НС с вяла декларация по повод 9 май

08.05.2015 г. 12:10:48 ч.
/
НС с вяла декларация по повод 9 май
Народното събрание отдава почит към паметта на загиналите и жертвите на Втората световна война и признание към държавите, извоювали победата над нацистка Германия.
Парламентът изразява признателност към българските войни, сражавали се във Втората световна война. Осъжда всички форми на ксенофобия, екстремизъм, неофашизъм и насилие, като призовава към въздържане от действия, водещи до нови разделителни линии в Европа.
Това гласи декларацията на Народното събрание, приета от управляващото мнозинство по повод утрешния 9 май.
"Народното събрание потвърждава стремежа си към единствено, мир и просперитет в Европа и решимостта си да продължи да работи за взаимно уважение, споделена отговорност, свобода и сигурност на всички български граждани и изразя подкрепа за процесите, водещи до обединение в Европа", гласи още приетият текст на декларация.
Мнозинството в пленарна зала отхвърли отделни предложения за редакции от Велизар Енчев, БСП и "Атака". Не се прие и предложение на ГЕРБ датата 9 май в декларацията да бъде заменена с 8 май. Декларацията беше приета със 141 гласа "за", 4 против и 0 въздържали се. Против гласуваха единствено четирима депутати от БСП и Велизар Енчев. "За" гласуваха в крайна сметка и депутатите от "Атака", въпреки множеството им отхвърлени предложения.
Официалното наименования на документа е Декларация по повод 70 годишнината от капитулацията на нацистка Германия във Втората световна война и по повод Деня на Европа. В декларацията депутатите припомнят декларацията на Робер Шуман от 9 май 1950 година, провъзгласила идеята за обединена Европа и годишнината от капитулацията, като подчертават значението на тези две събития в историята, откриващи пътя към изграждане на общност на солидарност и разбирателство между народите на Европа.

"Като изразява непоколебимост за опазване на мира и недопускане на ново разделение между народите на Европа и като припомня приноса на българския народ за спасяването на еврейската общност в България, Народното събрание отдава почит към паметта на загиналите и жертвите на Втората световна война и признание към държавите, извоювали победата над нацистка Германия", се посочва в окончателния вариант на декларацията, която бе приета след повече след близо 2 часа дебати.

От името на БСП председателят на партията Михаил Миков поиска отбелязване на приноса на българските граждани, които не са приели като безспорен факт участието ни в нацистката ос. "Жертвите дадени от антифашистката съпротива трябва да бъдат почетени като хора, които също са допринесли за победата", призова Миков.

Другият акцент в декларацията на БСП е свързан с паметта, отчете Миков. От БСП предлагаха включване на текст, който осъжда оскверняването на антифашистки паметници. Според Миков това се превръща в политическа мода, която мълчаливо се толерира от определени политици. 70-годишнината е добър повод българският парламент да изрази своето отношение към такива вандалски действия, защото затварянето на очите може да отключи процес, който да нанесе непоправими щети, независимо за какви паметници става дума, каза Михаил Миков.
По отношение приноса на България Миков посочи, че става дума не само за участие във втората фаза на войната, но и за жертвите, които България е дала, за да може да остане в своите граници и за да може ген. Стойчев да марширува в Марша на победата. Зад този акт стои кръвта и смъртта на хиляди български войници, които са участвали в извоюването на победата над нацистката армия, посочи Миков. 
Снимка:clubz.bg
Източник:БГНЕС

Коментирайте
Подобни новини
Омбудсманът: Не мога да стана служебен премиер
Омбудсманът: Не мога да стана служебен премиер
Отпускат над 13 милиона лева за увеличение на заплатите в НОИ
Отпускат над 13 милиона лева за увеличение на заплатите в НОИ
Радев разкритикува промените за избор на служебен премиер: Опциите са стеснени
Радев разкритикува промените за избор на служебен премиер: Опциите са стеснени
Продължават срещите на президента Румен Радев с потенциалните служебни премиери
Продължават срещите на президента Румен Радев с потенциалните служебни премиери



Яндекс.Метрика