Нина Ставрева: Обликът на курортната зона и резултатите от туристическия сезон - големите успехи на 2018-а

17.12.2018 г. 09:54:50 ч.
/
Нина Ставрева: Обликът на курортната зона и резултатите от туристическия сезон - големите успехи на 2018-а
- Г-жо Ставрева, каква година изпраща Община Каварна?
 В месеца на равносметките - декември, си казваме, че 2018 г. за Община Каварна беше трудна, изпълнена с предизвикателства, изпитания, немалко моменти на напрежение. Но в крайна сметка, въпреки всичко, със самочувствие можем да кажем, че приключваме една успешна за нас година. И изпитанията, и предизвикателствата, и проблемите, които възникват в ежедневния работен процес, са за това, за да бъдат преодолявани. Благодарение на целия екип на общинска администрация това се случи и поради тази причина можем да се поздравим с една успешна за Община Каварна 2018 година. Успешна по отношение на спечелените европейски проекти и сключените договори. Успешна по отношение на туризма, Вие знаете, че сектор „Туризъм” е приоритет на екипа на общинска администрация от началото на този мандат. А тази година вече отчитаме ясни и категорични резултати, които говорят в подкрепа на това, че сме избрали верния път по отношение на туристическия бранш. Успешна е годината и в сферата на образованието - детските градини в Каварна и детската ясла продължават да бъдат безплатни. Имаме и иновативно училище в общината – СУ „Стефан Караджа”. Ангажиментът ни за подпомагане на малките населени места продължава и през 2018 г. Миналата година ремонтирахме кметства и читалища в четири села. Тази година обърнахме по-специално внимание на други три населени места, а за следващата година вече сме заложили в Капиталовата програма разходи за ремонти в четири кметства. Винаги може повече, отколкото човек е постигнал за определен период. Със сигурност има и несвършено, което предстои да бъде направено през следващата година. Но отговаряйки конкретно на въпроса – една динамична, пълна с немалко предизвикателства, но в крайна сметка успешна 2018 г. за Община Каварна и каварненци.
 - Какво отчитате като най-голям успех?
 Това, което ни прави най-много щастливи и доволни от свършеното, е обликът на курортната зона и резултатите от туристическия сезон. За да бъда конкретна, ще споделя цифри, като ще посоча 2015 г. като край на предишния мандат. Тогава в Каварна са гостували около 25 000 туристи, докато тази година те са 57 000. През 2015-а е имало около 45 000 нощувки, за 2018-а те са 272 000. Другият показател, който подкрепя твърдението за успешния сезон и е тенденция от 2016 г. досега, е събраният туристически данък. Ако през 2015 г. е бил 50 000 лв., то сега при план 170 000 лв. имаме събрани 175 000 лв. Плажът вече изглежда прекрасно, а две лета бяхме известни като плаж с най-евтината сянка в страната. Много усилия бяха положени по завършване на ремонта на площада в курортната зона, който до голяма степен промени визията на тази част от морската зона в Каварна. Затова най-успешните ни дейности със сигурност са в сектор „Туризъм”. Това е голямото ни удовлетворение от свършеното през тази година. Но не пропуснахме и това, което правим ежегодно - частични ремонти на пътната настилка. Беше подменена тротоарна настилка в Каварна и Българево. Направен бе ремонт на пенсионерския клуб в Българево. Направен бе ремонт на Етнографската къща в Каварна, най-старото училище в града, към което всички каварненци имат сантимент. Приключва ремонтът в детска ясла „Щастливо детство”, където се изгражда навес за деца и майки, ползващи млечната кухня. Ремонтирано е котелното помещение и отоплителната инсталация на читалище „Съгласие”. Бяха извършени редица частични ремонти и по населените места, така че свършихме немалко работа.
- Кое от това, което не успяхте да свършите през тази година, ще направите през 2019 г.?
Най-голямото предизвикателство през новата година като че ли ще са дейностите, свързани с изпълнението на спечелените проектите. Имаме три договора с ДФ „Земеделие” за общинска пътна мрежа 13 км, улици и водопроводи. Текат процедурите. За един от договорите те вече са приключили, така че се надявам през пролетта на 2019 г. да стартират проектните дейности. Инфраструктурата е едно от болните места на хората, защото всички искат пътища без дупки и хубави тротоари, безстопанствени кучета - все елементарни неща, но много важни за хората. Инфраструктурните проекти ще допринесат много за промяна на облика на общината и за удовлетворяване на потребностите на населението. Един от проблемите на община Каварна и на всяка малка община е в сектор „Здравеопазване” - общинската болница и всички проблеми, които имаме във връзка с нейното функциониране. Три години, въпреки държавната политика в тази сфера и отношението на държавата към малките общински болници, ние се справяме. Болница има и ще има. Дофинансирането, което осигурява Общината през тази година, бе 420 000 лв. Няма да бъде по-малко и през тази година. Това предстои да бъде обсъждано с проектобюджета. Подмяна на още тротоарни настилки, ремонти на кметства и части от читалища са планирани за 2019 г. в селата Челопечене, Вранино, Белгун и Хаджи Димитър. Това, което пропуснах да кажа, е, че тази година изградихме видеонаблюдение, а първият етап от него вече работи. През следващата година ще добавим още видеокамери. Това е свързано със сигурността и спокойствието и има ефект по отношение на малките недобронамерени действия от страна на тийнейджърите от време на време. Това, което не успяхме да приключим, но то не зависи изцяло от нас – това е Общият устройствен план. 70 % от българските общини нямат ОУП и съвсем наскоро на първо четене минаха промени в Закона за устройство на територията по отношение на ОУП, които навсякъде трябваше да бъдат приключени до 2019 г. Удължиха този срок с 2 години и силно се надявам, че в рамките на тези две години и ние ще имаме своя Общ устройствен план. Това са част от предизвикателствата за 2019 г. Нас не ни е страх от предизвикателства и ги приемаме като нещо, което трябва да преодолеем с много упоритост и труд.
 - Културният календар на Каварна ще претърпи ли някакви промени?
Културният календар на Каварна през последните три години претърпява промени. Те са в посока обогатяването му. Винаги със самочувствие съм казвала, че не в последните три години, а откакто живея в този град, Каварна е културен център. Каварна винаги е имал изключително богат културен календар. Всички събития в него са запазени през последните три години. Онова, което направихме като нови формати, възстановката на Каварненското въстание, което бе изключително полезно не само за каварненци, но предимно за тях и за гостите на Каварна, които разбраха историята на това събитие. Разширихме формата на Дните на славянската култура и с решение на Общинския съвет от Дни на руската култура те се превърнаха в Дни на славянската култура. И през 2019 г. в края на юни ще се проведат. Това, с което аз се гордея, е БГ поп и рок сцената, която ще се проведе за трети път през 2019 г. Големи български музикантски имена гостуваха през тези три години и на Джулай морнинг, и на Празника на Каварна, и на Мидения и рибен фест. Екипът на общинска администрация сме категорични, че ние като българи и като местна власт имаме възможност и трябва да правим това – да подкрепяме българското във всичките му проявления. Стремежът ни бе да удължим Културния календар – от началото на април до края на октомври. Голямото събитие за Каварна е Международният фолклорен фестивал „С България в сърцето”. Това не е просто фолклорен събор, това е събитие с кауза, което е важно не само за нас, но и за всички българи, които живеят извън пределите на България. Това е топ събитието, което очакваме с нетърпение догодина.
 - Каварна - Европейски град на спорта. Очаквате това решение да се вземе...
 Очаквам и силно се надявам то да се вземе, въпреки че вече обявиха големия Европейски град на спорта, обявиха и Европейския курорт – Албена. Още при откриване на кампанията заявихме, че без значение какъв ще е крайният резултат, слагаме старт на нещо, което е насочено към малките деца и към младите хора. Измислихме мото, което стигна до сърцата им – „Да спортуваш е модерно”. Срещите им с Тервел Пулев и Йордан Йовчев, и с футболистите на ЦСКА и всички над 30 спортни мероприятия, проведени през тази година показаха, че е възможно спортът да се превърне в начин на живот. Около 300 деца активно спортуват в каварненските спортни клубове и показват завидни резултати на национално и международно ниво.
 - Обмисляте ли следващ мандат?
Като че ли в този момент ми е малко далеч да разсъждавам за октомври 2019 г. Сега искам да отправя пожелания не само към жителите на община Каварна, но и към всички добруджанци. Коледа и Нова година са различни. Коледа е онзи семеен празник, когато семейството се събира на Бъдни вечер. Това е празникът, на който трябва да си пожелаем да сме добри, да усещаме семейния уют, топлина, обич и да не забравяме християнските ценности. И не само по Коледа да си ги спомняме, а през всичките 365 дни.
Светла и благословена Коледа на всички добруджанци!
Новата година приемаме като ново начало, като надежда. Затова през Новата 2019 г. на всички жители на област Добрич от сърце пожелавам да е мирна, да е здрава, успешна. Да са спорни делата им, да носят добрината в сърцата си и усмивките по лицата си! Вярвайте, че доброто е силно!
 

Коментирайте
Подобни новини
Маестра Константина Петкова със своя изпитана рецепта за живот в изолация. Книга със спомени за нея пише Валентина Добринчева
Маестра Константина Петкова със своя изпитана рецепта за живот в изолация. Книга със спомени за нея пише Валентина Добринчева
Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Всяко хубаво нещо, което се случва в нашия град, е успех за жителите
Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Всяко хубаво нещо, което се случва в нашия град, е успех за жителите
Илхан Мюстеджеб: Работим за по-добра жизнена среда за хората в Община Крушари
Илхан Мюстеджеб: Работим за по-добра жизнена среда за хората в Община Крушари
Валентин Димитров: Община Генерал Тошево става все по-социална община
Валентин Димитров: Община Генерал Тошево става все по-социална общинаЯндекс.Метрика