Nokia планира да придобие софтуерната Comptel, която има дейност и в България

22.02.2017 г. 10:28:45 ч.
/ ИА Добруджа
Nokia планира да придобие софтуерната Comptel, която има дейност и в България
Nokia обяви плановете си да придобие базираната в Хелзинки софтуерна компания Comptel, която има дейност и в България. Comptel e доставчик на решения за развитие и управление на комуникационни услуги. Сделката оценява компанията на около 347 млн. евро, или 3.04 евро за акция. Планираното придобиване е част от стратегията на Nokia да създаде самостоятелен софтуерен бизнес, основан на разширяване и укрепване на портфолиото й от софтуерни продукти. Nokia цели да добави решения за интелигентна обработка на данни и ангажираност на клиентите.

Стратегически партньор
Nokia заяви, че Comptel - с над 800 служители в 32 страни, е избрана като дългосрочен партньор. Компанията е реализирала над 1400 проекта в над 90 страни. Основните обекти на Comptel са във Финландия, България, Малайзия, Индия, Великобритания и Норвегия. През 2015 г. фирмата е отчела приходи от 97.7 млн. евро в сравнение с 80.6 през 2014 г.
От Nokia отбелязват, че предложената цена от 3.04 евро за акция представлява с 28.8% повече спрямо цената на затваряне на акциите на 8 февруари 2017 г. и 51.2% повече в сравнение със средната стойност на акциите на Comptel, търгувани на Nasdaq Хелзинки през 12-те месеца, предхождащи обявяването на офертата.
През януари финландската компания обяви, че е приключила придобиването и на Deepfield, базирана в САЩ компания за управление на IP мрежи. Предложеното придобиване беше първоначално обявено в средата на декември 2016 г.

Comptel в България
В България технологичната компания присъства от 2010 г. Тя беше класирана на трето място в общото подреждане за "Топ ИКТ работодател" на ICT Media и JobTiger през 2015 и 2016 г.
Значението на българския офис продължава да нараства, защото през 2016 г. тук се сформира и ново звено, което да се занимава с проучване и разработка (Research and Development) на част от продуктите на Comptel, което е от стратегическо значение за компанията.
В момента в България работят 110 души, но плановете на фирмата са да продължи да разширява екипа си в София. "В България оперират няколко отдела - R&D, Delivery (доставка) и поддръжка, но не кол-център, а високо ниво на оказване на технически съпорт", обясни пред "Капитал" Пламен Стоев, специалист подбор на персонал в "Комптел къмюникейшънс". В момента дейността на всички екипи се разраства и в тази връзка е и набирането на нови кадри. "Към момента почти нямаме текучество за разлика от други фирми в сектора - отчитаме около 1-2% такова за последните година и половина", коментира Стоев. Растежът засега ще бъде основно в София.
Според справка в системата K:Pro българското дружество има приходи от 5.35 млн. лв. и печалба 224 хил. лв. през 2015 г. в сравнение със съответно 5.11 млн. лв. и 216 хил. лв. за предходната година.
От българския офис на Comptel все още не могат да коментират бъдещото развитие в страната във връзка с придобиването от Nokia поради течащия процес на преговори.
 

Снимка:www.capital.bg
Източник:capital.bg

Коментирайте
Подобни новини
Шефът на ЦРУ: Без помощ Украйна може да загуби войната още тази година
Шефът на ЦРУ: Без помощ Украйна може да загуби войната още тази година
Израелски атаки по Иран, но не с ракети, а с дронове. Целите – военни бази
Израелски атаки по Иран, но не с ракети, а с дронове. Целите – военни бази
Ей Би Си: Израел подготвил и отменил отговор на иранската атака
Ей Би Си: Израел подготвил и отменил отговор на иранската атака
Над 50 000 руски военни са загинали във войната в Украйна
Над 50 000 руски военни са загинали във войната в Украйна



Яндекс.Метрика