Обезлесяването на Амазония най-тежко от 2008 г.

19.11.2019 г. 10:14:11 ч.
/
Обезлесяването на Амазония най-тежко от 2008 г.
Процентът на обезлесяване в тропическите гори на Амазония в Бразилия е с най-високото ниво от повече от десетилетие, сочи правителствен доклад.
Обезлесяването между август 2018 г. и юли 2019 г. достигна 9 762 квадратни километра, което е увеличение с 30% спрямо предходната година, съобщи Националният институт за космически изследвания в Бразилия.
Районът на обезлесяването е най-големият регистриран от 2008 г. насам.
На територията на бразилският щат Пара се намират почти 40% от всички обезлесявания през периода 2018-19 г., но незаконната сеч значително се увеличи и в щатите Рораима и Амазонас, заявиха официални представители.
Докладът е предварителен и данните му ще бъдат потвърдени през следващата година.
"Недопустимо е Амазония да продължава да бъде унищожавана", се казва в съобщение на групата за опазване на дивата природа WWF. В него се подчертава, че обезлесяването ще се ускори, ако бразилското правителство не предприеме решителни действия за предотвратяването му.

Загрижеността за Амазония се засили, откакто президентът Жаир Болсонаро встъпи в длъжност през януари. Администрацията му се застъпва за отслабване на защитите около природните резервати и земите, населени с коренно население, като начин за насърчаване на икономическото развитие.
През юли и август пожарите в Амазонка се разпространиха с невиждани от 2010 г. темпове, преди да се забавят през септември. Земеделските производители, предприемачите и други често използват огъня, за да разчистят обезлесената земя, за да използват площите за производство на соя или пасища.
Някои европейски лидери твърдят, че пожарите в Амазонка изискват глобален отговор поради критичната роля на екосистемата за обезвреждане на въглеродния диоксид, създаващ парников ефект./БГНЕС
Източник:БГНЕС

Коментирайте
Подобни новини
Протест в Белград срещу връщането на полицейския час
Протест в Белград срещу връщането на полицейския час
Шест седмици блокада на Мелбърн след огромен ръст на заразените
Шест седмици блокада на Мелбърн след огромен ръст на заразените
Самолет, носещ кокаин, се запали на магистрала в Мексико (ВИДЕО)
Самолет, носещ кокаин, се запали на магистрала в Мексико (ВИДЕО)
На Кулата Гърция е регистрирала бум на заразени сърби
На Кулата Гърция е регистрирала бум на заразени сърбиЯндекс.Метрика