Начало >Добруджа >Регионални

„Нирвана” с Ирина Митева гостува на „Виа Понтика” днес

14.09.2018 г. 08:50:15 ч.
/
„Нирвана” с Ирина Митева гостува на  „Виа Понтика” днес
В 18 часа днес – 14 септември, в читалище „Паисий Хилендарски” в Балчик ще започне спектакълът „Нирвана” на  Драматично – куклен театър „Васил Друмев” – Шумен. Една постановка на Максима Боева по текст на Константин Илиев за последната нощ на поета Яворов и Лора. Ролите са поверени на Ирина Митева и Александър Евгениев. „Нирвана” е специално поканен спектакъл от организационния екип на „Виа Понтика”, а входът е свободен.
Прожекцията на късометражно студентско кино е другото  събитие на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика” в петъчния ден с начален час 20.00. Мястото е Каменна зала в Двореца. Филмите са от тринадесетия конкурс за наградата CILEKT PRIZE 2018. В компилацията THE CILECT PRIZE 2018 са включени общо 268 филма - 120 игрални, 91 документални и 57 анимационни филма.
Всяко училище, което е пълноправен член на СИЛЕКТ, има възможност да участва с по един филм в категориите – игрален, документален и анимационен филм, с продължителност до 30 минути. Всички изпратени студентски филми стават част от компилацията THE CILECT PRIZE.
Всяко училище гласува за филмите, като определя пет най-добри анимационни, пет най-добри документални и пет най-добри игрални филма. След като се обработят резултатите на всички гласували, се обявяват спечелилите в трите категории.
Официалната церемония по представянето на наградата обикновено се провежда в годишните конференции на СИЛЕКТ. Първата такава церемония е в Мадрид на 21 ноември 2006 г.
THE CILECT PRIZE е първата по рода си награда, присъдена на студентски филми от цялата общност на училищата - пълноправни членове на СИЛЕКТ.
THE CILECT PRIZE е основана през 2005 г. Наградата на СИЛЕКТ се появява в резултат на дългогодишните изследвания на световните студентски фестивални активности и след задълбочено проучване на евентуалното значение на подобна конкуренция между всички училища - членове на СИЛЕКТ.
Инструментален концерт на Пиано квартет „Анимато” е събитието на „Виа Понтика” в съботния 15 септември. В 20 часа на сцената в Каменна зала в Културен център „Двореца” ще излязат Мария Обренович – пиано, Теодора Бозоляц – цигулка, Йелена Митрович – виола, и  Йована Миленкович – виолончело, от Факултета по музика в Университета по изкуства в Белград, Сърбия. Пиано квартет  “Анимато” работи интензивно в този състав от 2013 г. в класа на проф. Весна Янсен, която е редовен преподавател в Катедрата за камерна музика към Академията за изкуства в Нови Сад, а от 2017 г. е под менторството на доц. Деян Суботич от Факултета за музикални изкуства в Белград. Началото на квартета е свързано с множество студентски прояви, най-значими от които са А-фест, концерти на Катедрата за камерна музика и концерти на студентите по композиция. От любов към камерната музика и желание да разширят кръгозора на сръбската публика извън скромния и на всички познат репертоар от класическа музика за този тип състави, те се определят за по-малко известни творби на съвременни композитори. С цел представяне на младите артисти и сериозната музика, участват на фестивала “Култ”. Особена чест и удоволствие имат да представят “Сръбско хоро” - композицията на Александър Вуич, който я пренаписва специално за ансамбъла, на Фестивала на сръбска и руска музика “Большой”, организиран от Емир Кустурица в Дървенград в Мокра гора, Сърбия. През август 2015 г. участват в “SarajevoChamber Music Festival”, където работят заедно с прочутите професори и членове на струнен квартет “Манхатън” (Curtis Macomber, Calvin Wiersma, John Dexter, Chris Finckle). През 2018 г. правят концерти в галерията на Сръбската академия за науки и изкуства и в Голямата зала на Фондация “Илия Коларац” в Белград. Квартетът получава награди на международното състезание “Даворин Йенко” в Белград през 2014 и 2015 г. и първо място на международното състезание “Donneinmusica” в Крагуевац през 2016 г.   

Коментирайте
Подобни новини
Още един съветник в Каварна става независим
Още един съветник в Каварна става независим
Остават часове до края на благотворителния търг за Митко от Оброчище
Остават часове до края на благотворителния търг за Митко от Оброчище
75 години от спасяването на българските евреи от холокоста отбелязаха в Дончево
75 години от спасяването на българските евреи от холокоста отбелязаха в Дончево
С открит урок по история, посветен на 75 г. от спасяването на българските евреи НЧ „Светлина 1941“ отбеляза Деня на толерантността
С открит урок по история, посветен на 75 г. от спасяването на българските евреи НЧ „Светлина 1941“ отбеляза Деня на толерантносттаЯндекс.Метрика