Нови лаборатории и реорганизация на отделения заради Covid-19 у нас

06.04.2020 г. 09:25:32 ч.
/
Нови лаборатории и реорганизация на отделения заради Covid-19 у нас
Нова лаборатория за изследване за коронавирус се открива днес в болница "Пирогов". С PCR-тестове ще работят молекулярни биолози от Българската академия на науките. До дни ще бъдат разкрити и допълнителни лаборатории на други места в столицата и страната. Това ще даде възможност дневно да бъдат обработвани около 3000 проби. 
В Белодробната болница "Света Анна" започва да работи лаборатория с генетични методи за доказване на Covid-19. 
Проби ще се изследват и в „Александровска“ болница, както и в Столичната РЗИ. 
Директорът на Центъра за заразни и паразитни болести професор Тодор Кантарджиев открои трите групи, които ще бъдат изследвани приоритетно: 
"Всички болестни прояви на медицински персонал, това е най-важното. Първи прояви при затворени работещи колективи, свързани с икономическа, стопанска и административна дейност. И всички хора с прояви на пневмония, особено двойна пневмония", каза Кантарджиев.
Нови лаборатории са разкрити още в Пловдив и Плевен. Професор Кантарджиев посочи, че страната ни спазва основни препоръки на СЗО.
По данни на Министерството на здравеопазването близо 16 хиляди теста за Covid- 19 са направени в лабораториите у нас от началото на дейността им.
Реорганизация на клиники и отделения в „Александровска“ болница  ще подпомага медиците в отсяването на пациентите с коронавируса от останалите случаи.
В Първи хирургичен блок на „Александровска“ болница ще се настаняват само пациенти с развита клинична картина и/ или доказана коронавирусна инфекция, съобщават от лечебното заведение.
Хирургичната и урологичната клиника ще се преместят във Втора хирургия.
Спешно отделение на партерния етаж ще обслужва всички линейки с пациенти, съмнителни за коронавирусна инфекция, съобщават още от „Александровска“ болница.
Всички останали спешни пациенти ще се обслужват в новосформирано спешно отделение - бившата имунология на територията на детските очни кабинети.
Във всички филиали на Центъра за спешна медицинска помощ в Благоевград има обособени помещения за изолиране на съмнителни  пациенти със симптоми  за коронавирус.
Основни проблеми  за спешните екипи са кадровият дефицит и  осигуряването на защитни костюми.
Има ясни указания  за схемата на известяване  при съмнения за коронавирус и начина на действие от страна на спешните медици, каза  директорът на областната  структура д-р Красимир Михайлов:
"Би трябвало да се обадят, ако имат проблем на личния лекар, и обикновено личният лекар ги прехвърля към нас".
Ако в  центровете дойдат пациенти, търсещи спешна помощ  и със симптоми за коронавирус: "Има такива филтри, изолационни", посочи д-р Михайлов.
Въпреки недостигът на  кадри в Спешната помощ, засега екипите се справят с извънредната ситуация.
Може да се появи обаче проблем  с осигуряването на защитни костюми и предпазни средства, макар че даренията не са спирали, каза още Красимир Михайлов.
Снимка:static.bnr.bg
Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
Омбудсманът: Не мога да стана служебен премиер
Омбудсманът: Не мога да стана служебен премиер
Отпускат над 13 милиона лева за увеличение на заплатите в НОИ
Отпускат над 13 милиона лева за увеличение на заплатите в НОИ
Радев разкритикува промените за избор на служебен премиер: Опциите са стеснени
Радев разкритикува промените за избор на служебен премиер: Опциите са стеснени
Продължават срещите на президента Румен Радев с потенциалните служебни премиери
Продължават срещите на президента Румен Радев с потенциалните служебни премиери



Яндекс.Метрика