Една от широко коментираните теми не само в Каварна, но и в медиите и социалните мрежи, е за разполагането на палатките по време на концертите, които организирате. Като че ли се превръща в болезнена тема? 
Това е приемането на Наредба №1, която не касае само разполагането на палатките. Това е Наредба, която е озаглавена: „Обществен ред, опазване на околната среда и защита на гражданите на община Каварна”. Част от нея действително е и уреждането на проблема с палатките. Всъщност, проблем няма. Онази тема, която се дискутира толкова много в социалните мрежи беше във връзка с текст, в който се казва, че се забранява поставянето на палатки. Искам да уточня, че този текст, по този начин е записан и в предишната Наредба. В новата Наредба ние не забраняваме разполагането на палатки, но казваме категорично, че това ще се случва на места, които са регламентирани от Общината. И при условия, отговарящи на санитарно-хигиенните изисквания. Така че терен за палатки ще има и очакваме всички гости на община Каварна, които искат да пренощуват на палатки – добре дошли при регламентирани и ясни правила.
- Но няма да бъде на същото място?
Не, няма да бъде същото място, защото мястото, на което до сега се разполагаха платките, не е общинска собственост. Това е частен терен. Имаме възможност да предоставим общински такъв. И в момента работим по неговото осигуряване.
- Община Каварна е морска община. След месец-два ще навлезем в туристическия сезон. Взехте участие в едно от големите изложения, което мина скоро „Ваканция и Спа експо”, след това бяхте представени и пред Руската Дума. Какво очаквате като резултати от участието Ви?
Действително община Каварна не беше вземала участие в такива изложения години наред. Около 7-8 години. Тази година ние отидохме за пръв път от толкова време. И изключително ни е важно да предизвикаме интереса у хората към красотите на Северното Черноморие. Красотата му не е много популярна всъщност, имайки предвид какъв е човекопотокът на Южното Черноморие. Истината е, че ние имаме много възможности и огромен потенциал да привлечем туристи. Една от основните ни цели е да върнем Каварна в списъка на търсените туристически дестинации, каквато тя не е от няколко години. Имаме изключително богат културен календар, който също надграждаме. Тук искам само да доуточня, че всички събития, които са били част от културния календар до сега на Общината, се запазват. И имаме и допълнителни, т.е. онова, което говорихме, че ще надграждаме създаденото до момента, вече е факт с новия културен календар на града. Повечето от събитията са през летните месеци, което съвпада с туристическия сезон и което от своя страна дава възможност на туристите да се забавляват със събитията, които ще се провеждат тук. Усилията на екипа, който участва във „Ваканция Спа Експо”, са за популяризирането на дестинацията ни.
Имаме и новина. Каварна получи две награди на това изложение. Награда за „Туристическо сдружение Каварна” за принос в развитието на българския туризъм и една награда на представител на частните хотелиери в Каварна.
Това, което получихме като резултат от участието ни на това изложение, бе в резултат на срещата ни с Благой Рагин, който предложи откриването на туристическия сезон 2016 година да се случи на кръгла маса в Каварна на 16 май, когато ще посрещнем представители на туризма от всичките 12 балкански държави. Това е изключително важно за нас, имайки предвид мащаба на общината ни. Много ни е важно и се надяваме с него да сложим началото на един успешен туристически сезон.
- Бяхте представени като община и в Москва, пред Руската Дума. Четири общини от България, най-малката от които е Каварна. Какви ще бъдат позитивите за общината от това представяне?
В края на месец февруари се състоя това събитие – кръгла маса в Българското посолство в Москва, където участвахме по покана на министерството на туризма. Също изключително важно за нас събитие. Имайки предвид това, че на този форум бяха представени както България, така и отделно четири общини – София, Бургас, Велинград и Каварна. Интересът към Каварна, който проявиха руските туроператори, беше изключително голям. Оказа се, че това е непопулярна дестинация за тях. Представихме общината, забележителностите, които могат да се видят на територията на община Каварна, традициите. Поканихме ги да посетят една от най-източните точки на ЕС, където имаме изграден мемориал на адмирал Ушаков, а руснаците са хора, които помнят, тачат своята история, култура. Водихме разговор, че България и Русия имат обща история, общи ценности, общи традиции. Така че ни е много важна връзката с тях. Силно се надявам, че след облекчаване на визовия режим, за който се говори активно в момента, резултатът от посещението на руски туристи в община Каварна ще бъде факт.
Аз в няколко изявления си позволих да кажа, че, за съжаление, в Каварна туризъм няма. Имаше, през 80-те и 90-те години имаше. Каварна беше туристическа дестинация, търсена, желана и посещавана от много туристи. През последните десетина години Каварна беше по-популярна с рок-фестивала си и по-популярна като рок-дестинация, имайки предвид, че тя влезе в образа на рок - столица на България, изрисуваните калкани на блоковете, рок-звънците в училищата, рок-концертите по всеки повод, на всеки празник и само това. Категорично искам да заявя обаче, че един туристически сезон не може да продължава три дни – в рамките на рок-фестивала. Добре е да търсим начини да удължим и без това краткия туристически сезон, който е през месеците юни, юли и август. Можем да направим така, че той да бъде от началото на май до края на месец септември. Със събития, които вече организирахме, заложихме в културния си календар. Много ми се иска наистина Каварна да стане туристическа дестинация, а не рок. Разбира се рок-фестивалът е част от събитията, които ще се случват в Каварна.
- Рок-фестивал със сигурност ще има, така ли?
Да, рок-фестивал ще има. Много пъти казахме, че „Каварна Рок Фест 2016” ще се проведе на 2-ри и 3-ти юли с локация стадион „Калиакра”. 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика